Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 egyszerűen nagyszerű fogás - zöldbabbal!

default user icon
MME
Saláta, rakott étel vagy köret a sülthöz - a zöldbab sokféleképpen felhasználható. Ajánlunk 3 különleges receptet.
1. Nizzai saláta

Hozzávalók (4 személyre):
4 burgonya, 1 evőkanál olívaolaj, 200 g apró, félbevágott zöldbab, 300 g lecsepegtetett konzerv olajos tonhal, 200 g fejessaláta-levél, 150 g félbevágott koktélparadicsom, 20 kimagozott fekete olajbogyó, 2 evőkanál kapribogyó, 3 cikkekre vágott kemény tojás, 8 szardella
az öntethez:
1 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 teáskanál dijoni mustár, 2 evőkanál fehérborecet, 1 teáskanál citromlé, 125 ml olívaolaj

Elkészítése:
1. A meghámozott burgonyát forró, sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, apró kockákra vágjuk, majd tálba tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal és jól összerázzuk.
2. A zöldbabot sós vízben 3 percig főzzük, lecsöpögtetjük, hideg vízzel leöbítjük és félretesszük.
3. Az öntethez lazán összekeverjük a fokhagymát, a mustárt, az ecetet és a citromlevet. Vékony sugárban beleöntjük az olajat, és simára keverjük.
4. A tonhalat tálba tesszük, villával nagyobb darabokra törjük. Egy tányér aljára salátaleveleket fektetünk, ezekre rászórjuk a burgonyakockákat, a babot, a tonhalat, a paradicsomot, az olajbogyót és a kapribogyót, majd meglocsoljuk az ecetes öntettel. Tojással és szardellával díszítjük.

2. Rakott zöldbab

Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg mirelit zöldbab, 1 vöröshagyma, kb. 35 dkg sárgarépa, 2 póréhagyma, 4 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg rizs, 7,5 dl zöldségleves (kockából), 1 csokor petrezselyemzöld, 40 dkg sütni való kolbász, 10 dkg reszelt gouda sajt, só, bors, a díszítéshez bazsalikom

Elkészítése:
1. A zöldbabot forrásban lévő, sós vízben 10-12 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, és 2 dkg olvasztott vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, és rövid ideig pároljuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk, és fedő alatt, közepes hőfokon 15 percig főzzük.
2. Beleszórjuk a karikákra vágott répát meg pórét, és további 15 perc alatt készre főzzük. Végül a zöldbabot is belekeverjük. A kolbászt felszeleteljük, majd a maradék vajon megsütjük. A finomra aprított petrezselyemzöld 3/4 részét a rizsbe vegyítjük, majd sóval, borssal ízesítjük.
3. A zöldséges rizs felét margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk, elosztjuk rajta a kolbászkarikákat, és befedjük a maradék rizzsel. A sajttal megszórva előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon 20-25 percig sütjük. Végül meghintjük a maradék petrezselyemzölddel, és bazsalikommal díszítve kínáljuk.

3. Bélszín zöldbabbal

Hozzávalók (2 személyre):
40 dkg burgonya, 200 g tejszín, 5 ek tej, szerecsendió, 3 dkg reszelt gouda sajt, 30 dkg mirelit zöldbab, 1 újhagyma, 2-3 ek olaj, 4 szelet bélszín, 1 vöröshagyma, 1 tk vaj, só, bors, a díszítéshez kakukkfű és piros bors

Elkészítése:
1. A burgonyát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és 2 kicsi vagy 1 nagy – margarinnal kikent – tűzálló tálba rétegezzük. 100 g tejszínt összekeverünk a tejjel, és sóval, borssal meg frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A burgonyára locsoljuk, megszórjuk a sajttal, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 30 percig sütjük.
2. A zöldbabot forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük, esetleg az újhagymát is beledobjuk, és 1/2 percig pároljuk.
3. A felhevített olajon a húsok mindkét oldalát megsütjük 2-3 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, majd melegen tartjuk. A pecsenyelevet a maradék tejszínnel felöntve 1 percig forraljuk, és sóval, borssal ízesítjük.
4. A felkockázott vöröshagymát a megolvasztott vajon üvegesre pároljuk, és beleforgatjuk a babot. 1-1 újhagymalevéllel kis kötegekben összekötjük, és a húsokkal együtt tálaljuk. A burgonyagratint külön kínáljuk hozzá. Kakukkfűvel és piros borssal díszítjük.

További zöldbabos recepteket itt találsz! >>

Ezek is érdekelhetnek

Friss