Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2012. ápr. 23. Egy marék snidling

Nagyon szeretem a snidlinget, így többnyire mindig tartok itthon vagy cserepes, vagy fagyasztott változatot belőle. A kertbe, kaspókba is ültettem már többször, de azok nem sikerültek (azóta sem tudom, miért?), ezért nem igen tudtam használni őket, mert bár snidling kinézetűek, de ízetlenek voltak.

A snidlingem a konyhaablakban lakik, és néha formára nyírom a fejét. :-)) Persze, ha nagyüzemben sütök, nem mókázhatok, olyankor komoly stuccolásra és felnyírásra van szükség, de a snidlingem sosem tiltakozik, hisz ő is tudja, néhány nap alatt visszanő a "haja".



Napok óta terveztem, hogy sütök egy snidlinges kenyeret, de aztán hagymás, majd szalonnás lett belőle, aztán sajtos, fokhagymás, stb... mígnem eljött a "hajnyírás", azaz a snidlingnyírás ideje. :-)) 

Snidlinges fehér kenyér

Hozzávalók: 2,75 dl tej, 1 evőkanál cukor, 3/4 evőkanál tengeri só, 1 csomag szárított élesztő, 5 dkg vaj (vagy 2 ek olíva olaj), 50 dkg liszt, 1 nagy csokor felaprítot friss snidling
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben bedagasztjuk, kelesztjük (kenyérsütőgépben), majd lisztezett deszkán átgyúrjuk, kiolajozott formába tesszük, bevágjuk, és hagyjuk még egyszer szép magasra kelni.
2.) A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a kenyeret vízzel megkenjük, majd betesszük és kb. 50 perc alatt megsütjük.  






A kenyéren felbuzdulva készítettem egy alapvetően spenótos-sajtos pulykamellet, de amikor kész lettem, éreztem, elbírna ez a tál egy csomó frissen vágott snidlinget... és igazam lett, nagyon finom illatot és ízt kölcsönzött a sok kis apró metélőhagyma a göngyölegeknek.

Spenótos-füstölt sajtos, snidlinges göngyölt pulykamell

Hozzávalók: 1 kg pulykamell filé, grill fűszer, olaj, 1 csomag (kb. 20 dkg) füstölt sajt, 1 doboz (5 dl) főzőtejszín, pici só, 1 nagy csokor frissen vágott snidling, 1 doboz bébi spenót (kb. 60 dkg)
A tetejére: reszelt olasz kemény sajt
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, a szeleteket kiklopfoljuk, és mindkét oldalukat megszórjuk grillfűszerrel. (Az én grillfűszerem sós, ezért külön nem sózok, maximum a végén, a tekercsekre egy picit.)
2.) A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, a sajtot hasábokra vágjuk. A spenótleveleket és a sajtot a hússzeletekre rendezzük, és minden szeletet feltekerünk, majd enyhén megolajozott jénaiba rendezzük a tekercseket.
3.) Ha minden tekercs kész, a tetejükre szórjuk a snidlinget, rálocsoljuk a tejszínt, lefedjük ezüst papírral, és mehet a sütőbe. Kb. 200 fokon 1 órát sütjük, majd levesszük a papírt, megszórjuk a húsok tetejér olasz reszelt kemény sajttal, és rápirítjuk kb. 10 -15 perc alatt. Forrón, rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.








Így hát a snidlingem most szabin van, hiszen szegénynek mostanra meglehetősen katonás lett a haja, de nem baj, addig sütök mást... :-)

Ezek is érdekelhetnek