Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 érdekesség, amit nem tudtál a furmintról

default user icon
MME
A február évek óta a furmint hónapja, amikor sok szó esik erről a szőlőfajtáról. Bár az idei évben talán kevesebb kóstolón, borvacsorán, és rendezvényen vehetünk részt, azért most se feledkezzünk meg arról, hogy bővítsük a tudásunkat a furminttal kapcsolatban. És persze kóstoljuk is!

Eltűnt, és most újra hódít

Bár eredete és származása pontosan nem ismert, de így is magyar fajtának tekinti a borvilág, hiszen nálunk már a XVII. században említik a nevét. Az 1875-ben kezdődött filoxéravész előtt még egész Magyarország területén elterjedt és kedvelt fajta volt, azonban a betegség kipusztította szinte az összeset. Az akkori újratelepítésekkel együtt is visszaszorult a tokaji és somlói területekre, ahol a legfontosabb fajtaként tekintettek rá. Nagyjából egy évtizede az ország más borvidékei is felfedezték maguknak, így már a Balaton körül, Egerben, a Mátrában, Pécs környékén és az Alföldön is találunk. Egyre népszerűbb itthon, és ha egy külföldit megkérdezünk, nagy valószínűséggel ő is ezt a szőlőfajtát fogja ismerni tőlünk. Közép-Kelet-Európában a környező országokban is egyre több furmintot ültetnek, és néhány tengerentúli borvidéken is elkezdtek már kísérletezni a fajtával.

Furmint minden stílusban

Neutrális, magas savú fajta, amely jó cukorgyűjtő is. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően sokféle stílusú bor készülhet belőle, így sosem válik unalmassá furmintot kóstolni. Korai szürettel elegáns, élénk savú pezsgő, gyümölcsös habzó – és gyöngyözőbor készülhet belőle. Egyaránt alkalmas jól iható, egyszerűbb, könnyebb tételnek, amelyet tartályban készítettek, és akár fröccsnek is ihatjuk. De a legkomolyabb, legdrágább magyar borok között ott vannak a dűlőszelektált, hordóban érlelt furmintok is. Főleg a Tokaji borvidék használja fel az édesborok alapanyagaként, ami lehet egy késői szüretelésű bor, szamorodni, vagy tokaji aszú. Nagy előnye, hogy magas cukortartalom mellett is képes olyan savakat produkálni, amelyek egyensúlyban tartják a kortyot.

Telitalálat a gasztronómiában

A sok stílus sok lehetőséget is kínál az ételpárosítások kapcsán, ezért is szereti a gasztronómia a furmintot. Egy buborékos mellé például ehetünk osztrigát, rákot, egy könnyű cézár salátát vagy akár egy brunch alkalmával eggs benedictet. A friss, gyümölcsös tételek jól illenek a halakhoz, csirkéhez, párolt zöldségekhez, salátákhoz, az olyan egyszerűbb tésztaételekhez, mint az aglio e olio, de választhatjuk sushi, vegán taco vagy grillezett sajtok mellé is.

Az érleltebb palackok elbírnak már a vajas, tejszínes mártásokkal is, a vadszárnyasokkal, sertéssel, de akár egy steakhez is kipróbálhatjuk. Ha az édes mellett döntünk, a süteményeken kívül kalandozhatunk akár a sós fogások világába is, a libamáj vagy kacsamáj, a kéksajt, vagy a szecsuáni, thai konyha ételei felé. Egy pohár tokaji aszú pedig önmagában is komplex és koncentrált borélményt nyújthat.

Garamvári, Furmint Brut pezsgő

Garamvári Vencel 1993-ban vásárolta meg első dűlőit a dél-balatoni régióban, azonban tudható, hogy a borok mellett igazi szenvedélye a tradicionális pezsgők készítése. Budafokon, egy majdnem 5000 m2-es, föld alatti pincében érlelődnek a palackok, hogy aztán onnan a mi kezünkben kerüljenek. Ehhez a tételhez Balatonlelléről szüretelték a szőlőt. A kortyban körtét, citrusokat, fehér virágot érezni, jellemző rá a könnyed üdeség.

Kvaszinger, Furmint Superior 2018

A tokaji pincészetet jelenleg ifj. Kvaszinger László igazgatja, ő készíti a borokat is a 8,5 hektárról.

Egyedi elhelyezkedésüknek köszönhetően, az olaszliszkai Bodrog kanyar gyönyörű panorámája tárul elénk a teraszukról, így érdemes bejelentkezni hozzájuk egy borkóstolóra.

Furmintjukban szép összhangban találhatunk fehér húsú gyümölcsöket, és hordófűszereket, a korty kis édességét pedig a citrus fanyarsága frissíti.

Zsirai, Szent Tamás Furmint 2018

A Tokaji borvidék egyik kiemelkedő és ismert dűlője a mádi Szent Tamás. Innen készítette Zsirai Kata borász ezt a furmintot, amely érett, sárga húsú gyümölcsösségével, gyógynövényes aromáival, édesfűszereivel, a dűlő karakteres ásványos-sósságával egy igazán összetett és sokrétegű bor.

A terroir megköveteli a figyelmet és az időt, így érdemes elidőzni a kinyitott palack felett.

Még több borajánló:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves