Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 tökéletes helyettesítő, ha nincs otthon natúr joghurt

default user icon
MME
Kellemetlen, ha főzés vagy sütés közben döbbenünk rá, hogy hiányzik egy fontos alapanyag. Ha natúr joghurt nincs otthon, ne ess pánikba és ne rohanj a boltba: nézz körül, hátha találsz olyan helyettesítőt, amit nyugodtan használhatsz.

A joghurt az elmúlt évtizedben lett egyre népszerűbb alapanyag főzéshez, sütéshez. Egyrészt egészségvédő hatása miatt, másrészt sokkal lágyabb lesz tőle a tészta, és nem morzsálódik annyira – és az íze is krémesebb, teljesebb. Mint a legtöbb főzési alapanyag, a natúr joghurt is több mindennel helyettesíthető. Mutatjuk, hogy mi az, amikhez bátran nyúlhatsz, és melyeket jobb, ha inkább nem használsz fel.

Tejföl

Univerzális joghurtpótló. A legtöbb esetben ugyanis a natúr joghurt (vagy görög joghurt) simán használható tejföl helyett – és fordítva. A tejföl hasonló állagú, mint a joghurt, így bátran használhatod helyettesítőként 1:1 arányban. Probléma akkor lehet, ha zsírszegény tejföl van csak otthon: ebben az esetben csak hideg ételeknél (pl. mártogatósokba, szószokba) működik a helyettesítés. Meleg ételeknél ugyanis „szétesik”, „szétfolyik” a zsírszegény tejföl, így nem a kívánt textúrájú lesz a végeredmény.

Görög joghurt

A görög joghurt minden esetben tökéletesen helyettesíti a natúr joghurtot. Ugyanúgy viselkedik sütés, főzés során – sőt az íze még finomabb, az állaga még krémesebb lesz a végterméknek. Csakúgy, mint a tejfölt, a görög joghurtot is 1:1 arányban használhatod helyettesítésre.

Író

Savas tulajdonságai miatt az író jól helyettesíti a joghurtot, ám az állaga miatt nem lehet egy az egyben helyettesíteni. Íróból kevesebb kell, mint joghurtból, nagyjából kb. 50-60 százalékkal.

És amiket inkább ne használj fel:

Majonéz: kevés a savtartalma, ezért nem jó joghurtpótló. Ráadásul az íze is erőteljes, így sütikhez adni eleve rossz ötlet, de sós ételekben sem működik a helyettesítés.

Túró: mivel más az összetetétele, teljesen más kémiai reakciókat vált ki az ételekben, és az íze és az állaga is teljesen más az ételeknek, ha túróval próbálod a natúr joghurtot helyettesíteni.

Krémsajt: kerüld a krémsajt használatát joghurtpótlóként, különösen sütésnél. Sem az íze, sem az állga nem lesz tökéletes az ételnek.

Ajánljuk még:


 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss