Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 egészséges reggeli, amitől jól indul a napod

default user icon
MME
A reggeli rohanásban éppen csak arra van időd, hogy megidd a kávédat, de reggelizni már nem tudsz... Ismerős helyzet? Pedig a kiegyensúlyozott étrendből nem hiányozhat a reggeli, mert a jól összeállított első étkezés beindítja az anyagcserét, energiát ad az előtted álló feladatok elvégzéséhez, segít koncentrálni a munkában vagy az iskolában – és ez csak néhány ok, amiért ez a nap legfontosabb étkezése.

Számos tanulmány összefüggést mutatott a reggeli étkezés és a fizikai, valamint a mentális egészség között: bizonyított, hogy a jól összeállított reggeli menüt fogyasztóknál csökken a 2-es típusú diabétesz, a magas koleszterinszint és a szívbetegség kialakulásának esélye. A reggelizők ráadásul nagyobb eséllyel őrzik meg optimális testsúlyukat és szellemi frissességüket.

Reggeli és túlsúly

Egyes tanulmányok szerint a reggelizés segíthet a fogyásban, bár az összefüggés picit bonyolultabb. Azt gondolják, hogy azok, akik reggeliznek és tudatosan állítják össze az étrendjüket, eleve egészségesebben élnek, így az elhízás is kevésbé veszélyezteti őket. De az is bizonyított, hogy akik elegendő fehérjét és rostokat, egészséges zsírokat fogyasztanak reggelire, kordában tartják az étvágyukat a nap folyamán, így elkerülik a nassolást. Éppen ezért aki fogyókúrázik, diétázik, semmiképpen ne mondjon le a reggeliről! Arra viszont oda kell figyelni, hogy mit, mikor és mennyit eszik, hiszen azt is tudjuk, hogy azok, akik bőségesen reggeliznek, többet esznek napközben.

Fánkot inkább ne!

Természetesen az, hogy mit eszel, ugyanolyan fontos, mint az, hogy mikor eszel. Ügyelj arra, hogy reggelid teljes kiőrlésű gabonát, egészséges zsírokat, fehérjét, is tartalmazzon! A gyümölcsökben található cukrok azonnal energiát adnak, az összetett szénhidrátok a stabil vércukorszintért felelnek, a fehérjék és a rostok pedig teltségérzetet biztosítanak. Ezek alapján jó választás a 100%-os magkrémek, melyeket könnyűszerrel fogyaszthatunk reggelinkkel, és még a fent említett könnyű teltségérzethez is hozzájárulnak.

A zsírok közül válaszd a többszörösen telítetlen zsiradékokat: ebbe a csoportba tartoznak az ómega-3 és az ómega-6 esszenciális zsírsavak, amelyek a legjobb energiaforrások. És mint ismeretes a magok illetve az ebből készült magkrémek is bővelkednek ezekben a zsírsavakban.

HOGY MI KERÜLJÖN AZ ASZTALRA REGGEL? MUTATJUK!

Törökmogyorókrémes zabtál

A zab laktató, egyenletesen tartja a vércukorszintet, alacsony a kalóriatartalma, mégis gazdag vitaminokban, ásványai anyagokban. Jó fehérje- és vasforrás. Prebiotikumokat tartalmaz, amely segíti a jótékony hatású baktériumok szaporodását, így hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez. Tejjel vagy növényi tejjel is fogyaszthatod, ízesítheted különböző magkrémekkel, így további értékes vitaminokat és zsírokat juttatsz a szervezetedbe.

A zabtálhoz:

  • 12 dkg zab
  • 360 ml mandulatej
  • 4 ek Naturpro törökmogyorókrém
  • csipet tengeri só
  • ízlés szerint aszalt gyümölcsök (mazsola, szilva, datolya, goji bogyó)
  • ízlés szerint fűszerek (fahéj, gyömbér, szegfűszeg)

Opcionálisan:

  • 1 tk lenmagőrlemény
  • 1 tk útifű maghéj
  • 1 tk sörélesztőpehely
  • 1 tk kakaópor

Tálaláshoz:

  • méz

Elkészítése:

  1. A hozzávalókat alaposan keverjük össze és tegyük zárható üvegbe.
  2. Tegyük egy éjszakára hűvös helyre.
  3. Fogyasztás előtt mézzel édesíthetjük.

Hummusz lapkenyérrel és zöldségekkel

A hummusz alacsony glikémiás indexű, ami azt jelenti, hogy lassan szívódik fel a véráramba, így nem okoz hirtelen vércukor-emelkedést. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kiváló növényi alapú fehérjeforrás. Gazdag élelmi rostokban, így javíthatja az emésztést. A lapkenyerek szintén jó élelmi rost források, fehérjében gazdag, zsírszegény „kenyerek”. A zöldségek táplálkozás-élettani szerepe nagyon fontos: viszonylag alacsony energia-, zsír- és szénhidráttartalmukkal szemben jelentős a vitamin és az ásványi anyag tartalmuk.

 

A hummuszhoz:

  • 50 dkg csicseriborsó konzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 db citrom
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 ek tahini
  • bors

A tálaláshoz:

  • olívaolaj
  • fűszerpaprika
  • friss petrezselyem
  • lapkenyér
  • zöldségek

Elkészítése:

  1. A fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk. Kifacsarjuk a citrom levét.
  2. A csicseriborsót a fokhagymával krémesre turmixoljuk egy robotgéppel, majd hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat és a tahinit.
  3. Megsózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük. 2 órára hűtőbe tesszük.
  4. Tálalás előtt tényérra szedünk belőle, kis mélyedést nyomunk a közepébe, és egy kevés olívaolajat öntünk rá. Friss petrezselyemmel és pirospaprikával díszíthetjük. Lapkenyérrel és friss zöldségekkel kínáljuk.

Banánpalacsinta liszt nélkül 100%-os pisztáciakrémmel  

A három hozzávalós banános palacsinta az egészséges életmód és a fitnesz rajongók egyik kedvence. Liszt és tejmentes, ezért glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A banán kalóriadús, különösen reggel fogyasztva energiával tölti fel a szervezetet. Egyszerű, tápláló, káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van szív- és érrendszerre, és védi a csontok egészségét. A pisztácia alacsony kalóriatartalmú, kitűnő forrása az antioxidáns hatású E-vitaminnak, amely támogatja az immunrendszert és jótékonyan hat az agyműködésre az idegsejtek védelme által.

 

A palacsintához:

  • 1 db banán
  • 2 db tojás
  • 1/4 tk fahéj

A sütéshez:

  • 1 ek olaj

A tálaláshoz:

  • pisztáciakrém

Elkészítése:

  1. A banánt villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk a tojásokat és a fahéjat. Jól összekeverjük.
  2. Olajjal kikent, forró serpenyőbe teszünk a tésztából egy kisebb merőkanállal, majd mindkét oldalát kb. 3-4 percig sütjük alacsony lángon.
  3. Mézzel vagy juharsziruppal leöntve tálaljuk. Kínáljunk mellé pisztácia- vagy kesudiókrémet.

Keresd a további 100%-os magkrém recepteket OLDALUNKON! 


A cikk megjelenését a Nébar Kft. támogatta.

Ezek is érdekelhetnek