Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. ápr. 6. A márványtojás nyomában :-)

Nemrégiben meséltem nektek, milyen szép márványtojásokat láttam a neten... aztán ahogy ez lenni szokott, nem hagyott nyugodni a márványozás gondolata, és mivel Húsvét van, és a Baba is türelmes, hát nekiálltunk Dorkával és Ká-val tojásokat festeni. :-)

Tudni kell azonban, hogy a márványtojás abszolút nem magyar találmány, és az égvilágon semmi köze nincs a mi Húsvétunkhoz, leszámítva, hogy tojás, ami végülis illik a szépen megtervezett sonkatálakhoz és kalácsokhoz.
A márványtojás ugyanis egy kínai tradicionális étel, amit alapvetően a Holdújévek alkalmával készítenek, bár egyes források szerint Kínában úton-útfélen találkozhatunk velük az utcán, kb. olyan sűrűséggel, mint ahogy itthon pizzériákba vagy kávéházakba botlunk a körúton. (Nos, mivel sosem jártam Kínában, hinnem kell ezeknek a híreknek. Ti tudtok erről valamit? :-))

Persze, minden csak felfogás kérdése: Húsvétra így is, úgy is fogunk tojást főzni, hát akkor miért is ne készítsünk néhány rendhagyó példányt is, nem igaz? Én személy szerint beleszerettem ezeknek a tojásoknak az egyszerű, mégis oly különös szépségébe. Még megfogni is varázslatos őket... Az ember látja, hogy egy főtt tojáshoz nyúl, mégis, ahogy megcsillan rajtuk a fény, a borostyán színű repedéseket látva elhisszük, hogy egy igazi, finomra csiszolt márványtojás van a kezünkben, egy selymesen sima és hideg kődarab. Aztán ránk szólnak a többiek:
- Miért bámulod már 10 perce azt a tojást? :-))
És akkor visszatérünk a Földre, és szépen a hűtőbe tesszük a tojást, még mielőtt valami kevésbé műkedvelő lelkületű családtagunk idő előtt felfalná... :-)

Nos, akkor következzen a recept, amiről már most elárulom, hogy meglehetősen képlékeny, azaz mindenki úgy állítja össze a - mondjuk úgy - "páclevet", ahogy szeretné.

Kínai márványtojás

Hozzávalók: 4 tojás, víz, 4 fekete tea filter, 2 dl cola, 2 vöröshagyma héj
+ hozzávalók, amik szintén színeznek, és nyugodtan használhatjátok
- curry, kurkuma (sárgítja a repedéseket)
- céklalé, meggylé, vörösbor (bordóvá teszi a mintát)
- csalán, citromfű, spenót (kicsit zöldít, de elég sötét lesz a minta)
- kávé, cola, fekete tea, vöröshagyma héj (a barna árnyalatokért)
Elkészítés:
1.) A tojásokat forró vízben 10 perc alatt keményre főzzük.
2.) Kicsit kihűtjük, és egy deszkán finoman meggörgetjük, hogy mindenhol egyenletesen összetörjön a héjuk, de ne essenek le a darabjaik! (Szóval ne csapkodjátok, mert az nem jó! :-)
3.) Eközben a visszamaradt, forró tojásos vizet felforraljuk, és beleteszünk minimum 4 fekete tea filtert, hagymahéjat, és még amit szeretnénk. (Mi csak hagymát, teát és colát tettünk bele.), majd óvatosan a már sötét vízbe helyezzük a tojásokat, és 1-2 órán át takaréklángon főzzük őket. Ha lejárt az idő, hagyjuk kihűlni a levet, és fazekastul 1-2 éjszakára (vagy napra) a hűtőbe tesszük a tojásokat.
Másnap óvatosan megpucolunk minden tojást, és boldogan nézegetjük, milyen szépek lettek. :-)) Na jó, csak viccelek, meg lehet őket enni, sonkatálra rendezni, ajándékba vinni a szomszédoknak és lenyűgözni vele a rokonokat. :-))






Természetesen a márványozásba úgy fogtunk bele, hogy előtte komolyan körülnéztünk a világban... a kínai márványtojás ugyanis nem csak nálunk népszerű, így a világhálón szörfözve sok helyütt találkozhatunk vele azzal a különbséggel, hogy míg a kínaiak inkább csípősre / pikánsra főzik (csillagánizzsal, édesköménnyel, fahéjjal, szecsuáni borssal és szegfűszeggel), az európaiak inkább csak teába, hagymába, és kevésbé fűszeres lébe áztatják.

 

Tea eggs (azaz tea-tojás) - egyszerűen csak így nevezik, nyilvánvaló utalással a különleges főzési metódusra, miszerint fekete teában kell megrotyogtatni a tojásokat, hogy a különleges márványos rajzolatok megjelenjenek a fehérjén.


Nagyon igyekeztem, hogy kedvet csináljak Nektek is a márványtojás-készítéshez... sikerült? :-)

Ezek is érdekelhetnek

Friss