Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 tipp gardróbrendezéshez: így szortírozz gyorsan, hatékonyan!

Mivel itt a tavasz, ideje kicsit átrendezni a gardróbunkat! Ráadásul a koronavírus-járvány miatti otthonlétnek köszönhetően nagy valószínűséggel több időnk is van pakolászni, mint általában. Használjuk ki!

Szortírozás

Az első lépés a legnehezebb, de muszáj túlesni rajta: a szekrény kipakolása és a ruhák szortírozás. Érdemes különböző halmokat alkotni a szekrényből kipakolt ruhákból. Rakjuk külön a tavaszi (és nyári) ruháinkat, amikre most szükségünk lesz az elkövetkezendő hónapokban, és külön a téli (és őszi) ruháinkat, amik most jó ideig pihenhetnek például a felső polcokon.

Ez idáig még viszonylag egyszerű. A nehézséget az okozza, hogy akadnak olyan darabok, amiket egyáltalán nem hordunk, tehát nem lenne rá szükség, hogy ott foglalják a helyet, de valamiért mégis mindig visszakerülnek a használatban lévő holmik közé. Ezeket a ruhákat rendezzük külön halmokba, például a következők szerint:

- Elhasználódott (kibolyhosodott, lyukas, kinyúlt…) ruhák, amik régen a kedvenceink voltak és bár már hordhatatlanok, sajnáljuk kidobni őket.

- Ruhák, amik már nem jók ránk, túl nagyok vagy túl kicsik.

- Ruhák, amikkel semmi gond, csak egyszerűen már nem tetszenek, ezért nem hordjuk őket.

- Új ruhák, amik még sosem voltak rajtunk, pedig már hónapok vagy esetleg évek óta ott álnak a szekrényben.

Legyünk szigorúak magunkhoz és döntsük el, hogy ezeket a halmokat legalább 80%-kal lecsökkentjük.

A régi elhasználódott ruhák közül néhányat a hétköznapi viseletből átcsoportosíthatunk alvó vagy otthoni ruhának. A többitől pedig váljunk meg, semmi értelme őrizgetni őket, a szép emlékeink nélkülük is megmaradnak. A többi még jó állapotban lévő, vagy esetleg teljesen új ruhát, amiket nem hordunk, pedig elajándékozhatjuk a barátnőinknek vagy a rászorulóknak, esetleg el is adhatjuk őket.

Kérdések, amiket tegyünk fel magunknak a szortírozás során:

- Több éve nem hordtam, mert utálok ránézni is. Fog ez változni?
- Túl nagy/kicsi rám. Jó lesz rám valaha?
- Új, még sosem volt rajtam. Miért nem?
- Nem illik semmihez. Fogok olyat venni, amihez igen?
- Nem az én stílusom. Fog ez változni?

Átláthatóság

A használatban lévő ruhák és kiegészítők esetében az átláthatóság a legfontosabb, hogy a gardróbszekrényünket kinyitva könnyedén megtervezhessük, hogy mit veszünk fel aznap és könnyen megtaláljuk, amire szükségünk van. Ezért fontos, hogy a ruhák a megfelelően legyenek rendszerezve. Azt mindenki maga tudja, hogy melyik rendezési mód a legkényelmesebb és legátláthatóbb számára. Mutatunk néhány példát:

- Rendezhetjük a ruháinkat ruhaneműk szerint, külön a nadrágokat, a szoknyákat, a pólókat, a pulóvereket... Így azonnal fogjuk tudni, mit hol keressünk.

- Jó megoldás lehet az is, ha színek szerint rendezzük a ruhákat, ez sokat segíthet a szettek megtervezésénél.

- Gondolkodhatunk időjárás szerint is, azaz rendezhetjük külön a szellősebb és a melegebb darabokat, a rövid és a hosszú ujjú pólókat, stb.

De nem csak a ruhák, hanem a fehérneműk átláthatósága is kiemelten fontos. Ezért érdemes ezeknek kialakítani a megfelelő tároló helyeket. Egy egyszerű fiókban hamar kialakulhat a káosz, ezért érdemes benne különböző fakkokat kialakítani. Ezt megtehetjük a boltokban kapható fiókrendezők segítségével, de akár kartonpapírból is készíthetünk elválasztókat (lejjebb a videóban lesz erre példa). Ha nincs fiókunk, dobozokat is készíthetünk ugyanígy.

Az sem mindegy, hogy a kiegészítőket hogyan tároljuk, gondoljunk csak az övekre és a sálakra. Ha csak úgy berakjuk őket a szekrény valamelyik polcára, hamar rendetlenség alakul ki, ezért érdemes őket inkább fellógatni valahova. Akár a szekrényajtó belső felébe is rakhatunk akasztókat, vagy vehetünk, készíthetünk olyan akasztót, ami direkt erre való és könnyen elfér a vállfák között. Vagy akár feltehetjük őket egy vállfára is, csipeszek segítségével.

Helytakarékosság

A szezonon kívüli ruhák esetében a helytakarékosság kerül előtérbe, hogy a felső polcokon minél többet tárolhassunk belőlük, lehetőleg úgy, hogy közben ne gyűrődjenek össze. Az alábbi videóban remek hajtogatási trükköket láthatunk mindehhez, továbbá egyéb ötleteket, amik jól jöhetnek a szekrényrendezéshez:

4 TIPP, HOGY JOBBAN MENJEN A RENDRAKÁS ÉS A TAKARÍTÁS>>> 

5 TIPP A TÖKÉLETESEN RENDSZEREZETT ÉS ÁTLÁTHATÓ KONYHÁÉRT!>>> 

9 ZSENIÁLIS TRÜKK A KONYHÁD RENDSZEREZÉSÉRE, HOGY MINDIG, MINDENT MEGTALÁLJ!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss