Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. márc. 12. Gyerekjátékok konyhán innen és túl

Ahogy Dorka növekszik, egyre nyitottabb és érdeklődőbb a kézműves foglalkozások iránt. Kisebb korában is szívesen festett és ragasztott, de mostanra már komolyabb dolgokkal is bátran megpróbálkozik.

Vasalható gyöngyöket tavaly nyáron vettem először, Dorka 3. születésnapjára, de akkor még talán túl pici volt hozzá, nem volt türelme az apró gyöngyökkel vesződni, és amikor a kirakott formán eldőltek a szemek, türelmetlenül félresöpörte mindet az útjából, monván, ez a játék nem tetszik neki. Megértettem akkor is, hiszen ez egy nagy koncentrációt és türelmet igénylő játék - amely amúgy nagyon szórakoztató felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Azt hiszem, 4 éves kor felett ajánlják, gondolom, azért, hogy nehogy a gyerekek benyeljék a gyöngyöket, no és a kézügyesség is biztos 4 éves kor körül lesz olyan fejlett, hogy könnyűszerrel használni tudják a kiválasztott sablonokat.

Maga, a játék rém egyszerű: adott egy doboz színes gyöngy (meglehetősen nagy kiszerelésben árulják), és 3-4 sablon: szív, kör, kocka és téglalap alakú. A sablonok felszínét tompa tüskék borítják, amelyekre a lyukacsos gyöngyöket viszonylag könnyen lehet "felültetni". Ezek után ki kell rakni egy tetszőleges képet, majd ha kész, egy sütőpapírral lefedni a képet, és vasalóval átvasalni az egészet. Így a gyöngyök képpé olvadnak össze, amit aztán kitehetünk a falra, vagy fellógahatunk az ablakba, de készíthetünk képkeretet is, vagy fülbevalót, poháralátétet vagy akár táskadíszt. A határ a csillagos ég...


Nem emlékszem az árára, de olyan 1500 Ft körül volt, szóval nem egy érvágás, és a doboz irtó nagy, akár több évre is elegendő gyöngy van benne. Fiúknak is, lányoknak is kitűnő szórakozás, és a szülőknek is kellemes kikapcsolódást nyújt.

Mondtam is Dorkának - miközben gyöngyöztünk -, hogy a tibeti szerzetesek is hasonlóképpen építik fel a hatalmas, színes homokból készült meseszép mandaláikat, amik ugyan klasszisokkal komolyabbak, mint ez a gyöngyözés, de a "munka" mentális hatása szerintem hasonló. Az ember teste és lelke ugyanis harmonizálódik a "művelet" során, hiszen ösztönösen olyan színeket használunk, amelyre szervezetünknek szüksége van. :-)

No, de most főzzünk egy picit! :-)
A spárga személyes kedvencem, ezért mindig tartunk itthon néhány üveggel, így nem számít, hogy szezonja van-e vagy sem. Az üveges spárga további előnye, hogy konyhakész, azaz, azonnal rátehetjük szendvicsekre, salátába apríthatjuk, pizzát ízesíthetünk vele, vagy levest készíthetünk belőle. Puha, pikáns, ízletes. Én leggyakrabban krémlevest főzök belőle, mert Dorka szívesen bekanalazza, és talán, mert konzervből van? senkit nem fúj fel.

Sajtos spárgakrémleves

Hozzávalók: 2 üveg fehér spárga (30 dkg / üveg), fél / 1 liter erőleves, 2 tömlős sajt, csipetnyi só
A tálaláshoz: levesgyöngy
Elkészítés:
1.) A spárgát lecsepegtetjük, nagyobb darabokra aprítjuk, erőlevesben felforraljuk. Ha sűrűbb levest szeretnénk készíteni, használjunk kevesebb erőlevest, azzal utólag is fel lehet higítani a krémlevesünket, ha sűrűnek látjuk tálaláskor.
2.) Hozzáadjuk a tömlős sajtokat, és botturmix segítségével krémesre mixeljük. Picit megsózzuk (bár lehet, hogy elég sós az erőleves is), és azonnal tálaljuk. Reszelt sajt, levesgyöngy remekül illik hozzá!

Rántott sajtot rég sütöttem, de mivel Dorka egyre jobban szereti a puha sajtokat, gondoltam, itt az idő, hogy megismerje ezt az omlós finomságot. A rántott sajt egyszerű étel, mégis sok háziasszony sosem süt ilyesmit, mondván, úgyis kilyukad, leég, kifolyik a bundából a sajt, vagy egyszerűen azért, mert túl olajos lesz. A trükk pedig roppant egyszerű.
1. A sajtot viszonylag vastagra (5-7 mm) kell vágni.
2. Duplán kell panírozni (lisztbe és tojásba) a sajtszeleteket (bár szerintem az éttermekben sokszor valamiféle palacsintatésztába mártják a szeleteket és úgy is roppant finom).
3. Forró olajban, hirtelen kell átsütni a sajtokat, sőt, én hamar meg is fordítom őket (2x is), hogy időben megszilárduljon a bunda.
4. Mindig papírtörlőre kell szedni a kisült szeleteket, sőt, a tetejükre is érdemes egy plusz papírtörlőt tenni, hogy minden felesleges zsiradékot felitassunk vele.
5. Főtt rizs, majonéz, savanyúság illik hozzá, no és bármilyen friss saláta!

Rántott sajt rizi-bizivel

Hozzávalók: kb. 30 dkg sajt, a panírozáshoz felvert tojás, liszt, prézli, só
A sütéshez: olaj
A rizibizihez: 25 dkg rizs, olíva olaj, 7 dl víz, 1 erőleveskocka, 1 kis konzerv zsenge zöldborsó
Elkészítés:
1.) A sajtot kb. fél centi vastagra szeleteljük majd duplán panírozzuk: azaz liszt - tojás - liszt - tojás - prézli. A dupla bunda megakadályozza majd a sajtot, hogy kibuggyanjon a forró olajban a ruhájából. :-)
2.) Forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük a sajtnak, és azonnal papírtörlőre szedjük, sőt, a tetejére is teszünk papírt, hogy felszívja a felesleges olajat.
3.) A rizibizihez a rizst pici olíva olajon megpirítjuk, majd felöntjük erőlevessel, és takaréklángon puhára főzzük, majd teljesen zsírjára pirítjuk. Teflonban érdemes csinálni, ott sosem ragad le. Ha kész, összekeverjük a lecsepegtetett zöldborsóval, és azonnal tálaljuk a rántott sajttal. Uborka, házi savanyúság remekül illik hozzá.

Most pedig jöjjön egy igazán szenzációs recept... a múltkor, Gianni pizzája kapcsán azt írtam, ennél jobb nem létezik, mire még aznap délután chatelni kezdett velem Brigi barátnőm húga, Reni, akit szintén gyerekkorom óta ismerek, hiszen együtt nőttünk fel. Azt mondta, remek a pizzám, de azért próbáljam ki egyszer az ő receptjüket is, és rögtön átküldött néhány fotót is a saját "prototípusukról" is. Mondanom sem kell, azonnal kedvet kaptam (ha megtalálom a képeket, feltöltöm őket ide is!), és a következő napokban meg is sütöttem Reni pizzáját. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta, noha nem kaptam olyan igazi, lyukacsos pizzasütő lemezt, amivel Reni "operál", és a pizzám átmérője is kisebb lett, mint szerettem volna, hiszen csak 30 perces tálat tudtam használni.
A recept - azt hiszem - egy pizzériából származik, és ezzel azt hiszem, mindent el is mondtam... :-))
Reni, Brigi, mindkettőtöknek köszönet a remek receptért!!!!! :-)
Azért, ha valaki lyukacsos pizzasütő lemezt lát valahol, írja meg nekem, mert elkelne a kantinban... :D

Reni és Brigi fantasztikus pizzája

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 1 csomag szárított élesztő, 50 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 1/2 evőkanál cukor,  1/2 evőkanál só
Elkészítés:
1.) A pizzatésztát begyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük, majd a tésztát 2 részre osztjuk, és pizzalapokat nyújtunk belőle. 2 db 45 centis, vagy 3 db 30 centis lesz belőle.
2.) Paradicsomszósszal megkenjük, és tetszés szerint megrakjuk (mi, Dorkával sonkát, kukoricát és sajtot tettünk rá). Forró sütőben pirosra sütjük kb. 15 perc alatt.


A muffinokkal nem tudunk leállni, mivel ez a kis Dorka kedvenc süteménye. Nem tudom, miért pont erre van ennyire ráállva, mert annyi minden mást is kipróbáltunk már... talán, mert annyira finom ez a citromos verzió? Vagy mert Eperke is mindig ilyet süt a mesékben? :-))

Mandarinos / citromos muffinok >>>




Persze, nem csak bonyodalmas recepteket és süteményeket készítünk Dorkával (mert mostanra kizárólag együtt dolgozunk a konyhában). A napokban pédául remek vaníliás pudingot főztünk (amit szívből ajánlok minden gyerekes anyukának). Egy fedeles üvegtálba öntöttünk az 1,5 liter pudingot, amelynek az aljára egy doboz lecsepegtetett sárgabarack konzervet rétegeztünk. Nem lett különösebben mutatós desszert, de az íze annál finomabb lett, ráadásul családias kiszerelésű - hiszen így minden nap mindenki a kedvére szedhetett belőle, és igazán könnyű volt tárolni. Mert, hogy már mind elfogyott... :-)))


Végül pedig, egy remek zöldbab főzelék, amelyet szerintem hamar megszeretnek a gyerekek. Nem tudom, miért, de a sárga színű babnak sosincs sikere, ez a zsenge, zöld bab azonban mindig átmegy a vizsgán. Ha ügyesen készítjük el a rántást, remek óvodás étek varázsolható belőle, amihez remekül illik bármilyen feltét: rántott halrúd, husik, főtt tojás, virsli vagy krinolin.

Zöldbabfőzelék sült halrudakkal

Hozzávalók: 1 csomag (450 g) zsenge zöld zöldbab (szerintem a sárga nagyobb eséllyel lesz fás), 2 babérlevél, 2 púpos evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma negyedekbe vágva, friss petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, só
Elkészítés:
1.) A zöldbabot néhány perc alatt puhára főzzük annyi erőlevesben, amennyi épp ellepi. Babérlevéllel ízesítjük, szükség esetén egy pici só, cukor mehet bele.
2.) Egy kis lábasban az olajon megfuttatjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük egy kevés (1-1,5 dl) vízzel és tejföllel. Habverővel simára keverjük a rántást, és a főzelékhez adjuk. Megrottyantjuk, majd tálalás előtt megszórjuk friss petrezselyemmel, és sütőben / olajban sült halrudakkal tálaljuk.
(Én mindig teszek egy kis curry-t vagy kurkumát a főzelékbe, hogy sárgásabb, melegebb színe és pikánsabb íze legyen.)

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss