Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 csábító köret, melyeket érdemes kipróbálni!

Sült hús, párolt hal, rántott zöldség: egyik sem az igazi egy csábító köret nélkül!
Céklás rizottó

Ezért egyél minél több céklát: 

 

cékla rákmegelőző hatása tudományosan ismert, emellett növeli a szervezet ellenálló képességet. Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Segíti a vérképzést, ezért azok, akik vashiánnyal küzdenek, akár minden nap fogyaszthatják.

 

 

Így készítsd el:

 

Hámozzunk meg, majd aprítsunk fel ½ kg céklát, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, öntsük nyakon egy kevés olajjal, és 200 fokon süssük kb. 40 percig. Közben hevítsünk fel 3 evőkanál olajat, pirítsunk rajta üvegesre 1 kis fej felaprított hagymát és 3 gerezd zúzott fokhagymát, majd adjunk hozzá 1 bögre rizst. Rövid ideig pirítsuk, végül öntsük fel 2 bögre vízzel. Lefedve főzzük puhára, aztán keverjük hozzá a sült céklát, és sózzuk, borsozzuk meg.

Rozmaringosburgonya

 

Ezért egyél minél több rozmaringot:

 

Íz- és illatanyag javító hatása miatt szeretik a háziasszonyok, de élettanilag is fontos: segíti az emésztőnedvek kiválasztását, ezáltal természetes módon segíti a zsírégető folyamatokat. Puffadás ellen is kiváló, vízhajtó hatás zöldfűszer. 

 

 

 

 

Így készítsd el:

 

Pucoljunk meg, majd kockázzunk fel fél kg burgonyát, és sós vízben főzzük puhára. Serpenyőben olvasszunk meg 1 evőkanál vajat, adjunk hozzá 2 ágnyi friss rozmaringlevelet, és az egészet keverjük a leszűrt burgonyához, amit ízlés szerint sózzunk meg. Olajjal kikent tepsiben told be a sütőbe kb. 20 percre.

Zelleres hajdina

 

Ezért egyél minél több hajdinát:

 

Természetes antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmaz, valamint értékes vitaminforrás. A magas vérnyomásúaknak szitne kötelező vérnyomáscsökkentő hatása miatt.

 

 

Így készítsd el:

 

Kevés olajon pirítsunk meg 1 bögre hajdinát, aztán öntsük fel 2 bögre zöldségleves-alaplével, ízesítsük 1 csipet szerecsendióval, és fedjük le. Amíg fő, pirítsunk meg 2 gerezd zúzott fokhagymát 1 evőkanál olajon, majd adjunk hozzá 2 szál lereszelt répát és kb. ¹∕8 fej lereszelt zellergumót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, pároljuk puhára, aztán keverjük össze a hajdinával, és így tálaljuk.

 

Tippünk: Ízlés szerint egy kevés tejföllel vagy főzőtejszínnel tehed krémesebbé, de akár gombával bolondíthatod meg.

Ismeretlen ismerősök

 

 

Árpagyöngy, vagyis gersli: A hántolt árpagyöngy nemcsak egészséges, de egy jó recept alapján elkészítve igazán ízletes csemege is! Számtalan módon felhasználhatja, például a sóletbe, de akár a lecsóba, illetve a töltött káposztába is beleteheti.

 

 

Bulgur, vagyis török rizs: A bulgur jól ízesíthető, hiszen a borsikafű,
a citrom, a menta és a friss petrezselyem is illik hozzá. A rizshez hasonlóan kell vele bánni, de a rizshez képest több benne a rost és a vitamin.

 

Polenta, vagyis puliszka: Könnyen és gyorsan kész: vízben főzze meg a kukoricadarát, és amint besűrűsödik, kevergetve hűtse ki. A puliszkát ízlés szerint fokhagymával, sóval és borssal ízesítse.

Ezek is érdekelhetnek

Friss