Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A Palágyi Eszter vezette Costes lett 2018 legjobb étterme

default user icon
MME
Február 19-én, hétfőn este a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb képviselői vonultak fel a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. A fődíjat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta. A Nespresso-Az Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie, a Gyulai Pálinka-Az Év Street Food Díjat a Pizza, Kávé, Világbéke kapta. Idén először adták át a Friedrich Wilhelm Raiffeisen-Dining Guide Életmű Díjat, melyet Rosenstein Tibor vehetett át.

A Dining Guide korábban nem listázott cukrászdákat, idén a teszterek 100 cukrászdában jártak és 65 cukrászda közül választották ki a legjobbat.

A Nespresso-Az Év Cukrászdája Díjat Mihályi Patisserie kapta, mely Mihályi László tulajdonos, cukrász ikonikussá vált váci cukrászdája. Szintén újdonság, hogy az éttermek borlapját is górcső alá vonták.

A Zwack Izabella Borkereskedés- Az Év Borlapja Díj a Borkonyha falát díszíti majd. A Gyulai Pálinka-Az Év Street Food Díjat a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett Pizza, Kávé, Világbéke zsebelte be.

A Hennessy-Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Kovács Péter, a Tama séfje kapta, A San Pellegrino-Az Év Séfje Díj tulajdonosa a St. Andrea Borbár séfje, Barna Ádám.

A Neff-Év Innovatív Konyhája Díj az Innioé, melynek konyháját egy séfpáros, Tóth Szilárd és Sajben Csaba vezeti. Az Unicum Riserva-Az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat egy régi motoros új étterme kapta, a Fáma séfje Huszár Krisztián vette át a díjat.

Független, külföldi szaktekintélyek határozták meg a rangsort

A Dining Guide idén is tartotta magát ahhoz, hogy külföldi szaktekintélyeket hoz, akik a végső döntéshozatalt segítik. Az egész éven át tartó tesztelésben, a magyar gyakorlattól eltérően, nem vesznek részt elfogultsággal vádolható inspektorok, a hazai gasztronómiai életben érdekeltséggel bíró, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek.

A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Cerea vezette, aki a Bergamo közelében található Da Vittorio étterem három Michelin-csillagos séfje. Munkáját az előző évekből már ismert Nicola Portinari is segítette, aki a kétcsillagos La Peca konyhafőnöke. A nemzetközi szaktekintélyek között szerepel a Dining Guide tanácsadója, Fausto Arrighi is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.

Fontos lenne a saját gasztronómiai arculat bemutatása

„A jó éttermek mind egyformák a világon, járhatnak nagyon különböző utakon, képviselhetnek különböző stílust, de a legfontosabb, hogy minden jó konyha valójában ugyanúgy mindenhol az ízek egyensúlyáról szól. Ez nem lehet trend kérdése. Önöknél, és hangsúlyozom, hogy csak azokról az éttermekről beszélhetek, amelyeket láttam, még sok helyen érezhető apró bizonytalanság. A konyhák itt még jellemzően útkeresők, nem kiforrott "személyiségek". Érezhetőek, hogy divatosnak gondolnak más országokra jellemző irányzatokat, de a saját gasztronómiai arculat bemutatása tehetné egyedivé a régiót, nem pedig a mástól kiollózott technikák és trendek.” – kezdte értékelését Enrico Cerea

„Az mindenképpen elmondható, hogy azoknak az éttermeknek a minősége és felkészültsége, amelyekben jártam, kimondottan jó. Bárhol megállnák a helyüket Európában. Van még hova fejlődniük, de nagyon jó úton haladnak.”

Mi a helyzet az új arcokkal?

A Dining Guide azért tesztel minden évben, és azért állítja össze listáit, valamint a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauzt, hogy segítse a fogyasztókat, a vendégeket a döntésben. Hova érdemes menni? Hol érdemes jót enni? A 2018-as díjazottak, séfek, éttermek, de akár street food helyek és cukrászdák listáját látva, lehet az az érzésünk, hogy a hazai gasztronómia nem tud új arcokat felmutatni, és évről évről ugyanazok a nevek, éttermek cserélődnek a listák élbolyában.

Herczeg Zoltán gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője ezzel kapcsolatban kiemeli: „A fejlődés ütemének gyorsaságát a minőségre fogékony fogyasztói tömeg tudja befolyásolni. Effajta tömegnek ma még hiányában vagyunk. Az a megállapítás valós, hogy a már jelenlévő arcok nem tűnnek el. A minőséget képviselő emberek elérnek egy olyan életkorba és helyzetbe, amikor objektíven értékelhető eredményeket tudnak létrehozni, őket természetesen nem lehet néhány év után elfelejteni. Egy Massimo Bottura vagy Dominique Crenn a saját országában nem tűnik el azért, mert tavaly ő volt a legjobb. Ha valaki a teljesítményével eléri a professzionalitás szintjét, természetes, hogy éveken keresztül szemünk előtt marad. Mennyire unalmas a kenyér, mert minden nap esszük, és unalmas a kávé, mert minden nap isszuk? Ha így nézzük, maga a gasztronómia is egy unalmas műfaj, hiszen legalább ezerszer étkezünk egy évben, nem lehet minden nap új történetet építeni, valami teljesen újat felfedezni. Ez egy teljesen normális dolog. Szerintem maga a megközelítés rossz, ha valaki ezt unalmasnak gondolja. Az unalmas ugyanis nem egyenlő a mindennapossal. Sokkal türelmesebbnek és elfogadóbbnak kellene lennünk.”

A 2018-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Costes

Különdíjak:

Nespresso-Az Év Cukrászdája Díj: Mihályi Patisserie
Gyulai Pálinka-Az Év Street Food Díj: Pizza, Kávé, Világbéke
Zwack Izabella Borkereskedés- Az Év Borlapja Díj: Borkonyha
Hennessy-Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Kovács Péter, séf – Tama
Neff-Év Innovatív Konyhája Díj: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros
Unicum Riserva-Az Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Fáma – Huszár Krisztián séf
San Pellegrino-Az Év Séfje Díj: Barna Ádám, séf – St. Andrea Borbár
Friedrich Wilhelm Raiffeisen-Dining Guide Életmű Díj – Rosenstein Tibor

Top 10 +2 étterem:

Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs séf
Arany Kaviár – Kanász László séf
Babel – Veres István, séf
Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Costes – Palágyi Eszter, séf
Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
Fáma – Huszár Krisztián, séf
MÁK – Mizsei János, séf
Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
Onyx – Mészáros Ádám, séf
St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros

TITOKBAN TESZTELTÉK A MAGYAR CUKRÁSZDÁKAT - SOKAT ROMLOTT A MINŐSÉGÜK! >>> 
TOP 10-ES LISTA: ÍME MAGYARORSZÁG LEGJOBB ÉTTERME - a Volkswagen-dining guide 2017 év étterme-dij legjobbjai >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss