Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 szuper cserszegi fűszeres 2000 forint alatt

default user icon
MME
A hazai illatos fajták közül az egyik közönségkedvenc a cserszegi fűszeres. Ha egy hétköznapra való, jó ivású fehérbort keres valaki, akkor érdemes a cserszegik között körülnéznie, nem utolsósorban remek ár-érték aránya miatt.

Magyar szőlőfajta, amit 1960-ban keresztezett dr. Bakonyi Károly, méghozzá Irsai Olivérből és piros traminiből. Nevét Cserszegtomajról kapta, az ottani egyetemi szőlészeti területen zajlott a kísérlet. A cél az volt, hogy egy olyan illatos fajta jöjjön létre, amelyik korán érik, ellenáll a fagyoknak, a betegségeknek és a rothadásnak, és gyakorlatilag mindenhol, még az északi, hideg területeken is jól terem. A sikeres keresztezés után még sokáig – az 1980-as évek közepéig-végéig – kellett várni arra, hogy a szőlősgazdák elkezdjék telepíteni, hiszen egy még ismeretlen szőlőfajtában mindig van rizikó. Azóta viszont a legtöbb borvidékünkön megtalálható.

Leginkább illatos karaktere az, ami miatt a fogyasztók szeretik a cserszegi fűszerest. Jellegzetes virágos, szőlős, már-már parfümösnek is mondható aromái szinte kiugranak a pohárból. Igyuk meg fiatalon, nem érdemes tartogatni vagy a pince mélyén őrizni, hiszen nem egy bonyolult bor, és egy-két év alatt elveszti lendületét. Fajtaborként és házasításokban is találkozhatunk vele, ez utóbbi esetben legtöbbször neutrálisabb fajtákhoz teszik hozzá, így használják ki intenzív illat- és ízjegyeit. Élénk savai miatt jól iható, üdítő tétel, ami fröccsalapanyagként is megállja a helyét.

Ha ételpárosítás, akkor ez a tipikus eset arra, hogy ne gondoljuk túl a dolgot. Egy ilyen egyértelmű karakterű borhoz válasszunk hasonló ételeket, hogy megőrizzük az egyensúlyt a bor és az étel között. Egy grillezett szendvics vagy egy friss, tavaszi zöldekből összeállított saláta, sonka- és sajttál olajbogyóval és grissinivel, esetleg sült csirkés étel, carbonara – ilyesmikkel harmonizálhat a borunk.

Hilltop Cserszegi Fűszeres 2021 (1490 Ft)

A Neszmélyi borvidék egyik legnagyobb pincészete a Hilltop, amelyet még 1993-ban alapítottak. Sikerük titka a XXI. századi technológiára alapozott, korszerű borászatban és egy kiváló szakértőben, Kamocsay Ákos borászban rejlik. Világfajtákkal és hazai kedvencekkel is dolgoznak, köztük a cserszegivel. Intenzív, virágos, fehér húsú gyümölcsös, zöldfűszeres illatú és ízű bor, ami üdeségével tipikusan mutatja meg a fajtát.

Lisicza Cserszegi Fűszeres 2021 (1490 Ft)

A Pécsi borvidéken jelenleg 14,5 hektáros területen dolgozik a Lisicza család. A címkéiken szereplő rókamotívum horvát eredetű családnevük jelentésére utal. A vállalkozásuk 1998-ban alakult, miután a helesfai birtok hosszú évek után visszakerült hozzájuk. Gazdag fajtaválasztékukban megtalálható a cserszegi is, amelyben bodzavirágot, friss citrusokat, fűszereket érezni. Vibráló, élénk karaktere miatt mindenképpen próbáljuk ki fröccsnek.

Szivek Cserszegi Fűszeres BIO 2021 (1900 Ft)

A Pilis lábánál elterülő szőlőket több generáció óta műveli a Szivek család. Kesztölc település első, 1075-ből való okleveles említése is a szőlőről szól. Ilyen „örökség” mellett készítik a boraikat, amelyek között egyaránt találunk a hétköznapokra szóló tételeket, és olyanokat is, amelyek komoly figyelmet kívánnak. A cserszegi már egy bioművelésű terület bora, amely az élénk savak és a mezei virágos aromák mellett a hegy ásványosságát is megmutatja.

Még több borajánló:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves