Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 szokatlan konyhai technika, amit mindenkinek ismernie kéne

default user icon
MME
Mutatunk három egyszerű és hasznos eljárást, amelyek hazánkban kevéssé ismertek, pedig számos étel elkészítését megkönnyítik.

1. Blansírozás

A zöldségek színe és tápanyagtartalma blansírozással, más néven sokkolással őrizhető meg a leghatékonyabban: a nyers hozzávalókat pár percre dobd lobogó vízbe, majd hirtelen hűtsd le egy tál jeges vízben. Ezzel a módszerrel nemcsak a harsogó színek maradnak meg, de egyes termények meghámozása is könnyebbé válik: a paradicsom vagy a barack héja például könnyen elválik majd a húsától.

2. Emulgeálás

Az ízletes szószok készítésének alaptechnikája, melynek révén egymással nem keveredő folyadékokból készíthetsz homogén, krémes elegyet – például tojásból és olajból majonézt. Fontos, hogy folyamatos kevergetés mellett, apró cseppenként add hozzá az egyik folyadékot a másikhoz, máskülönben finom szósz helyett furcsa állagú kotyvalék lesz a végeredmény! A selymes krémeket érdemes azonnal lehűteni, akár fagyasztani is, így sokkal tovább megőrzik az állagukat.

3. Gyümölcs- és zöldségpácolás

Az eljárás során különféle folyadékokban hagyunk állni gyümölcsöket és zöldségeket, hogy megpuhuljanak, és átvegyék a folyadék ízét. Áztathatsz aszalt gyümölcsöket rumban és almalében, epret és sárgadinnyét balzsamecetben, a friss gyümölcsöket pedig akár a saját levükben is. Ehhez szeleteld fel őket, cukrozd meg alaposan, és hagyd, hogy maguktól megpuhuljanak. Alkalmazhatod a zöldségeknél is: a kelkáposztalevél sóba és citromlébe áztatva saláták ízletes hozzávalója, a sós-ecetes vízben pácolt lila hagymából pedig pikáns savanyúságot készíthetsz, ami jól illik hidegtálakhoz és burgerekhez.

Ezek is érdekelhetnek

Friss