Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 infó, amit az antioxidánsokról tudnod kell!

default user icon
MME
Sokat hallottál már az antioxidánsok egészségvédő szerepéről, de vajon tudod-e, mik is ezek valójában, és hogy miként vesznek részt a betegségek megelőzésében? Megmutatjuk!

Az antioxidánsok megakadályozzák a szervezetben felhalmozódott szabad gyökök sejtkárosító hatását. A szabad gyökök a normál élettani működés melléktermékei, tehát egészséges embereknél is képződnek. A szabadgyökmolekulák rendkívül nagy reakcióképességgel rendelkeznek, de szerencsére igen rövid életűek. Külső elektronhéjukon egy vagy két páratlan elektron tartózkodik, amelyek a szervezet ép sejtjeinek molekuláitól próbálnak párt szerezni maguknak, hogy stabillá váljanak. Ez az ép molekulák (fehérjék, zsírok stb.) károsodásához vezet.

1. Ha felborul az egyensúly

Az egészséges szervezet hatékonyan semlegesíti a szabad gyököket, de nem mindig! A dohányzás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a szmog vagy az UV sugárzás következményeként a szervezetünk ellenállóképesség romlik. Emellett egyre nagyobb súllyal esik latba a stressz és a silány minőségű étel. A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződését indulhat el. A sejtek elhasználódnak, megöregszenek, az egész szervezet elgyengül, leromlik. Főképpen a nagy oxigénellátást igénylő szövetekben – pl. agy, szív, vese, izmok – alakulhatnak ki degeneratív megbetegedések, de súlyos esetben akár rákos elváltozások is felléphetnek.

Ezt edd, hogy megóvdd a látásodat! >>> 

2. A táplálkozáson is múlik!

Az antioxidánsok segítenek, megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól. A legfontosabb jótevők az A-, C-, E- és K-vitamin, valamint az ubikinon (ismertebb nevén koenzim Q10), amely zsíroldó, vitaminszerű molekula. A szelén, a cink és a mangán fontos rák- és érelmeszesedés-megelőző nyomelemek, a flavonoidok pedig antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok.

10 jó tanács, ha puffad a hasad! >>> 

3. fő a természetesség!

Ezeket az antioxidánsokat egy normál vegyes táplálkozást folytató ember némi odafigyeléssel bejuttatja a szervezetébe. Ha azonban olyan élethelyzetbe kerülünk, amikor megnő a szabadgyökképződés, próbáljunk több természetes élelmiszerből származó antioxidánst a szervezetünkbe juttatni. Persze a legjobb az lenne, ha nem adnánk okot a túlzott szabadgyökképződésre.

5 természetes immunerősítő energiatal >>> 

3+1. AMIT SŰRŰN KÉNE FOGYASZTANI

Íme, néhány magas antioxidáns tartalmú gyümölcs és zöldség: aszalt szilva, gránátalma, szőlő, fekete áfonya, földi szeder, tőzegáfonya eper, málna; kelkáposzta, fokhagyma, spenót tök, kelbimbó, brokkoli, cékla, avokádó, paprika.

Olvass tovább az egészséges életmódról! >>> 

Ezek is érdekelhetnek