Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kihagyhatatlan program: borozz a budai Várban!

default user icon
MME
Idén szeptember 8. és 11. között rendezik meg a 25 éves Budapest Borfesztivált a budai Várban. Mutatjuk, miért érdemes kilátogatni!

Szinte hihetetlen, de 25 éve nyitotta meg először kapuit a Budapest Borfesztivál. Együtt nőtt fel a rendszerváltás után újjáéledő borkultúrával: támogatta a kilencvenes évek nagyjait, kihagyhatatlan és nemzetközi tömegrendezvénnyé vált a kétezres évek elején, és rendületlenül segíti a generációváltást napjainkban is. 

JÁTÉKSZABÁLY - BUDAPEST BORFESZTIVÁL NYEREMÉNYJÁTÉK >>>

Ebben az esztendőben nemcsak Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye, hanem a rendezvény főtámogatójaként megjelenő SPAR Magyarország is a 25. születésnapját ünnepli.

Boregyetem

Idén a Borfesztivál 25. születésnapja különleges alkalmat ad arra, hogy a magyar borkultúra megújulásának emblematikus alakjaival közösen tekintsünk vissza az elmúlt közel három évtizedre a kétnapos Boregyetemen. Szeptember 5-én, hétfőn, izgalmas utazást tehetünk a kilencvenes és a kétezres évekbe, majd napjaink trendjeihez visszatérve áttekinthetjük, mi változott a borkészítés, a gasztronómia és a borfogyasztási szokások terén. Mindezt persze a korszak meghatározó borait kóstolva! Szeptember 6-án rendhagyó módon egy igazi gourmet csemege a Boregyetemen: kávékurzus a Nespressóval! 

Kóstolók

A szakmai kóstolókon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg. A látogatók visszajelzéseket gyűjthetnek az új technológiai megközelítések eredményeiről, amely egyfajta „tesztkóstolás” lesz a hozzáértő közönség számára. A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják meg, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a kóstolás lehetőségét saját standjuknál biztosítják, személyesen a borász, vagy egy megfelelően jártas szakember vezetésével.

Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai. A különleges szakmai program elsődleges célja az, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény. A Borfesztivál célja, hogy minél több hungarikum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

Fellépők

Nagyszerű művészek, előadók műsorát élvezhetjük az idei évben először, két színpadon. Lesznek új fellépők, és számos olyan vendég is, akik nem először zenélnek a Borfesztivál közönségének. A világzene legkedveltebb magyar együttesei, népzene, néptánc, és jazz teszi felejthetetlenné a Borfesztiválon eltöltött órákat. Az első napon, csütörtökön a Fesztiválszínpadon a Csík Zenekar koncertje garantálja a felhőtlen kikapcsolódást. Pénteken Szabó Balázs Bandája szórakoztatja a közönséget, amely a magyar népzene, a rock, a pop és a funk határait mossa egybe. Idén ismét lesz a Magyar Jazz Napja. A 2016-ban jubileumi születésnapjukat ünneplő magyar jazz-zenészek szombaton kápráztatják el a látogatókat a Fesztiválszínpadon és a Kamaraszínpadon egyaránt. Színpadra lép Egri János együttese, amely számos hazai és nemzetközi jazzfesztivál állandó résztvevője. A délután további részében az Equinox és Borbély Mihály különleges zenei élményt nyújtó közös előadását élvezhetik a Borfesztivál látogatói, valamint a Binder Károly Quartet kápráztatja el a vendégeket. Este a Sárik Péter Trió garantálja az emlékezetes kikapcsolódást, amely Berki Tamás társaságában lép fel. Az este zárásaként a Budapest Ragtime Band ad koncertet Kelemen Angelikával és Muck Ferenccel kiegészülve. Szombaton a Kamaraszínpad műsorát a Balogh Tamás Quartet előadása, továbbá az Oláh Krisztián Trió fellépése színesíti. A Borfesztivál utolsó napján, vasárnap a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. A Kertész Táncegylet, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat látványos színpadi előadása ragadja magával a borkedvelő közönséget. A fellépők műsorát Pál István Szalonna és Bandája zárja.

Gasztronómia

Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A Borfesztivál célja évek óta az, hogy széles kínálatot biztosítson a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet különlegességekig, hogy mindenki megtalálja a kedvére - és a borához - való falatokat! Újdonságok és régóta kedvelt klasszikusok egyaránt megtalálhatóak a gasztronómiai kiállítók között. Gourmet vonalon nagy örömmel üdvözöljük a sokak számára szinte kultikus, újlipótvárosi Sarki Fűszerest, amely először jelenik meg a fesztiválon. A prémium különlegességek szerelmeseit újra várja A Szarvasgomba Világa, és új, nagyobb helyen - ezúttal a Tokaji Udvarban- jelenik meg a Gerbeaud Café, hogy ne kelljen messzire menni egy aszúért a süteményekhez. Az édes életet néhány standdal odébb a Bolka Bonbon és a Molnár's Kürtőskalács teszik teljessé. Igazi street food orgiával is készül a látogatóinak a Borfesztivál: a Gasztro Sétányra érkezik a Low Cost Gourmet Trailer a már jól ismert Montenegrói Gurman - Reinpold's KOLBice - Bakker hármas mellé.

Nem kell messzire menni az igazi olasz falatokért, csak pár lépés a Balatoni Udvarban a Kométa Corner. A burgerrajongók ideális célpontja a Budapest Burger és a Szittya Buci, míg a sajtkedvelők tobzódhatnak a SZEGA Market, a SZEGA Nemzetek Sajtversenye vagy épp az NG Sajtterasz kínálatában. Az igazi, hamisítatlan fesztiválkonyha is jelen lesz: a rendkívül sokszínű Országkonyha az Oroszlános Udvarban, míg az ízletes, házias fogásokat szállító Csülök Bár a keleti teraszon gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhes.

Borárverés

A Jótékonysági Borárverés idén 18. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. A Máltai Mentő üzemeltetése, a műszerek és gyógyszerek pótlása komoly anyagi terhet jelent a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára. A szolgálat senkitől nem kap pénzt munkájáért, ezt a máltai mentősök úgy mondják: jutalmuk a megmentett élet. Az árverésen befolyt összeget a 27 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentési projektje javára gyűjtik a szervezők. Az idei megújulást az Axioart online aukciós partner biztosítja, amelynek segítségével lehetőség nyílik valós idejű online licitálásra is, ezzel teremtve rendkívül széles társadalmi nyilvánosságot a programnak.

Családi programok

Számtalan program, szolgáltatás biztosít még kellemesebb borozgatást. A kisgyermekes családok számára is remek szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. Szombaton és vasárnap 12 és 18 óra között kézműves foglalkozás várja a kicsiket szüleikkel az Oroszlános udvarban. A legkisebb vendégek hozzáértő felnőttek segítségével bontakoztathatják ki fantáziájukat és alkotóképességüket. A környezettudatosság jegyében a foglalkozások középpontjában a parafa dugók ismételt felhasználása áll: a gyermekek különböző játékokat, ajándékokat és díszeket készíthetnek. Természetesen az alkotásban a felnőttek is részt vehetnek. E két napon ingyenes arcfestéssel válhatnak a gyerekek igazi fesztiválozókká.

Akciók a SPARBAN

Több különleges akcióval és játékkal készül a jubileumi fesztiválra a SPAR. Azok a vásárlók, akik augusztus 25. és szeptember 7. között a SPAR vagy INTERSPAR áruházakban 10000 forint felett vásárolnak, a kasszánál egy 50% kedvezményre jogosító kupont kapnak, melyet a Borfesztivál pénztáraiban válthatnak be napijegyre, így a fesztivál napijegy fél áron lesz elérhető a számukra. A SPAR standjának vendégei, akik megkóstolnak akár egyetlen pohár bort is, szintén kapnak egy kupont, amellyel a következő hét első három napján 5000 forint feletti vásárlás esetén 500 forint kedvezményt kapnak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. A fesztivál ideje alatt pedig érdemes többször visszatérni a SPAR standjához, hiszen minden negyedik pohár bor ingyenes lesz a látogatók számára. Azok a vásárlók pedig, akik augusztus 31. és szeptember 21. között a SPAR üzleteiben legalább 2500 forint értékben vásárolnak bort és megőrzik a blokkot, majd a rajta található adatokat feltöltik a 25ev.spar.hu weboldalon, egy nyereményjátékban vehetnek részt és Magyarország legnevesebb pincészeteibe nyerhetnek látogatást.

Belépőjegyek 3000 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben, kedvezményes áron a Borfesztivál aborfesztival.hu oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss