30 kilót fogyott Viktória, aki egy szerelmi csalódás miatt hízott meg

Hörcsik Viktória egy éve kezdett bele az életmódváltásba, a fiatal lánynak ekkor lett elege abból, hogy már 84 kilót mutatott a mérleg, amit óriási túlsúlynak érzett.

Viktória egy szerelmi csalódás után hízott meg, ugyanis a bánat elől az evésbe menekült, ezt nevezik érzelmi evésnek. De kezdjük az elején a történetet!

„Szinte tapadtak rám a kilók”

„Tiniként és fiatalabb koromban alapvetően vékonyabb alkat voltam. De valahogy, ahogy múlnak az évek, az ember hízékonyabbá válik, vagy ezzel nyugtatja magát. 18-19 éves koromban körülbelül 40 kg voltam, ahhoz képest 44 kg felesleg jött fel rám. Akkor indult meg jobban a hízás folyamata, amikor tönkre ment egy kapcsolatom. Annyira megviseltek a történtek, hogy érzelmi evésbe menekültem. Szinte észre se vettem, ahogy tapadtak rám a kilók, hanem egyszer csak az tűnt fel, hogy nincs egy ruhám se, ami jó lenne rám. Már az XL-es darabok is kicsik voltak, farmert egyáltalán nem tudtam hordani, pedig korábban nagyon szerettem. Az új kedvencem a fekete szín lett, és a bővebb ruhák, de persze így is szörnyen éreztem magam. Őszintén szólva, sosem gondoltam, hogy képes leszek valaha lefogyni” – mesélte Viktória.

„Terhes vagy? – kérdezték az emberek

Viki azt is elárulta, hogy nem érezte magát nőnek, és egészségügyi problémái is lettek, fájtak a térdei, rendszertelenné vált a menstruációja, ráadásul az emberektől is rengeteg bántást kapott – írja a Bors.

"Számtalanszor jött a kérdés, terhes vagyok-e?! Mondanom sem kell, hogy mennyire rosszul esik ez egy nőnek. Nem vártam babát, egyszerűen csak kövér voltam, óriási hassal. Talán ez a kérdés indította el bennem a dolgot, egyszer csak jött a felismerés, hogy ez nem én vagyok. Sokáig fogalmam sem volt, hogy fogyhatnék le. Hiszek abban, hogy nem véletlenül jött velem szembe Lilla internetes posztja. Nagyon megfogott az, ahogy a fogyásról írt, az érzelmi oldaláról és főként az, hogy ő miként élte meg, amikor ugyanilyen problémája volt. Magamra ismertem a szavaiban. Olyan volt, mintha rólam írt volna” – mondta a fiatal lány.

Sikeres fogyás, éhezés nélkül

Viktória bizakodva vágott bele egy 12 hetes programba, ami megtanította őt arra, hogyan kezelje a testét, miként fogyjon le éhezés nélkül, finom és egészséges ételek fogyasztása mellett. Összesen 30 kilót adott le, amiből 24 már a program ideje alatt lement. A korábbi rendszertelen evések helyett, naponta háromszor étkezik. Főként csirkét, halat és rengeteg zöldséget fogyaszt. Viki szerint nincs semmilyen különleges titok a fogyásában. Ami fontos, az az elhatározás, az akarat, a jól felépített rendszer és a motiváció. 

Mit jelent az érzelmi evés?

Kovács Lilla táplálkozási tanácsadó szerint olykor mindannyiunk számára vigaszt jelent az étel, ami ha csak ritkán fordul elő, nem okoz problémát.

„Mindenkivel előfordult már szakítás, munkahely elvesztése vagy egyéb stresszes élethelyzet után, hogy étellel próbálta megnyugtatni magát – magyarázta Kovács Lilla. Hozzátette: „Jellemzően ilyen esetekben nem az egészséges alternatívák felé nyúlunk, hanem a cukros, zsíros kalóriadús finomságokat választjuk. Ezekben az esetekben nem a fizikai éhség vezérel minket, hanem a lelkünkben tátongó űrt próbáljuk betömni, szó szerint tömni. Ilyenkor szinte nem is érezzük az ízeket, csak eszünk, hogy a túlevéssel járó bódultsággal tompítsuk a fájó érzéseinket. Ha valaki hosszú ideje küzd ezzel, fontos, hogy az étrend megreformálása mellett a lelki oldallal is foglalkozzon” – tanácsolta a szakértő. 

Borítókép: Fanny magazin

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss