A hétvégén azonban a neten (mert hol máshol?) egy remek pizzatésztára bukkantam, ami bizony megállásra késztetett. Úgy értem, ezzel a tésztával vége a kísérletezésnek: mostantól bizony ezt a pizza alapot fogom használni a jövőben, természetesen mindig más feltéttel. A recept Giannitól származik, és azt kell mondjam, tökéletes. :-)
A recept alapvetően 1 kg liszttel "operál", de én csak 50 dkg-val dolgoztam, mivel a tepsim is kicsi, és ez az adag 4 pizzára szól, nekem pedig csak egy kellett. Utólag azonban úgy látom, elég lett volna talán 1/4 adag is, bár a legnagyobb tepsimet használtam. Azt hiszem, a profi pizzák mind pizzasütő lemezen készülnek, egy ilyet majd még be kell szereznem a jövőben, mert akkor a tésztát is vékonyabbra és formásabbra tudom majd nyújtani. Használ valaki közületek pizzasütő lemezt? Ha igen, kérlek, írjátok meg a tapasztalatokat!
És most jöjjön a Gianni-féle pizzatészta, a saját sonkás-tojásos feltétemmel!
Sonkás-tojásos-paradicsomos pizza
Hozzávalók (ebből 4 db 30 cm-es pizza lesz!): 1 kg liszt (olasz liszt a legjobb a pizzához), 1/2 liter víz, 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál tengeri só
A tetejére: 15 dkg főtt sonka, 5 db főtt tojás, 1 csokor újhagyma, ketchup (vagy házi paradicsomszósz), pizzafűszer, só, 3 paradicsom, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, bedagasztjuk. (Én 50 dkg lisztből készítettem, így épp belefért a kenyérsütőgépbe, és csak a kelt tésztát kellett kivennem belőle 1,5 óra után).
2.) A kész kelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire (pizzasütő lemezre) tesszük, és még egy picit kelni hagyjuk.
3.) Előmelegítjük a tepsit 200 fokra.
4.) A pizzát megkenjük ketchuppel, megszórjuk a felaprított sonkával, csónakokra vágott tojással, felkarikázott újhagymával, paradicsommal, és megszórjuk pizzafűszerrel és sóval. A végén reszelt sajtot szórunk rá, és mehet a sütőbe. Elvileg 15 perc alatt kész, de nekem kicsit vastagabb lett a tésztám a tepsim mérete miatt, így kb. 20 perc alatt sült át - de nagyon finom lett! (Le is fagyasztottam belőle egy darabot, ínséges időkre. :-))))
Zöldségkrémleveseket elég gyakran főzök, mivel Dorka nem túlságosan zöldségkedvelő gyerek, ilyen formában azonban válogatás nélkül mindent megeszik. Ha látja, hogy a levesben brokkoli rózsák úsznak, vagy tele van hagymával, mindig azt mondja: - Anya, tudod, hogy én ezeket nem szeretem... A krémleveseimre viszont (amikben ugyanezek az alapanyagok) mindig azt mondja: - Anya, ez mennyei volt... :-)))
Nem tudom, miért számít ennyire a gyerekeknek, hogy egy zöldség egyben van vagy pépes, de számít. Nyilván, a krémsajttal összekevert, erőlevesben főtt zöldségek pürésítve hasonlítanak a bébiételekre, amiket Dorka is nagyon lelkesen evett annakidején - és hát lássuk be, nekünk sem árt meg egy tányér forró zöldségkrémleves, amikor ilyen cudar idő van odakint. Ráadásul az oviban is gyakran kapnak a kicsik krémleveseket az oly népszerű levesgyönggyel, ami nálunk is mindig akad egy kis zacskóval.
Brokkolis-póréhagyma krémleves
Hozzávalók: 1 csokor brokkoli, 2 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 2 kisebb burgonya, 1 doboz (200 gramm macisajt), 1 liter erőleves, pici só
A tetejére: reszelt sajt, levesgyöngy
Elkészítés:
1.) A brokkolit, póréhagymát, vöröshagymát és a burgonyát megmossuk, felaprítjuk, és erőlevesben puhára főzzük.
2.) Hozzáadjuk a krémsajtot, és botturmix segítségével pürésítjük, majd azon melegiben tálaljuk. Levesgyönggyel és reszelt sajttal megszórva igazán "óvodás" lesz, és nagyon ízletes. Aki még krémesebben szeretné elkészíteni, a turmixolás során tegyen a lébe 1 púpos kanál lisztet, és utána rottyantson egyet a levesen tálalás előtt.
A Norbi-féle ananászos-túrós rétest már nagyon sokszor megsütöttem, de ez is egy olyan sütemény, amit nem lehet megunni - szóval ez nem csak a Pécsi kesztyűre igaz. :-)))
Egyszerre sütöttem meggyes és ananászos-túrós rétest, és örömmel konstatáltam, hogy míg évekkel ezelőtt a rétesek összeállítása majd 2 órámat vette el, most alig 10 percbe telt feltekerni 3 rudat. Ebből az a tanulság, hogy sokat kell rétest sütni, és hamar belejön az ember. :-)
Meggyes rétes
Hozzávalók (1 rúdhoz): 3 réteslap, 1 üveg magozott meggy, porcukor, gríz, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A réteslapokat megcsepegtetjük egy kis olívaolajjal, és rászórjuk a lecsepegtetett meggyet. Megszórjuk egy kis porcukorral, grízzel, feltekerjük, megkenjük olajjal, és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütjük, amíg aranyszínűre sül.