Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

35 kiló cukrot eszünk évente! 5 tipp, mivel helyettesítsd!

default user icon
MME
Szinte elképzelni sem tudjuk cukor nélkül az életünket. Ám miközben kis mennyiségben semmi baj nincs a fogyasztásával, ha túlzásba visszük, komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Mivel az anyatej jóval édesebb a tehéntejnél, mondhatjuk, hogy az édes íz szeretete szinte belénk kódolódott. Ehhez társul még a szénhidrát által kiváltott szerotoninszint-emelkedés – és máris érthetővé válik, miért rajongunk az édes ízekért.

Mindenhol ott van!

Sokan csakis az édességeket tekintik „veszélyesnek”, holott a cukor számos rejtett forrásból is a szervezetünkbe juthat, például az üdítők, a cukrozott gyümölcslevek, a joghurtok, de akár egy tányér paradicsomleves révén is. A tejcukor például ideális hordozóanyaga az aromáknak, édesítőszereknek és ízfokozóknak, ezért is fordulhat elő a húsárukban, a szószokban, a pizzákban, az instant levesekben, a gyermekételekben és a diétás élelmiszerekben. A félbarna péktermékeket, az italokat és a kicsiknek szánt élelmiszereket ugyanakkor maltózzal édesítik, színesítik. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk azzal, milyen sokféle formában juthat be a szervezetünkbe a cukor, amelyből naponta legfeljebb 2 evőkanálnyi mennyiség lenne ajánlatos.

Puffadás, hasmenés - laktózérzkenység állhat a háttérben! >>>

A túl sok megbetegíthet

A magyarok naponta átlagosan 10 dkg cukrot fogyasztanak, ami éves szinten fejenként 35 kg-ot jelent! A túlzott cukorfogyasztás pedig egyenes utat jelent az elhízáshoz... A legnagyobb veszélyt az alma típusú kövérség jelenti, hiszen a zsírok ilyenkor nem a bőr alatt rakódnak le, hanem a bélfodrokban, ami számos betegség forrása lehet. Ma már bizonyított tény, hogy az ilyen típusú elhízás komoly rizikófaktora a diabétesznek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, sőt, egyes daganatfajták kialakulásában akár 60-80 százalékos szerepet is játszhat a helytelen táplálkozás!

Tévhitek a reggeliről! Olvass tovább itt >>>

Mennyi cukor elegendő?

A szervezetünknek az a cukormennyiség is elegendő lenne, amennyi a naponta elfogyasztott tejben és gyümölcsökben megtalálható, az összes többi extra bevitelnek számít. Persze, nem kell minden édes falatról lemondani, de heti 1-3 alkalomnál többször nem egészséges édességet nassolni, az ajánlott napi energiamennyiségnek pedig maximum 10 %-a lehetne cukor. Nézzük, mivel pótolhatod a cukrot!

10 könnyen betartható tanács gyomorégés ellen! >>>

1. Barna vagy nád?

Sokan gondolják, mindent megtettek az egészségükért azzal, ha fehér helyett barna cukrot fogyasztanak. Igaz ugyan, hogy a finomítás során számos értékes vitamin és ásványi anyag távozik a kristálycukorból, ám kalóriából és szénhidrátból a barna cukor is ugyanannyit tartalmaz fehér társa. A nádcukrot viszont a szervezet valóban jobban fel tudja dolgozni, ráadásul mivel ezt a barnával ellentétben egyáltalán nem finomítják, így B-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

2. Pörgető szőlőcukor

A szőlőcukor gyorsan felpörgeti a szervezetet, hiszen felszívódása már a szájban elkezdődik. Mivel hirtelen és magasra emeli a vércukorszintet, komoly terhet jelent a szervezet számára - és a cukorbetegeknek ez természetesen nem ajánlott.

Veszélyeztetett vagy a cukorbetegség kapcsán? Derítsd ki! >>>

3. Gyümölcscukor 

Sokan kedvelik még a fruktózt vagy gyümölcscukrot, amely lassabban szívódik fel. Ám bármelyik fajtáról legyen is szó, az energia- és szénhidráttartalma mindegyiknek közel azonos...

4. Mézből is keveset!

A méz natúr formájában természetes édesítőszer, melynek energiatartalma kicsit alacsonyabb, az édesítőhatása viszont nagyobb, mint a répacukoré. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgymint kalcium, kálium, vas, mangán és C-vitamin, biotin, pantoténsav, viszont nagy mennyiségben találhatók benne pollenek is, melyek az erre érzékenyeknél allergiát okozhatnak. Vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, ráadásul számtalan formája igazi csemege lehet. Enzimjei hő hatására elbomlanak, emiatt nyersen hasznos igazán. Ám aki nem szeretné gyarapítani a testsúlyát, ezt a finomságot is csak mértékkel fogyassza!

Így védd ki a cukorbetegséget! >>>

5. Mesterséges édesítők

A mesterséges édesítőszerek nem tartalmaznak energiát és szénhidrátot, emiatt ideálisak a fogyókúrákhoz. A legrégibb és legolcsóbb édesítőszer a szacharin, ez 300-szor édesebb a cukornál. Hátránya, hogy fémes mellékíze van, és hőre bomlik, így sütéshez, főzéshez nem alkalmazható.
A ciklamát fogyasztása valódi cukorillúziót kelt, ráadásul ez hő hatására sem bomlik le, az emésztőcsatornán pedig változatlanul és felszívódás nélkül halad át. Ugyanígy jut át a szervezeten az aceszulfam-K, amely a cukornál 200-szor édesebb, ám teljesen mesterséges anyag.

Az aszpartam előnye a jó íz, hátránya, hogy hőre, fényre bomlik, elveszti édes ízét, sőt, akár mérgező bomlástermékek is keletkezhetnek belőle.

Győzd le a nassolási vágyad, segítünk! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss