Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

30 étel, amit rendszeresen enned kell, ha elmúltál 40

default user icon
MME
Az életkor előrehaladtával, különösen negyven-negyvenöt év felett az anyagcsere lelassul, az izomtömeg csökkenni kezd, a hormonszint ingadozóvá válik. Ennek „köszönhetően” könnyebben szaladnak fel a plusz kilók, jellemzővé válik a hangulatingadozás, és megjelenik számos olyan egészségügyi probléma, amikkel fiatalabb éveink alatt nem találkoztunk. Itt az idő, hogy felpörgessük az anyagcserét, erősítsük a csontokat és gondoskodjunk az elménkről minden étkezésnél!

Szerencsére vannak olyan élelmiszerek, amelyekkel hatékonyabbá teheted a zsírégetést, energiát adnak a mindennapokra és erősítik az immunrendszert. A rendszeres mozgás, az elegendő mennyiségű alvás, pihenés és a stressz csökkentése mellett az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása segíthet megelőzni a súlygyarapodást, miközben az általános egészségi állapot is javulhat.

Hogy milyen élelmiszerek kerüljenek az étrendedbe? Az étcsokitól kezdve a lazacon át a bogyós gyümölcsökig rengeteg olyan jótékony hatású étel van, amelyek ízletesek és segítenek késleltetni az öregedéssel járó negatív folyamatokat. Jöjjenek a mi kedvenceink!

1. Lenmag

A lenmag kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, az esszenciális zsírok pedig nélkülözhetetlenek a szív és az agy egészségéhez. Rostban gazdag, ami az emésztési folyamatokat segíti, így a bélrendszerre is jótékonyan hat. A legjobb, ha őrölve fogyasztjuk a lenmagot, mert a benne lévő értékes tápanyagokat a szervezet jobban tudja hasznosítani.

 

2. Vadvízi lazac

Gazdag omega-3 zsírsavban és kiváló fehérjeforrás. Bár zsírtartalma magas, ezért a bevitt kalóriamennyiségnél ezt figyelembe kell venni, ám a szénhidráttartalma alacsony. Fogyasztásaával könnyen kordában tarthatjuk az étel utáni sóvárgást. A lazac nemcsak jól telít és ízletes, hanem a bőrünkre is jó hatással van.

3. Avokádó

Az egészséges zsírokban gazdag avokádó magas káliumtartalmának köszönhetően segíthet megőrizni a bőr teltségét, táplálj, erősíti a a hajat, és csökkenti a vérnyomást. Magas zsírtartalma ellenére fogyasztása diétákban, fogyókúrákban is hasznos, mert már viszonylag kis mennyiségben is telít.

4. Diófélék

A diófélék laktató snack-ek, amelyek ráadásul elősegítik a fogyást, magas rost-, egészséges zsír- és fehérjetartalmuknak köszönhetően. Bónusz: a diófélékben lévő értékes tápanyagok segítenek csökkenteni a krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

5. Vízitorma

Dobjuk fel kedvenc salátánkat ezzel a finomsággal, és garantáltan jót teszünk a bőrünknek. A vízitorma ugyanis sok vizet tartalmaz, így segít megőrizni a szervezet – és természetesen a bőr – hidratáltságát. A- és C-vitaminokban gazdag, ezek az antioxidáns hatóanyagok pedig sikerrel veszik fel a harcot a káros szabad gyökökkel, segítve a sejtek regenerálódását.

6. Savanyú káposzta

A fermentált káposzta tele van a bélrendszer egészsége szempontjából fontos probiotikumokkal, így a 40 év feletti nők számára kötelező tápanyag. Bizonyított, hogy a jótékony baktériumok nemcsak az emésztőrendszernek tesznek jót, hanem javíthatják az immunrendszer működését, jó irányba befolyásolhatják a hangulatot, és segítenek megőrizni a bőr szépségét is.

 

7. Étcsokoládé

Lehet, hogy nem a csokoládé az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a negyven év feletti nők táplálkozásáról beszélünk, de ez a kényeztető finomság valóban csodákra képes. Az első és legfontosabb, hogy fogyasztásával csökkenteni tudjuk az édesség utáni vágyakozást úgy, hogy nem viszünk be több tucat üres kalóriát a szervezetünkbe. Másrészt az étcsokoládé flavonolokban gazdag, amelyek védik a szívet, csökkentik a cukorbetegség és a magas vérnyomás betegség kialakulásának kockázatát. Arra figyeljünk, hogy legalább 70% kakaótartalmú, és 6 grammnál kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó csokit válasszunk nassoláshoz.

8. Sötét leveles zöldek

A haragos zöldek, mint a spenót, a kelkáposzta nagy mennyiségű K-vitamint, luteint, folsavat, kalciumot és béta-karotint tartalmaznak, amelyek segítenek az agyműködés frissen tartásában, javítják a memóriát és a szem egészségében is fontos szerepet játszanak.

9. Bogyós gyümölcsök

Gyönyörű színűk árulkodik jótékony hatásukról: a sötét és gazdag vörös, lila színük azt jelzi, hogy tele vannak olyan tápanyagokkal, antioxidáns hatóanyagokkal, amelyek erősítik az immunrendszert, számos betegséggel szemben védelmet biztosítanak ráadásul az éhség csillapításában is fontos szerepet játszanak.

10. Fokhagyma

A fokhagyma maga a csoda, különösen a negyven év feletti nők számára. Tápanyagokban gazdag, természetes antibakteriális hatása van, kevés kalóriát tartalmaz. Segít szabályozni az ösztrogénszintet, így csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

11. Szójabab

Alacsony a kalória-, magas a fehérjetartalma, élelmi rostban gazdag. Kiváló folsav (B9-vitamin), vas, C- és A-vitamin forrás. Izoflavonokat tartalmaz, amelyek csökkentik a rák és az oszteoporózis kockázatát. A benne található fitoösztrogének csökkentik a koleszterinszintet, enyhítik a migrénes fejfájást. A kalcium és a foszfor erősíti a csontszövetet, a rost segíti a bélműködést, az antioxidánsok - izoflavonok és szaponinok – védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól.

12. Görög joghurt

Csontjaink egészségének megőrzéséhez együnk minden nap egy adag krémes görög joghurtot. Kiváló kalciumforrás, miközben nátriumtartalma minimális. A görög joghurt több fehérjét tartalmaz, és sűrűbb állagú, mint a többi joghurt, így tökéletes nassolnivaló: segíti a teltségérzet kialakulását, miközben energiával tölt fel.. Ráadásul olyan aktív kultúrákkal rendelkezik, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét.

 

13. Extra szűz olívaolaj

Van annál finomabb, mint a meleg, ropogós kenyérre csepegtetett olívaolaj? A mediterrán étrend alapeleme, az olívaolaj gazdag telítetlen zsírokban, amelyek öregedésgátló és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennyi bőven elég, hogy rendszeresen fogyasszuk.

14. Tojás

Főzzük, sütjük – mindegy! A tojásban található D-vitamin a csontok egészségéért, a kolin az agyműködésért, a fehérjék pedig az izomzat megőrzéséért fontosak. Magas zsír- és fehérjetartalma miatt jó választás reggelire: egy egész tojásból és három tojásfehérjéből készítsünk rántottát – zöldségekkel, zöld teával fogyasztva kiváló napindító.

15. Chia mag

Lehet, hogy a chia mag apró méretű, de magas a rosttartalma – így hozzájárul a jóllakottság érzés kialakulásához –, gazdag omega-3 zsírsavakban, teljes értékű fehérjékben. Magnéziumtartalma révén segíti a csontok egészségének megőrzését.

16. Hagyma

Nem túl előnyös kinézete ellenére a hagyma létfontosságú tápanyagokban gazdag. Magas a káros szabad gyökök ellen védő antioxidáns-tartalma, sok C- és B-vitamin tartalmaz, melyek biztosítják az egészséges anyagcserét, és a szív- és érrendszer egészségéért felelős kálium is nagy mennyiségben található benne.

17. Sárgarépa

A sárgarépa tele van béta-karotinnal, amely A-vitaminná alakul. Az A-vitamin támogatja az immunrendszert és javítja a szem egészségét. A negyvenes éveinkben ugyanis nagyon fontos, hogy több A-vitaminban gazdag ételt együnk, mert így megóvhatjuk szemünket a szürkehályogtól. A sárgarépa magas káliumtartalma stabilizálja a vérnyomást, rosttartalma javítja az emésztési folyamatokat, a benne található K-vitamin pedig a csontok egészségét biztosítja.

18. Brokkoli

A brokkoli tele van antioxidánsokkal, fitonutriensekkel, valamint C-, B6- és A-vitaminokkal. Ezek mindegyike segíthet megelőzni olyan krónikus betegségeket, mint a rák bizonyos típusai, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és az Alzheimer-kór. Jó hír, hogy emellett a brokkoli rengeteg egészséges rostot tartalmaz, amelyek segítik az emésztést.

 

19. Csirkehús

Nem véletlen, hogy a csirkehús kedvelt a diétákban, fogyókúrákban: nagyjából 25 gramm fehérjét tartalmaz egy tenyérnyi! Ezenkívül meglehetősen alacsony kalóriatartalmú és nem túl zsíros, így a legtöbb vörös húshoz képest jó választás.

20. Paprika

A paprika több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, a C-vitamin pedig az egyik leghatékonyabb antioxidáns, amely erősíti az immunrendszert és elősegíti a kollagéntermelést. Bármilyen színű, fajtájú paprika jó választás az egészségünk érdekében.

21. Bab

A bab tele van rostokkal, így segít stabilan tartani a vércukorszintet, valamint folátot és vasat is tartalmaz, így fogyasztásuk vegetáriánusoknak különösen ajánlott. Válasszunk sötétebb fajtákat (például vese- vagy feketebabot): ezekben magasabb az antioxidánsok és fitonutriensek koncentrációja.

22. Quinoa

A quinoa teljes értékű növényi fehérjében gazdag. Rostjai segítik a bélrendszer egészségének megőrzését, a telítettség érzés kialakulását. Ráadásul gyorsabban megfő, mint a barna rizs és az árpa…

23. Bazsalikom

A zöld, illatos fűszernövény polifenolokban gazdag, amelyek enyhítik az ízületi gyulladáshoz kapcsolódó krónikus fájdalmakat, segítik a máj-, az agy- és a szívműködést.

24. Gyömbér

Akár már heti egy teáskanál reszelt gyömbér javíthatja az artériák működését, segíthet megelőzni a cukorbetegséget. A gyömbér enyhíti a menstruációs- és izomfájdalmakat, remek természetes gyógymód émelygés és egyéb emésztési problémák kezelésére.

 

25. Édesburgonya

Ezek az élénk narancssárga gumók az egészséges szénhidrátok közé tartoznak. Rengeteg rostot, magnéziumot, káliumot, C-vitamint és A-vitamint tartalmaz. Fogyasszuk pirítva, sütve vagy főzve, levesként, köretként – sőt még finom édesburgonya csipszet is készíthetünk.

26. Paradicsom

A lédús paradicsom igazi szuperélelmiszer: különösen gazdag likopinban, egy karotinoidban, amely segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát. Alacsony a kalóriatartalma, de sok káliumot, cinket és C-vitamint tartalmaz.

27. Gomba

Egy tanulmány kimutatta, hogy a gombák sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak két fontos antioxidánst, mint a legtöbb más élelmiszer: az ergothioneint (ERGO) és a glutationt (GSH). Az ERGO-ról ismert, hogy csökkenti az oxidatív stresszt, amely folyamat szerepet játszik az öregedésben és egyes súlyos betegségek (például daganatos betegségek és Alzheimer-kór) kialakulásában. Emellett azon kevés élelmiszerek egyike, amelyik D-vitamint tartalmaz.

28. Oregánó

A kedvelt fűszernövény gazdag antioxidánsokban, segít megelőzni a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokat, így lassítva az öregedés folyamatát. Serkenti az epe áramlását az emésztőszervekbe, így hatékonyabb emésztést biztosít. Antibakteriális, antivirális, gombaellenes.

29. Citrusfélék

A narancs, grépfrút, citrom, lime és többi „testvérük” rengeteg antioxidánst, rostokat, C-vitamint és más tápanyagokat tartalmaznak, amelyek serkentik az agyműködést, elősegíthetik a fogyást, védik a szívet, és ragyogóvá varázsolják a bőrt.

30. Élesztő

Számos vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz. Segít a vércukorszint szabályozásában, javítja az emésztést, a hangulatot és remek bőrápoló: hatóanyagai képesek kivonni a bőrből a szennyeződéseket, felpuhítják a mitesszereket. Sajtos, diós ízével kiváló tejmentes helyettesítője a sajtnak tésztákban, pizzákban és salátákban.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss