Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 hasznos fűszer, melyeket mindenképp tartanod kell otthon!

default user icon
MME
A különféle zöld levélkék frissen és szárítva is ízletesebbé teszik az ételeket. Következzen néhány közkedvelt fajta!
Petrezselyem

A zsenge petrezselyemnek minden konyhában ott a helye. A Földközi-tenger partjairól származó fűszer- és gyógynövény üde íze frissen érvényesül igazán. Elképzelhetetlen nélküle a húsleves, de a főtt burgonyának és a rizsnek is zamatot ad. Persze, számos más fogás, például a zöldségkrémlevesek és a főzelékek díszítéséhez is felhasználhatjuk. Ha túl sokat vettünk belőle, szárítsuk ki, morzsoljuk össze, majd zárjuk üvegbe, így megőrzi az aromáját. Az is jó módszer, ha a leveleket alufóliába csavarjuk, és betesszük a fagyasztóba. A szára intenzívebb ízű, mint levelei. Gyökere ehető, így ezt is felhasználhatjuk például a salátákhoz, levesekhez.

Metélőhagyma

A metélőhagyma kedvelt hozzávalója a különféle szendvicskrémeknek, fűszervajaknak, de ízesíthetjük vele a friss salátakeverékeket, a halhoz kínált szószokat és a tojásos ételeket is. A snidlinget mindig frissen felaprítva adjuk a fogásokhoz, amelyek ezáltal enyhe, de kellemes, a hagymáéhoz hasonló, fűszeres aromát kapnak.

Babérlevél

A babérlevél a magyar konyha egyik kedvenc fűszere, de túl azon, hogy egyes fogásoknak jó ízt ad, bizony nem sokat tudunk róla. Hogy milyen is valójában? Íme! Az örökzöld növény Kis-Ázisa és a Földközi-tenger medencéjének partvidékéről származik. Leveleit leszedésük után a napon szárítják. Levesekhez, főzelékekhez, sült húsokhoz (vadakhoz is), pácok készítéséhez használhatjuk. 

Tipp: Csak 10-15 percig főzhető, utána megkeseredik!

Fűszerek és ízesítők >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss