Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 indok, hogy megszeresd a grépfrútot!

default user icon
MME
Ez aztán savanyú gyümölcs, mégis érdemes gyakran fogyasztanod, hiszen a „citrancs” erősíti az immunrendszert, és az ereket is tisztítja!
1. gyógykincs a természetből 

A hazánkban is egyre népszerűbb déligyümölcs a grépfrút, amely 100 g-ja 44 mg-nyit tartalmaz a szervezet védekezőrendszerének „üzemanyagából”, a C-vitaminból. Ehhez jön még a vérnyomást és a szívverést szabályozó kálium, a csonterősítő kalcium, valamint az izomgörcsöket megelőző magnézium. Végül, de nem utolsósorban a likopin nevű növényi anyag is megtalálható benne, amely védi az ereket a meszesedéstől, és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. 

2. A szükséges plusz

Aki mindennap elfogyaszt egyet ebből a gyümölcsből, az csökkenti a vérzsírszintjét, és gondoskodik arról, hogy szervezetedben a „jó” HDL-koleszterin kerüljön túlsúlyba a „rossz” LDL-koleszterinnel szemben. A jeruzsálemi egyetem kutatásai szerint a rózsaszín gyümölcshús különösen nagy mennyiségben tartalmazza a koleszterincsökkentő hatóanyagokat. Ezek mellett a grépfrút az emésztést is serkenti, az pedig, aki rendszeresen megiszik egy kevés mézzel ízesített grépfrútlevet, sokkal ritkábban betegedik meg. 

3. Tisztítókúrára is kitűnő!

Miért fogyhatsz a grépfruttal? Mert felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal hatásosabbá teszi a fogyókúrát. Ezt a hatását  a magas rosttartalmának köszönheti, valamint a rostok magas folyadékfelvevő képessége miatt történik: a rostok a gyomorban megduzzadnak, és telítettség érzését keltik. A gréfruit májtisztító hatását is elismerték már, ezáltal tisztítja a vért. Ha tisztítókúraként használod, akkor higítsd vízzel, de nem tegyél hozzá cukrot.

3+1. így fogyaszd! 

Akit nem kimondottan lelkesít a jellegzetesen fanyar, savanykás íz, az egy kis cukorral is megszórhatja a grépfrútot, vagy sóval, ahogy a trópusokon teszik. A gyümölcsöt borító, fehéres hártyában nagy mennyiségű pektin található, ezért ne hámozd meg teljesen!
A grépfrút 10-15 fokos hőmérsékleten tárolva akár két hónapig is eltartható, miközben folyamatosan érik, így mindig érdemes tartania belőle otthon. 

Még több téma érdekel az egészséges életmódról? Nézz körül itt >>>

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss