Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. febr. 5. Hóesésben - forró levesek

Mondhatni, leves-kedvelő család vagyunk: azaz ritka, hogy ebédre (hacsak nem valami egytálételt főzök), ne kerülne az asztalra valamilyen leves. Sőt, megesik, hogy csak azt főzök, hiszen, ha elég sok zöldség van benne, kellőképp laktató ahhoz, hogy utána senki ne maradjon éhes.

Gyerekkoromban anyukám nagyon sokféle levest főzött, gondolom, innen ered a "szerelem". Pechem csak annyiban volt, hogy miután rászoktam a finom hazai ízekre, az iskolában mindig csalódást okozott a menzán kapott tojásleves, meglepően rossznak találtam a paradicsomlevest, és mindig hiányoltam, hogy anyukámon kívül senki nem főz kaporlevest. :-)
Így aztán adta magát, hogy amint megtanultam főzni (vagy fogalmazzunk úgy, hogy elindultam a tanulás útján), az elsők között vágytam arra, hogy anya levesei a mi asztalunkra kerüljenek. Aztán, a kezdeti sikerek után bátrabbá váltam: variálni kezdtem a hozzávalókat, kifejlesztettem a sajtos zöldségkrémlevesek SOS verzióját, és rákaptam arra, hogy mindent kipróbáljak, amiből csak levest lehet főzni. Az eredmény: Dorka minden krémlevesemet boldogan bekanalaz, noha alapvetően nem rajong a zöldségekért, és a férjem, aki sosem volt nagy leveskedvelő, mára minden levesemet kedvenceként emlegeti.

Anyukám tojáslevesének receptjét még korábban közzétettem, most ezt készítettem el újra, egy egyszerűbb, kevésbé pikáns, de annál inkább gyerekbarát verzióban. (Az övé ünnepibb, az enyém inkább ovisabb. :-))

Anyukám tojáslevesének receptjét itt találjátok >>>

Hagymás tojásleves buggyantott tojással

Hozzávalók: 2 nagy vöröshagyma, olaj vagy egy pici libazsír, 2-3 evőkanál iszt, 1 evőkanál pirospaprika, 1 liter erőleves, só, 1 babérlevél
A behabaráshoz: 1 doboz (2 dl) tejföl + 1 evőkanál liszt
A levesbe: 4-6 buggyantott tojás, ppici irítós kockák, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk (a héját érdemes félretenni hagymateának!), félbevágjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon / zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk 2-3 evőkanál liszttel, és addig keverjük, amíg a liszt kicsit felhabosodik, majd lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával.
2.) Felöntjük erőlevessel, majd fedő alatt, takaréklángon kb. 12-15 perc alatt puhára főzzük az egészet.
3.) Egy külön fazékban, sós vízben posírozott tojást készítünk: megvárjuk, amíg gyöngyözve forr a víz, és merőkanálba ütve a tojást, óvatosan a vízbe eresztjük, majd megfőzzük. (Akinek nincs "idege" ezzel bíbelődni, főzhet sima főtt tojást is, azzal is remek lesz a leves! :-))
4.) Elkészítjük a habarást: egy nagy bögrében simára keverjük a lisztet a tejföllel, hozzámerünk egy kis forró levest, és habverővel teljesen simára keverjük, majd lassan hozzáöntjük a leveshez. Belemerjük a kész tojásokat is, rottyantunk egyet rajta, és forrón tálaljuk. A fotón nincs rajta, de mi pici pirítós kockákat és reszelt sajtot is tettünk rá. :-)


A tojásleves sikerén felbuzdulva a régi (2008-as) sajtos karalábélevesemet is megreformáltam, és utólag azt mondom, érdemes volt. Nem mintha azzal a recepttel bármi gond lenne, hiszen a mai napig kapom a pozitív visszajelzéseket róla (érdemes elolvasni, hány ember lett ez után karalábé-rajongó :-)), de most úgy gondoltam, minek bele nokedli, helyette beleszórtam egy csokor petrezselymet, egy kicsit több répa, és tömlős sajt helyett háromszög került bele.
... és még valami. Mondják, hogy a K-betűs ételek felfújnak. Háát, nem tudom... szerintem, ha egy karalábé nem fás, egyáltalán nem fúj fel, ezt a leves után is bártan állítom -  szóval szerintem próbáljátok ki!!! :-)

A régi sajtos karalábéleves receptjét itt találjátok >>>

Sajtos-petrezselymes karalábé leves

Hozzávalók: 4 zsenge karalábé, 1 csomag leveszöldség (jó sok répával), olaj, erőleves, 1 csokor petrezselyem, só, 1 doboz háromszög sajt, só
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk (én mindent kicsi kockákra vágok, a sárgarépát karikára, a fehérrépát pedig csak félbe). Felöntjük erőlevessel, picit megsózzuk, és fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük.
2.) A háromszögsajtokat egy mély keverőtálba tesszük, rákanalazunk a zöldségleves levéből, és botturmix segítségével krémesre keverjük. (a képen látszik, hogy az enyém kicsit felhabzott, de a hab néhány perc alatt elül.) A sajtos levet a leveshez adjuk. Megszórjuk felaprított petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Pirítós és reszelt sajt ehhez is remekül illik. (Kicsiknek érdemes leturmixolni, ha abban a korban vannak, amikor mindent gyanakodva analizálnak: "Anya, mi az a piros? És az a zöld? :-))))



Persze nem csak leveseket főztem, már csak azért sem, mert ezek mindig 2-3 napig kitartanak. :-) Hortobágyi palacsintát sütöttem, ami szintén nagyon jól sikerült. Nem tudom, ezt a receptet közzétettem-e már, de inkább kétszer, mint soha alapon most leírom, jó?
Szerintem palacsinta-receptből Horváth Ilona verziója a legjobb, ami azt jelenti, nem lehet elrontani, és nem muszáj hortobágyit csinálni belőle. Lehet a fele lekváros-kakaós, vagy rakott, a többi meg husival töltött. Én mindig ezt használom, és még sosem csalódtam benne. Nem olajos, nem szakad, tökéletes vastagságú, ízletes, és nagyon könnyen kezelhető. (Hármunknak az alapreceptet szoktam készíteni, ami épp a fele alapanyagból készül, mint ahogy lent írtam, azaz 12 db-hoz: 1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl ásványvíz, pici só, pici cukor kell.)

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók a palacsintához (24 db-hoz): 2 tojás, 30 dkg liszt, 6 dl tej, 2 dl ásványvíz (szóda), késhegynyi só, cukor, a kisütéshez minimális olaj (én egy spray-t használok)
A töltelékhez: 1 csomag (kb. 700 g) darált pulykahús, 2 vöröshagyma, olaj, só, bors, pirospaprika, víz, fél üveg Édes Anna, fél doboz (1 dl) tejföl
A tetejére: tejföl
Elkészítés:
1.) Összekeverjük a palacsintatészta hozzávalóit (konyhai robotgéppel, hogy biztosan sima legyen), és kisütjük egy palacsintasütőben. Nekem 16 db lett ebből a mennyiségből, igaz, nagyok voltak mind.)
2.) Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított hagymát üvegesre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, megszórjuk pirospaprikával, majd rátesszük a húst, sózzuk-borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, eztán puhára főzzük. Mire megpuhul, a leves is elpárolog, illetve besűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd adjunk hozzá tejfölt, és botturmix segítségével krémesre turmixoljuk.
3.) A tölteléket a palacsintákba kanalazzuk, és mindet összehajtjuk. Én az alját és a tetejér szoktam a töltelékre hajtani, és eztán az oldalait. A kis csomagokat jénaiba tesszük, majd leötnjük egy kis pörköltlével összekevert tejföllel. Megsütni eztán már nem kell, csak átmelegíteni a tálalás előtt, forró sütöben. (Nekem ezúttal maradt egy kis töltelékem, ezt is a palacsintákra kanalaztam, és a tetejér sima tejfölt tettem.)



A nagy havazást nagyon vártuk, a kemény mínuszokat azonban kevésbé... emlékszem, iskolás koromban, valamikor 100 évvel ezelőtt, talán 1987-ben egyszer volt egy ilyen kemény tél, amikor nem jártak a buszok, az iskolába hószünetet rendeltek el, és az emberek gyalog indultak el a munkahelyeikre. Akkor nekem combig ért a hó, és bár minden felnőtt ki volt akadva, nekem nagyon tetszett a hószakadás.
A mostani helyzet állítólag azokhoz a napokhoz hasonlatos, leszámítva, hogy itt, vidéken sokkal hidegebb van, mint a fővárosban. A szüleimmel minden nap beszélünk, és mindig meghökkenve hallom, hogy amíg nálunk -12 fok van, addig náluk "csak" -6. A mínuszok olyan szempontból mondjuk hasznosak, hogy talán nem lesz ennyi járvány és vírusos megbetegedés, de azért ez a hideg nagyon kemény tud lenni. Nonstop tüzelünk, de így is nagyon hideg tud lenni, ha nem megy a kályha.
Odakint pedig igazán cudar idő van, főként, ha fúj a szél, és mivel szántóföldek mellett lakunk, nos... a sétáink kis túlzással olyanok, mint Szibériában. Persze, menni kell, mert a hó amúgy álomszép, és minden gyerekes szülő (hozzánk hasonlóan) a kicsikkel kirajzik, amint kisüt a nap. Előkerülnek a szánkók, a bobok, és bizony, a babakocsik, és talán hihetetlen, de a kemény hideg ellenére minden a gyerekek kacajától hangos. Hiába, a piciket nem érdeklik a fagyok, csak a szép, kövér hópelyhek, a csillogó, paplanszerű hótakaró és a ródlizás... :-))



Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss