Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. jan. 16. Meszelünk

Azt mondják, minden babát váró családra előbb-utóbb rátör a fészekrakási ösztön, és mi sem tudjuk ezt cáfolni. Így aztán nagytakarításba kezdtünk, majd meg sem álltunk a meszelésig, végül szobát cseréltünk a gyerekekkel, mert naposabbnak és kicsit tágasabbnak találtuk a miénket.

A meszelés már nagyon időszerű volt, mert az évek során több helyen  repedezett volt a vakolat, a sárga festék lekopott, és a az üvegképek miatt össze-vissza szögeltük a falakat. Ezúttal a hagyományos fehér mész mellett döntöttünk, mivel öt év alatt beláttuk, a szépen kikevert meleg-sárga színeket később nagyon nehéz javítani, a fehér meszelésre pedig (kis túlzással) bármikor elég egy ecsetvonás, és eltűnnek a hibák.

Olvastam ugyan valamiféle ezüstöt tartalmazó kifejezetten gyerekszobába ajánlott falfestékről, amit nagyon dicsértek az anyukák, de végül az egyszerű fehér mész mellett döntöttünk, és utólag, a ragyogó, fehér falakat látva azt mondom, jó döntés volt. Persze, a szobákba még nem pakoltunk vissza, csak az ágyneműket, és a függönyök, képek, falvédők, lámpák sem kerültek vissza a falakra, de minden egyszerre nem megy... :-)


A kis Pocaklakóval (aki nagy valószínűség szerint kislány) a 7. hónapban járunk, ezért igyekszünk mindennel előkészülni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kimosnom a ruhákat, előkeresni a régi babakocsit, a mózeskosarat és a többi babaholmit, amit korábban gondosan elcsomagoltunk. Mindez persze nagyon nagy munka, lévén, hogy az embernek hétköznap is akad elég tennivalója a háztartásban, de örömmel készülünk, és várjuk a nagy napot, amikor 4 fősre bővül a családunk.
A szülésznőm ismét Újvári Bori, aki annakidején a kis Dorkát a világra segítette, a nőgyógyászom pedig Dr. Bálint Balázs. Mindkettejükről csak jót tudok mondani (szakmailag szuperek, lelkiismeretesek, kedvesek és viccesek), ez nagyon sokat segít nekem. Másodjára remélhetőleg a szüléssel is ügyesebb leszek (legalábbis ezt mondják a többgyermekes anyukák), sőt, a doktor úr szerint az anya teste is "emlékszik a dolgára", ezért is megy könnyebben a második, harmadik, negyedik szülés. :-)
Dorka minden este énekel és "belebeszél" a hasamba a tesójának, aki ilyenkor nagyokat rúg örömében, de az apja kezének melegét is megérzi, szóval, folyamatos a kommunikáció négyünk között.

No, de most jöjjön egy kis gasztronómia! Ényó a meszelés alatt isteni kacsazúza levest, töltött dagadót és sajtot pogácsát készített nekünk, így jó volt, hogy bár napokon át a földön (mondhatni tábori körülmények között) aludtunk, és rettenetes állapotok uralkodtak a lakásban, legalább finomat ebédelhettünk. Sajnos a levest nem fotóztuk be, de a másik két fogást közzé tudom tenni.

Töltött dagadó

Hozzávalók: 2 kg sertés dagadó felszúrva, 3 nagy zsemle, 3 tojás, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg füstölt sonka, 1 fej hagyma, só, bors
Elkészítés:
1.) A zsemléket 1 liter tejbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
2.) A füstölt sonkát felaprítjuk/zöldség aprítóban/ a kinyomkodott zsemlékhez adjuk a tojásokkal együtt.
3.) Pici olajon megfuttatjuk a hagymát, majd a fűszerekkel együtt a  többi összetrevőhöz adjuk.
4.) A húst kiterítjük, belsejébe rakjuk a tölteléket, megtűzzük hústűvel és 200 fokon 120 percig alufóliával lefedve sütjük, a végén zsírjára pirítjuk.

Sajtos-túrós pogácsa

Hozzávalók: 2 bögre liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1/2 bögre reszelt füstölt sajt, 1 csapott evőkanál só
A tetejére: 1 tojás, pici tejjel összekeverve
Elkészítés:
1.) A tésztát alaposan összegyúrjuk és 1/2 órát állni hagyjuk.
2.) Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát, megkenjük tojással, és tepsibe tesszük.
3.) 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük.

A héten azonban mi is főztünk Dorkával, és nagyon jól sikerült a menünk. Paradicsomleves volt nudlival, lássátok alább a recepteket. A nudli Horváth Ilona könyvéből készült, és jókora adag lett belőle, szóval több napra elegendő étel az egész családnak. A legbüszkébb azonban mégis arra vagyok, hogy Dorka végig mellettem állt, és szorgalmasan sodorta a tésztát, ami nem kis munka...

Burgonyás nudli

Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt (szerintem inkább 40 dkg), 1 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, só
Elkészítés:
1.) A burgonyát héjában megfőzzük, majd áttörjük, aztán összekeverjük a többi hozzávalóval.
2.) Alaposan lisztezett deszkán összegyúrjuk a tésztát, ujjnyi vastag rudakat nyújtunk, és pici darabokra vágjuk, amiket a kezünkkel nudlivá sodrunk. Gyöngyöző sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, leöblítjük, majd egy tálba tesszük.
3.) 10 dkg olajon vagy zsíron 10 dkg zsemlemorzsát rózsaszínre pirítunk, ezzel keverjük össze a nudlit. Óvatosan kell keverni, rázni, hogy ne nyomorgassuk össze a tésztát. Mákkal, lekvárral, dióval, porcukorral tálaljuk.

Paradicsomlevest már sokszor készítettem, ezért külön nem írom le a receptet. Itt megtaláljátok >>>
Annyit változtattam rajta az évek során, hogy már nem sűrített paradicsomot használok alaplének vízzel felöntve, hanem üveges paradicsomlevet. Ezt először cukorral ízesítem, hogy elmúljon a savanyú íze, aztán sózom, és telenyomom fokhagymával. Aztán jöhet egy pici liszt bele, hogy krémesebb legyen (botturmix segítségével csomómentes lesz), és máris tálalható. Reszelt sajttal, és olívás-sajtos pirítóssal tálaljuk.



Ezek is érdekelhetnek