Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 szuper fröccsbor 2000 forint alatt

default user icon
MME
Mindenhol rekordokat dönt a hőség, amit még azok is nehezen viselnek, akik szeretik a nyarat. Borkedvelőként ilyenkor egyértelműen a fröccshöz nyúlunk, ami hidratál és hűsít is.

1842-ben született meg a fröccs vagy akkori nevén még spriccer. Az azóta eltelt időben ez az ital is alakult és formálódott az éppen aktuális ízlések és trendek szerint, de bizonyos alapvetései nem változtak.

Az ideális fröccsbor könnyed és friss. Az alkoholtartalma alacsony, maximum közepes, hiszen az alkohol fűtő érzetét kánikulában mindenképpen szeretnénk elkerülni. Érdemes az aktuális évjáratból választani, ahol még a gyümölcsös aromák dominálnak, és a reduktív tételeket keresni, ahol nem találunk hordós, édesfűszeres ízjegyeket. A vibráló savak mindenképpen jót tesznek az alapborunknak, ettől még élénkebbnek érezzük az italunkat. Általában a neutrális fajtákat ajánlják, mint az olaszrizling vagy a chardonnay, de az már ízlés dolga, hogy valaki inkább mégis egy illatosabb Irsaiból vagy cserszegiből issza-e szívesebben. A fehérborok mellett a rozé is töretlenül népszerű, de érdemes egy, a vörösborhoz már közelebb álló sillerből is kipróbálni!

Ha nincs más opció, akkor buborékos ásványvízzel is készíthetjük, de az igazi akkor lesz, ha szódával húzzuk fel a bort. Nemcsak azért, mert erőteljesebbek és hosszan tartóbbak benne a buborékok, az igazi borsznobok szerint az ásványvíz ásványianyag-tartalma befolyással lehet a bor és így a fröccsünk ízére is. Fontos, hogy jól hűtsük be mind a bort, mind a szódát, úgyis hamar felmelegszik a pohárban, ha amúgy közel 40 fok a hőmérséklet. És persze jeget is tehetünk bele bátran, senki nem fog megszólni érte.

A fröccsvariációkból nagyon sokféle létezik. Érdemes úgy kiválasztani, hogy a nagy melegben inkább a hidratáláson, azaz a szódán legyen a hangsúly, és inkább egy viceházmestert (2 dl bor + 3 dl szódavíz) vagy sportfröccsöt (1 dl bor + 4 dl szódavíz) kérjünk. Ha pedig étkezés mellé isszuk, akkor jobban domináljon a bor íze, ezért válasszuk inkább a nagyfröccsöt (2 dl bor + 1 dl szódavíz) vagy a házmestert (3 dl bor + 2 dl szódavíz), társasággal pedig akár a Krúdy-fröccsöt (9 dl bor + 1 dl szódavíz).

Csanádi Irsai Olivér 2021

A Hajós–Bajai borvidékről származó pincészet üde, friss borairól ismert. Az Irsai Olivér illatos fajta, tele szőlővirágos, muskotályos aromákkal – aki ezt keresi egy fröccsben is, az válassza bátran. Citrusos, zöldalmás, virágos jegyei határozottan kiérződnek a szóda mögül is. Ezzel könnyen átvészeljük a hőséget.

IKON Chardonnay 2021

A dél-balatoni borászat inkább komoly, hosszan érlelt vörösborairól ismert, ám náluk is találunk fröccsbornak valót. Chardonnay-jukban fehér húsú gyümölcsöket, virágokat és zöldfűszereket érezni, ám ezek az aromák nem tolakodóak. Ideális választás, ha étkezés mellé készítünk egy fröccsöt.

Tüske Rosé 2021

Szekszárdon a kékszőlő-fajták vannak túlsúlyban, amikből bőven készül friss, üde rozé is a borvidéken. A Tüske Pince rozéja a provence-i rozékra emlékeztetően halvány színű és elegáns. Kékfrankos, merlot és pinot noir fajtákból készült házasítás, tele piros bogyós gyümölcsökkel és fanyaran üdítő pomelóval.

Még több borajánló:

Ezek is érdekelhetnek

Friss