Ha szeretnéd, hogy sokáig üdék legyenek, ültesd át mindet agyagcserépbe.
Azért, hogy jól is mutassanak, a cserepeket állítsd színesre festett és feliratozott dobozokba.
Kedvenc helyük a napsütéses ablakpárkány. Ezek a zsenge növények hasonló gondoskodást igényelnek, mint a dísznövények: locsolást és fényt.
Amennyiben ablaktalan vagy sötét a konyhád, tartsd a zöldfűszereket a lakás másik, világosabb helyiségében, vagy jó időben, nyáron az erkélyen (ha van).
Tárolás és tartósítás
Hűtőszekrényben: Összegumizott nejlonzacskóban vagy folpakba csomagolva a zöldséges rekeszben 1 hétig állnak el.
Fagyasztóban: A frissen mosott zöldfűszereket aprítsd fel, majd tedd a jégkockatartó kis mélyedéseibe! Ha megfagytak, tedd át dobozba vagy zacskóba. Kb. 6 hónapig áll el.
Olajban: A durvára aprított levelek olíva- vagy napraforgóolajban 4-5 hétig tarthatók el. Mutatós üvegbe öntve remek ajándék lehet.
Szárítva: A fűszercsokrot kösd össze, majd meleg, jól szellőző helyen akaszd fel egy kifeszített zsinórra, és hagyd kb. 2 hétig száradni! Morzsolva jól záródó dobozkában tárold!
Felhasználási lehetőségek
Gyors öntet: A felaprított zöldfűszereket keverd joghurtba, majd ízesítsd sóval, borssal! Szárított változatukkal is kitűnő. Kb. 1 ek szárított felel meg 2 ek friss zöldfűszernek.
Tészták pestóval: A friss bazsalikomleveleket pépesítsd parmezán sajttal, fenyőmaggal és kevés fokhagymával, közben dolgozz bele olívaolajat! A bazsalikomlevél így is remekül megőrzi az aromáját.
Fűszervaj tartalékba: Az aprított friss vagy szárított zöldfűszereket keverd puha vajba, és fűszerezd ízlésed szerint! Hűtőben hagyd megdermedni, majd vágd kockákra, tekerd átlátszó fóliába és fagyaszd le!