Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. jan. 2. Újévkezdés malackákkal

Szokás szerint családi körben ünnepeltük az idei-tavalyi Szilvesztert, és hogy-hogynem, Ényó és én is arra gondoltunk (egymástól függetlenül), hogy jópofa lenne malac alakú süteményekkel kezdeni az évet. :-)

Így aztán vicces volt, hogy amikor beállítottak a nagyszülők, Ényó elkerekedett szemekkel meredt az asztal közepén virító süteményestálra, amelyen kövér, rózsaszín malackák néztek rájuk nagy-nagy mazsolaszemekkel.
- Te is malacokat sütöttél? - kérdezte nevetve, majd letett az asztalra egy hosszúkás tálat, és lehámozta róla a csomagolást.
- Malackák! - kiáltotta Dorka, aki az aszal körül sündörgött, és azzal a lendülettel kiragadott egy kis malacot.
Bizony, egyre járt az agyunk, így az év utolsó napján a malacok megszállták a lakásunkat. Ráadásul az egyik "csapat" édes volt, és marcipános, a másik pedig sós-pogácsa ízű. Nem csak Dorkának, de nekünk is tetszettek a kurta farkú röfik, akikből a tesóméknak is vittünk egy adagot, hogy nekik is szerencsét hozzanak az új esztendőre.

Marcipános malackák

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg marcipán massza (én pirosat vettem), 15 dkg cukor, 4 tojássárgája, 4 ek tej
A tetejére: 5 dkg mazsola, 0,5 dl tej
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk.
2.) Kiszúrjuk egy nagyobb és egy kisebb pogácsaszaggatóval. A nagy lyukúból 2x annyira lesz szükségünk, hiszen ebből lesz a malackák feje, illetve a másik darabot félbevágva a füleik. A kicsi pogácsaszaggatóval tudjuk kiszúrni az orrukat, amelybe egy saslikrúddal 2 lyukat fúrhatunk (orrlyuk gyanánt), majd miután összeállítottuk a fejecskéjüket, a szemeiket mazsolaszemekből kirakjuk.
A malackákat eleve sütőpapírral kibélelt tepsiben rakjuk össze, tejjel megkenjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Hivatalosan 12 perc a sütési idő, de nekem annyi idő alatt nem sültek meg, lehet, hogy azért mert vastagabbak voltak a malacok, nem tudom, mindenesetre rá kellett hagynom még a sütésre egy kis időt.



Ényó szerencse malacai sör- vagy borkorcsolyaként is kitűnően funkcionálhatnak, hiszen sósak, mint a pogácsák, és nagyon etetik magukat. Picikék, így a gyerekek is szívesen a kezükbe veszik őket, sőt, előszeretettel nyomják őket tömegesen a zsebükbe. :-)

Sós szerencsamalacok

Hozzávalók: 2 bögre liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1/2 bögre reszelt füstölt sajt, 1 csapott evőkanál só, 1/2 csokor apróra vágott kapor
A tetejére: 1 tojás, pici tejjel összekeverve, naapraforgómag, vagy fenyőmag
Elkészítés: 
1.) A tésztát alaposan összegyúrjuk és 1/2 órát állni hagyjuk.
2.) 5 mm vastagra nyújtott résézből közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a malacfejeket. Az orrhoz és a fülekhez 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a fej aljára rányomjuk. az orrlyukaknak 2 mélyedést készítünk. A fülekhez kis háromszög alakúra vágjuk a tésztát és a fejhez  illesztjük. Megkenjük a tejes tojással és elkészítjük a szemeket a magokból.
3.) 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük.


Természetesen a hagyományos lencsefőzelék és sült malac sem maradhatott el az ünnepi asztalról, igaz, mi ezt csak másnap, elsején ettük, nem szilveszterkor, mivel aznap a bátyám több tál kocsonyával várt minket, ami után már senki nem tudott volna meleg ételt enni.

Fehérborral sült zöldséges oldalas

Hozzávalók: 1,5 kg oldalas, 2 paprika, 4 paradicsom, 2 vöröshagyma, libazsír, fél üveg vörösbor, sertés sült fűszerkeverék (bio), sült krumpli fűszerkeverék (bio), só, fél üveg száraz fehér bor
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, alaposan bedörzsöljük sóval és sertés sült fűszerrel, majd libazsírral kikent sütőtálba (jénaiba) tesszük.
2.) Megszórjuk a felkarikázott zöldségekkel: paradicsommal, paprikával, hagymával, majd ezekre sült burgonya fűszert szórunk, és kb. fél üveg száraz fehér bort öntünk rá. Lefedjük ezüstpapírral, és 200 fokon 1 órán át sütjük, eztán levesszük az ezüstpapírt, és további 1 órára a sütőben hagyjuk a húst, majd elzárjuk a gázt, és bent hagyjuk a kész sültet. Kb. 30-40 perc alatt fogyasztható hőmérsékletűre hűl, és a leves is szafttá sűrűsödik. Nagyon finom, akár magában, friss kenyérrel is, de a lencsefőzelékhez is kitűnő.

Aztán jöjjön még egy sütemény, amit szintén Ényó készített még Karácsonykor, de lemaradt a múltkori postból.

Kevert mézes lime  habbal

Hozzávalók: 2 tojás, 1/2 bögre méz, 1/2 bögre porcukor, 1/2 bögre joghurt, 5 dkg margarin, 1 db. vaníliáscukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbona, 1 teáskanál fahéj, 2 bögre liszt, 3 lime lereszelt héja, húsa és leve 
A tetejére: 2 lime filézett húsa, 5 dl tejszín, 5 dkg szeletelt mandula, vagy  pisztácia
Elkészítés:
1.) A lime héját lereszeljük. A tojásokat habosra keverjük a mézzel (én kicsit meglangyosítottam, mert így könnyebb vele dolgozni és a tészta hozzávalóival).
2.) 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Kivétel előtt fontos a tűpróba. Kihűtjük.
3.) A tetejére felverjük a tejszínt és 2 lime filézett húsát. A tésztára simítjuk, és megszórjuk szeletelt mandulával.


Mindenkinek nagyon boldog, egészségben és szeretetben gazdag Új Esztendőt kívánunk! Ká, Dorka, Kisbaba és Mirza

Ezek is érdekelhetnek

Friss