Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 növényi ital, amit mindenkinek meg kéne kóstolnia

default user icon
MME
Korábban az egyes növényi alapú italokat szinte csak azért keresték a vásárlók az üzletekben, mert laktózmentes, vega vagy vegán étrendjüket szerették volna kiegészíteni velük. Az utóbbi években azonban a hagyományos táplálkozás követőinek is a kedvenceivé váltak.

Ma már a növényi alapú italok széles választéka áll a rendelkezésére. Ezek nemcsak frissé és fitté teszik, hanem a szervezetére is jótékony hatással vannak. Elsőként az ízlésednek megfelelőt kell megtalálnod, majd jöhet a következő lépés: melyik gyártó termékét vedd meg?

Nézd meg az összetevők listáját!

Az lesz a legjobb, amelyik egy vagy két, egyszerűen azonosítható összetevőből áll, például mandulából és vízből. Az ismeretlen vagy sokféle anyagot tartalmazót inkább tedd vissza a polcra. Nézd meg azt is a dobozon, édesített-e a termék, sok esetben adnak ugyanis cukrot vagy valamilyen édesítőadalékot az italhoz. Ezek nem feltétlenül káros összetevők, de részét képezik a felnőtt nők és férfiak számára ajánlott napi cukorbevitelnek. Csak emlékeztetőül: a hölgyeknek 25 g, míg a férfiaknak 38 g cukor fogyasztása javasolt naponta. Lehetőleg válaszd azokat a márkákat, amelyek adagonként kevesebb mint 5 g, de lehetőleg 0 g cukrot tartalmaznak.

Figyelj oda a táplálkozására!

A növényi alapú italok igen hasznos termékek, ám legyél tudatában annak, hogy sok tápanyag hiányzik belőlük, amit a tejben megtalálsz. Ennek akkor van jelentősége, ha vega vagy vegán étrenden élsz. A tehéntej például gazdag proteinben, D-vitaminban, kalciumban, B2- és B12-vitaminban. Sok növényi alternatíva azonban nem tartalmazza vagy nem ekkora mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat. Ezért ilyenkor illessz be az étrendedbe olyan alapanyagokat is, melyek ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat pótolják. A mindennapi táplálkozásban ilyenek például a húsok, a halak, a tojás, a joghurt vagy a sajt. Ha egyáltalán nem fogyasztasz tejből készült vagy állati eredetű termékeket, akkor keress olyan magas fehérjetartalmú helyettesítőket, mint mondjuk a szója- vagy a kenderital. Ezenkívül győződj meg arról, hogy a kiválasztott növényi alapú ital megfelelően dúsítva van kalciummal, D- és B-vitaminokkal: a diófélékből készültek kiváló forrásai az omega-3 esszenciális zsírsavaknak, míg a mogyoróital tele van E-vitaminnal.

Szójaital

Talán a legismertebb tejalternatíva, 1 csészényi 7 g fehérjét, 2 g rostot és mindössze 80 kcal-t tartalmaz. Cukrozatlan változata gazdag egy izoflavon nevű antioxidánsban, amely többek között csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát. A szójaprotein a teljes értékű táplálkozáshoz nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz, és megbízható kalcium-, vas-, cink-, B-vitamin forrásként szolgál.

Mandulaital

Mivel ezt a növényi italt általában vízzel erősen hígítják, ezért 1 csésze cukrozatlan változata mindössze 30–40 kcal-t tartalmaz. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy 1 pohárnyiban alig 1 g protein van. Egyes márkák azonban változtattak ezen, és termékeik nemcsak dúsított mandula-, hanem magasabb kalória-, fehérje- és egészségeszsír-tartalommal is „büszkélkedhetnek”. Ez a fajta növényi tej kiváló turmixokhoz, müzlikhez és a kávé ízesítéséhez.

 Zabital

Népszerűsége vitathatatlan: amellett, hogy nagyon finom, nincs benne koleszterin, és csészénként kb. 1 g szívbarát rostanyaggal járul hozzá a napi bevitelhez. Hátránya ugyanakkor, hogy viszonylag magas a cukor- (kb. 7 g/csésze) és a kalóriatartalma (kb. 120–160 kcal/csésze).

Ezek is érdekelhetnek

Friss