Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. jan. 23. Finomságok a spájzból és a fagyasztóból

A vidéki élet egyik természetszerű velejárója, hogy az ember lakhelye körül nincsenek közértek, zöldségesek és hentesek. Ha valamit venni szeretnénk, akkor bizony kiadós séta vár ránk, vagy az autóba ülés, ezért mindig alaposan meg kell fontolni, hogy egy-egy bevásárlás során mit veszünk, és előre kigondolni a következő hét menüjét.

Ez persze egyáltalán nem könnyű dolog, mert honnan is tudhatnám előre, mihez lesz hangulatunk a hét során, ki jön hozzánk vendégségbe, és melyik zöldség indul leghamarabb szottyadásnak? 
Így aztán igyekszem többnyire alap-élelmiszereket venni, mint pl. liszt, tej, tojás, olaj, vaj, hagyma, krumpli, sajt, és lefagyasztok 2 féle húst, valamint mindig veszek fagyasztott és friss zöldségeket illetve gyümölcsöket. Így, ha ügyes vagyok, megúszhatjuk a mindennapos közértbe járást (ami már az egekbe szökő árak miatt sem mindegy), és elég hetente a tiszteletünket tenni az abc-ben. S hogy miképp gazdálkodok az alapanyagokkal?
Nos, a válasz egyszerű. A hét első felében kitart a bolti kenyér (megjegyzem, isteni parasztkenyereket sütnek helyben, a közért mögötti pékségben). Újabban nem teszem se szekrénybe, se zacskóba, hanem papírba csomagolom, így ropogós marad a héja, és ha elkezd esetleg száradni, pirítóst vagy bundás kenyeret készítek belőle. A hét vége felé pedig, amikor elfogy a kenyerünk, mindig sütök valami kenyér- vagy kalácsfélét, amit utána ismét napokig lehet enni. Legutóbb egy formakenyeret sütöttem, ami pirítósként és melegszendvicsként is kitűnő, illetve előhúztam a recepttáramból Brigi barátnőm kuglófját, amit már nagyon sokszor megsütöttem, és mindig rengeteg bókot zsebeltem be érte. Nagyon eteti magát, akár a reggeli kakaóval, akár a délutáni teával tesszük az asztalra, és nem szárad ki, nem esik össze, egyszóval tökéletes recept. :-)

Vajas toastkenyér

Hozzávalók: 2 teáskanál só, 45 dkg liszt, 1 teáskanál cukor, 5 dkg lágy vaj, 1,5 teáskanál szárított élesztő, 320 ml víz
Elkészítés:
1.) Minden hozzávalót a kenyérsütő gépbe teszünk, és dagasztjuk, kelesztjük a tésztát a megfelelő programmal (persze, hagyományos módon is el lehet készíteni a tésztát).
2.) Vékonyan kivajazunk egy kenyérsütő formát, és beletesszük a kelt tésztát. (Én 3 cipót gyúrtam a tésztából, és azokat tettem egymás mellé a formába, de sütés előtt még 30 percig pihentettem)
3.) Vízzel megkenjük a tetejét, és  180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.




Brigi kuglófját szerintem a legtöbben ismeritek, de aki mégsem látta még, az itt találja a receptet >>> 
Érdekessége, hogy szerintem elronthatatlan, és olyan habkönnyű, amilyet más recept alapján úgysem lehet sütni. Külön kell keményre verni a tojásfehérjét, majd finoman összekeverni a többi (már homogénné kevert) hozzávalóval, majd mehet a tészta a kiolajozott kuglóf formába, és nagyjából 50 perc múlva már vehetjük is ki a sütőből. Dorka is nagyon szereti ezt a kuglófot, pedig nem mondanám, hogy édesszájú gyerek lenne.
A recepten ezúttal annyit változtattam, hogy karácsonyról maradt egy kevés mézeskalács fűszerem, ebből beletettem egy kávéskanálnyit a tésztába, amitől elképesztően finom illata és íze lett, végül pedig ráöntöttem egy adag puncsmázat. (Nem esküdnék meg rá, de azt hiszem, dr.Oetker puncsmáz a neve, hideg vízzel kell kikeverni, és kb. 20 másodperc alatt kész, majd miután a kuglófra kanalaztuk, 2 perc alatt megszilárdul.)


Hét közben általában könnyű zöldségkrémleveseket főzök, és amolyan "ovis" fogásokat, amiket Dorka is szeret, a húsos ételeket pedig a hét végére tartogatok. Szerencsére, van a faluban (persze, városban lakunk, de ez Bp-hez képest egy icipici falu csupán, ezért én "lefaluzom továbbra is) egy húsüzem, így vörös húsokból csodaszépeket lehet kapni, amiket össze sem lehet hasonlítani a vákuumcsomagolt bolti társaikkal. Szárnyasféléket sajnos nem árulnak, így abból marad a nejlonos verzió, de ott is ki lehet fogni a szépeket.
Szóval, legutóbb gyönyörű marhahúst kaptam, amiből - hogy Dorka szavaival éljek "mennyei leveskét" főztem. Először pörköltben gondolkodtam, de mivel hagymám is krumplim mindig van otthon, és épp akadt egy nagy csokor sárgarépám is, adta magát a recept:

Gulyásleves háziasan

Hozzávalók: 4-5 hagyma, libazsír, egy kis darab szalonna, 1 kg marhahús, 60 dkg burgonya, 50 dkg sárgarépa, pörkölt krém, őrölt pirospaprika, só, bors, babérlevél, víz
Elkészítés:
1.) A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, és üvegesre pirítjuk rajta a kockára vágott vöröshagymát. (Ha nem elég a szalonna zsírja, egy kis libazsírt adhatunk hozzá).
2.) Rátesszük a szépen feldarabolt marhahúst, és fehéredésig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, pörkölt krémet teszünk rá, megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Eztán puhára főzzük fedő alatt, takarék lángon. (Én kuktában készítetem, és majd 2 órát főztem, viszont így omlós és puha lett a hús, mint a vaj).
3.) Ha elkészült a pörkölt, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és karikára vágott répát, picit megsózzuk, babérlevelet teszünk bele, felöntjük egy kis vízzel, és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek is megpuhulnak. Ha kész, friss kenyérrel, forrón tálaljuk. Több napig is eláll, és az újramelegítés határozottan jót tesz neki. Kiadós étel, nem is kell utána második fogás, mert mindenki nagyon jól fog vele lakni. :-)




A göngyölt pulykáimmal már sokszor találkozhattatok. Mostanra nagyon gyors vagyok a göngyölésben, és úgy látom, szinte bármilyen zöldséget beletekerhetünk a húsba, mindenképp finom lesz, ráadásul 1 csomag pulykamellből (ami ált. 1 kg a közértben) több napra való eleséget készíthetünk az egész családnak. A húst nagyon vékonyra kell szeletelni, és akkor rögtön megúszhatjuk a klopfolást, majd beszórni grill vagy bármilyen szárnyasfűszerrel, aztán jöhet a töltelék, majd a göngyölés, és végül útitársnak egy doboz tejszín. Elronthatatlan sikerrecept, kezdők is bártan kipróbálhatják. :-)

Bébirépával és zöldbabbal göngyölt pulykamell

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 1 doboz bébirépás bab konzerv, grillfűszer (az enyém sós, így nem kell plusz só), kevés olívaolaj, 1 doboz tejszín
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, vékonyra felszeleteljük, grillfűszerrel megszórjuk, rápakoljuk a zöldségeket és feltekerjük.
2.) Olajjal vékonyan megkent jénaira tesszük a tekercseket. Megtűzni nem kell, mert elég szorosan lesznek ahhoz, hogy ne tekeredjenek ki. Tejszínnel meglocsoljuk az egészet, ezüstpapírral lefedjük, és 200 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük. Az utolsó 20 percben le lehet venni a fóliát, hogy megpiruljon a húsok teteje. Párolt brokkolival, rizzsel nagyon finom.



Ha pedig nincs itthon, se zöldség, se gyümölcs, se hús, tejbegrizt, palacsintát, smarnit, nudlit vagy tésztaféléket szoktam főzni, azokhoz ugyanis van elég befőttünk és lekvárunk, amiket még a nyáron tettem el.
Nektek mik a titkos, gyorsan elkészíthető házi finomságaitok?  

Ezek is érdekelhetnek