Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. jan. 9. Siker-pizza Gianni módra

Sok pizzatésztát próbáltam ki az elmúlt évek során, de egyik sem volt olyan kimagaslóan jó, hogy azt mondtam volna, na, erre akkor rászokunk, és mostantól mindig ezt fogjuk sütni, ha pizzára vágyunk.

A hétvégén azonban a neten (mert hol máshol?) egy remek pizzatésztára bukkantam, ami bizony megállásra késztetett. Úgy értem, ezzel a tésztával vége a kísérletezésnek: mostantól bizony ezt a pizza alapot fogom használni a jövőben, természetesen mindig más feltéttel. A recept Giannitól származik, és azt kell mondjam, tökéletes. :-)
A recept alapvetően 1 kg liszttel "operál", de én csak 50 dkg-val dolgoztam, mivel a tepsim is kicsi, és ez az adag 4 pizzára szól, nekem pedig csak egy kellett. Utólag azonban úgy látom, elég lett volna talán 1/4 adag is, bár a legnagyobb tepsimet használtam. Azt hiszem, a profi pizzák mind pizzasütő lemezen készülnek, egy ilyet majd még be kell szereznem a jövőben, mert akkor a tésztát is vékonyabbra és formásabbra tudom majd nyújtani. Használ valaki közületek pizzasütő lemezt? Ha igen, kérlek, írjátok meg a tapasztalatokat!

És most jöjjön a Gianni-féle pizzatészta, a saját sonkás-tojásos feltétemmel!

Sonkás-tojásos-paradicsomos pizza

Hozzávalók (ebből 4 db 30 cm-es pizza lesz!): 1 kg liszt (olasz liszt a legjobb a pizzához), 1/2 liter víz, 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál tengeri só
A tetejére: 15 dkg főtt sonka, 5 db főtt tojás, 1 csokor újhagyma, ketchup (vagy házi paradicsomszósz), pizzafűszer, só, 3 paradicsom, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, bedagasztjuk. (Én 50 dkg lisztből készítettem, így épp belefért a kenyérsütőgépbe, és csak a kelt tésztát kellett kivennem belőle 1,5 óra után).
2.) A kész kelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire (pizzasütő lemezre) tesszük, és még egy picit kelni hagyjuk.
3.) Előmelegítjük a tepsit 200 fokra.
4.) A pizzát megkenjük ketchuppel, megszórjuk a felaprított sonkával, csónakokra vágott tojással, felkarikázott újhagymával, paradicsommal, és megszórjuk pizzafűszerrel és sóval. A végén reszelt sajtot szórunk rá, és mehet a sütőbe. Elvileg 15 perc alatt kész, de nekem kicsit vastagabb lett a tésztám a tepsim mérete miatt, így kb. 20 perc alatt sült át - de nagyon finom lett! (Le is fagyasztottam belőle egy darabot, ínséges időkre. :-))))






Zöldségkrémleveseket elég gyakran főzök, mivel Dorka nem túlságosan zöldségkedvelő gyerek, ilyen formában azonban válogatás nélkül mindent megeszik. Ha látja, hogy a levesben brokkoli rózsák úsznak, vagy tele van hagymával, mindig azt mondja: - Anya, tudod, hogy én ezeket nem szeretem... A krémleveseimre viszont (amikben ugyanezek az alapanyagok) mindig azt mondja: - Anya, ez mennyei volt... :-)))
Nem tudom, miért számít ennyire a gyerekeknek, hogy egy zöldség egyben van vagy pépes, de számít. Nyilván, a krémsajttal összekevert, erőlevesben főtt zöldségek pürésítve hasonlítanak a bébiételekre, amiket Dorka is nagyon lelkesen evett annakidején - és hát lássuk be, nekünk sem árt meg egy tányér forró zöldségkrémleves, amikor ilyen cudar idő van odakint. Ráadásul az oviban is gyakran kapnak a kicsik krémleveseket az oly népszerű levesgyönggyel, ami nálunk is mindig akad egy kis zacskóval.

Brokkolis-póréhagyma krémleves

Hozzávalók: 1 csokor brokkoli, 2 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 2 kisebb burgonya, 1 doboz (200 gramm macisajt), 1 liter erőleves, pici só
A tetejére: reszelt sajt, levesgyöngy
Elkészítés:
1.) A brokkolit, póréhagymát, vöröshagymát és a burgonyát megmossuk, felaprítjuk, és erőlevesben puhára főzzük.
2.) Hozzáadjuk a krémsajtot, és botturmix segítségével pürésítjük, majd azon melegiben tálaljuk. Levesgyönggyel és reszelt sajttal megszórva igazán "óvodás" lesz, és nagyon ízletes. Aki még krémesebben szeretné elkészíteni, a turmixolás során tegyen a lébe 1 púpos kanál lisztet, és utána rottyantson egyet a levesen tálalás előtt.

A Norbi-féle ananászos-túrós rétest már nagyon sokszor megsütöttem, de ez is egy olyan sütemény, amit nem lehet megunni - szóval ez nem csak a Pécsi kesztyűre igaz. :-)))
Egyszerre sütöttem meggyes és ananászos-túrós rétest, és örömmel konstatáltam, hogy míg évekkel ezelőtt a rétesek összeállítása majd 2 órámat vette el, most alig 10 percbe telt feltekerni 3 rudat. Ebből az a tanulság, hogy sokat kell rétest sütni, és hamar belejön az ember. :-)

Meggyes rétes

Hozzávalók (1 rúdhoz): 3 réteslap, 1 üveg magozott meggy, porcukor, gríz, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A réteslapokat megcsepegtetjük egy kis olívaolajjal, és rászórjuk a lecsepegtetett meggyet. Megszórjuk egy kis porcukorral, grízzel, feltekerjük, megkenjük olajjal, és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütjük, amíg aranyszínűre sül.

Ezek is érdekelhetnek

Friss