Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 meglepő dolog, amitől felszaladhatnak a pluszkilók

default user icon
MME
Tanulmányok szerint nem csak a mozgásszegény életmód okozhat súlygyarapodást: a mindennapi élet más tényezői is hatással lehetnek az ember alakjára.
1. A közlekedés hangjai

Azt már korábban is kimutatták a szakemberek, hogy az éttermekben, büfékben szóló, hangos zenétől gyorsabban, olykor már-már kapkodva eszünk, ami nem igazán tesz jót az alakunknak. A híres svéd Karolinska Intézet tanulmánya azonban még ennél is érdekesebbet állít: a városi közlekedés zajai tudatalatti stresszevéshez vezethetnek! A négy évig tartó kutatás eredményét bemutató dokumentum szerint az emberek derékbősége 10 decibelenként közel 1 cm-t nő. Ez utóbbi zajszint a lehulló falevelek „hangjának” felel meg. A szakemberek ennek tükrében vizsgálták a különböző helyeken élő emberek súlygyarapodását, és megállapították, hogy például a repülőterek közelében élők derékmérete a vizsgált évek alatt 6 cm-rel nőtt. A tudósok ezt az általuk hangreaktív túlevésnek nevezett jelenséget azzal magyarázzák, hogy az érintettek tudat alatti pótcselekvésként fokozott ételbevitellel próbálják ellensúlyozni a zaj okozta stresszt.

ITT A BIZONYÍTÉK: A KOSZOS LAKÁSTÓL KÖVÉREBB LESZEL >>> 
2. Kék fény

Gondoltad volna, hogy az okostelefonok használata módosíthatja az anyagcseréjédet? Az amerikai Northwestern Medicine szakértői tanulmányukban rámutattak, hogy többek között az alvást, a hormontermelést és az anyagcserét is befolyásolhatja, ha közvetlen fénynek teszed ki a szervezeted. Persze ezentúl nem kell sötétben kell élned: ők az olyan elektronikai cikkek, mint a számítógépek, laptopok, táblagépek és mobilok mesterséges világításától óvnak. Kék fényük ugyanis, különösen evés közben, növelheti az inzulinrezisztenciát, magasabb vércukorszintet eredményezhet, ami pluszkilókhoz és cukorbetegséghez vezethet. Ezért is érdemes több időt tölteni offline módban, akár könyvet olvasva, akár közös programokat szervezve a barátokkal vagy a családdal.

AZT HISZED DIÉTÁS, DE KÖZBEN HIZLAL - 5 SALÁTA, AMI VALÓDI KALÓRIABOMBA! >>>
3. Edzés utáni kalóriabombák

A rendszeres testmozgás jótékony hatásait estig sorolhatnánk: karbantartja az alakot, gondoskodik a jó közérzetről, a szervezet megfelelő működéséről, és így tovább. Ennek ellenére kizárólag sporttal fogyni nem lehet! Az elhízással foglalkozó szakértők szerint a fizikai aktivitás, amely mindenféle mozgást magában foglal, nem csak a testedzést, az egy nap alatt elégetett kalóriaérték mindössze 10–30%-át teszi ki. Ez az amúgy is alacsony érték pedig a nem megfelelően táplálkozás hatására tovább csökken. A Coloradói Egyetem kutatása szerint ugyanis az ember hajlamos lelassulni az edzés után, és öntudatlanul zsíros és cukros ételekkel ellensúlyozni az elégetett kalóriákat. Az természetes, hogy egy kemény edzés után éhesebb vagy, mint általában, de hogy a felesleges kalóriákat elkerüld, vigyél magaddal egy almát vagy banánt, amit a konditeremből kiérve rögtön megehetsz!

A TÉSZTA HÍZLAL, A LIGHT FOGYASZT - 11 FOGYÓKÚRÁS TÉVHIT >>> 
FÉNYES A KONYHÁD? ELŐL HAGYOD A GYÜMÖLCSÖT? 3 TÉNY, AMITŐL HIZLAL A KONYHÁD! >>> 

 

Még több életmódtanácsot és diétatippet találsz a Fanny magazin eheti számában! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss