Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 kékfrankos, ami jól ellensúlyoz egy zsírosabb vacsorát

default user icon
MME
A kékfrankos a legnagyobb területen termesztett kékszőlő-fajta az országban, ráadásul szinte az összes borvidékünkön megtalálható. Egyre népszerűbb, amit megbízhatósága mellett sokoldalúságának is köszönhet, a legjobb rozék és sillerek mellett ideális bisztróbort és komoly dűlős változatot is találunk belőle.

Legtöbben Sopronhoz kötik a fajtát, a legenda szerint a nevét is itt kapta. A helyi történet szerint Napóleon katonái csak az értékesebb, kék színű frankért kaptak ebből a vörösborból. Ez azonban valószínűleg tévedés, hiszen ekkoriban Sopronban főleg fehér szőlővel,  a furminttal foglalkoztak, másrészt Napóleon idején az emberek még nem használtak papírpénzt.

A szőlő DNS-profilja alapján megállapították, hogy a kékfrankos megegyezik az osztrák blaufränkischsel, egyik szülője a gouais blanc (ami a gamay noir szülője is), így kötődik a burgundi stílushoz.

Hazánkon kívül a környező országokban foglalkoznak vele, a nemzetközi borvilág is az Ausztriában használt nevét, a blaufränkischt ismeri, de a blauer limberger vagy lemberger, limberger, franconia, frankovka, frankovka modra, moravka nevek ugyanezt a fajtát jelölik. Érdekesség, hogy a kékfrankost a szentlőrinccel keresztezve született meg egy másik kedvelt fajta, a zweigelt.

A kékfrankos hálás, megbízható fajta, minden évben nagy biztonsággal készíthető bor belőle. A korai rügyfakadása miatt a fagyveszélynek jobban kitett, vastagabb héja viszont jól ellenáll az őszi csapadéknak. A hosszú tenyészidőszak ízgazdag gyümölcsöt ad, általában mérsékelt évjáratokban hozza a legmagasabb minőséget.

Savhangsúlyos fajta, legtöbbször közepes testtel és alacsony-közepes tannintartalommal. Ez pedig megfelel a jelenlegi világtrendnek, hiszen elegáns, jól iható bor készíthető belőle. A piros bogyós gyümölcsök mellett legtöbbször a szilvát és a fűszereket említik a kékfrankossal kapcsolatban. Jó savainak köszönhetően a borászok kedvenc fajtája, ha rozéról van szó, korai szüret mellett is biztos kézzel hozza a gyümölcsös karaktert.

Sokan a pinot noirhoz hasonlítják tannintartalma és savai miatt, épp emiatt jól ellensúlyozza a zsírosabb ételeket is, így ideális párosítás lehet kacsacomb mellé, de egy káposztás vagy céklás fogás is jó választás lehet.

Weninger Pincészet Kékfrankos 2016

Egy ilyen válogatásból nem lehet kihagyni Sopront! Franz Weninger biodonamikusan műveli a szőlőt, melynek bora szűretlenül és derítetlenül kerül palackba, már csak ezért is érdemes megkóstolni. Illata finoman borsos, mellette főként érett meggy érezhető. A korty arányos, savai elegánsak, lédús gyümölcsösség dominál, szinte az az érzésünk, hogy meggylevet iszunk. Persze a borsos-fűszeres élmény itt is visszaköszön – egy izgalmas bor a Fertő tó partjáról!

Szeleshát Szőlőbirtok K2 Szekszárdi Kékfrankos 2016

A bátaszéki borászat slágerbora ez a kékfrankos, évek alatt csiszolták finomra a stílusát. Illatában még visszafogottan érezzük a piros bogyós gyümölcsöket, a lendületes kortyban már jóval intenzívebben: ribizli, cseresznye és meggy dominálja az izeket. Könnyed, arányos bor, behűtve még nyárestén is jó választás lehet, de ételek mellett teljesedhet ki igazán.

Soltész Pince Egri Kékfrankos Prémium 2015

Sikeres közgazdászkarrierjét cserélte Soltész Gergő borászatra, az ő egri pincéjükben született meg ez a bor. Hűvös hangulatú az illata, benne érett áfonya és meggy, valamint többféle keleti fűszer. Ez a fűszeresség jelenik meg a kortyban is, jól egészítik ki egymást a bogyós gyümölcsökkel. Igazán szerethető bor, amiben tetten érhető a hűvös egri  klíma és az ennek köszönhető elegancia.

2+1 IRSAI OLIVÉR, AMI NÉLKÜL ELKÉPZELHETETLEN EGY KERTI PARTI >>>

Minden, ami bor >>>

5 IZGALMAS TÉNY A VÖRÖSBORRÓL, AMIT NEM TUD MINDENKI >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss