Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011.10.30. Mese a sült oldalasról

Lassan hat éve sütök-főzök, de oldalast még sosem készítettem a családnak. Nem tudom, miért. Talán, mert egyszer sem akadt a kezembe olyan szakácskönyv, amely épp a sült oldalashoz csinált volna kedvet, hiszen alapvetően a vizuális élményekre hagyatkozva döntök egy-egy recept mellett. De az is lehet, hogy azért, mert fogalmam nem volt, hogyan kell elkészíteni... :-)

Aztán a férjem hazaállított egy csomag friss sertés oldalassal. Kérdeztem is tőle:
- Mi ez a csont, levesnek hoztad?
Mire ő (nevetve):
- Ne viccelj már, Mirza, hiszen ez egy oldalas.
- Ühüm - mondtam, és bizalmatlanul méregettem a csontos húsdarabokat. - És mit csináljak belőle? - kérdeztem nem túl kreatívan.
- Hhmm... szerintem ebből sült oldalast szoktak - válaszolt Ká.
- De hát ez egy csont... mit lehet ezen megsütni? - mormogtam magamban, és átvettem a csomagot. Aztán letettem a konyhapultra, és farkasszemet néztünk. Az oldalas és én.
- Ami azt illeti, el nem tudom képzelni, hogy belőled valami finomat is ki lehet hozni - jelentettem ki, és lesújtó pillantásokat lövelltem a csontos kis húsok felé. - Úgy nézel ki, mint valami kutyaeledel.
De az oldalas nem sértődött meg, helyette hangosan felkacagott.
- Ugyan már, Mirza, attól, hogy te nem ismersz, még finom lehetek.
- Sóba és lisztbe forgatott pulykamellet akartam sütni Dorkának! - duzzogtam.
- Ha ügyesen elkészítesz, én is ízleni fogok neki - kacsintott rám az oldalas.
- Persze... nem ismered az óvodásokat! - legyintettem lemondóan. - Már ott elbuktad a versenyt, hogy nincs dino alakod, és nem hasonlítasz a túrórudira.
- Azért csak próbáld meg! - javasolta az oldalas, és a fűszerek felé kacsintott.
A polcon ácsorgó zacskók között mozgolódás támadt, majd hirtelen előlépett egy kövér, zöld tasak, és egy mozdulattal az oldalas mellé huppant.
- Hello-bello, bébi! - nézett rá kacéran. - Flekken fűszerkeveréknek hívnak, és ha szeretnéd, megízesítem az életedet - duruzsolta búgó hangon, mire az oldalas lehengerlő mosollyal válaszolt.
- Ezer örömmel, Kedvesem!
És mire észbe kaptam, ezek ketten összekeveredtek. Az oldalas tetőtől-talpig fűszeres lett, s immáron ragyogó ábrázattal integetett felém.
- Látod, Mirza, ennyi az egész! Most pedig kérek egy forró fürdőt, aztán mehetünk sütkérezni!
Beleegyezően rámosolyogtam.
- Na, jó. Ha ennyi az egész...
És minden úgy lett, ahogy megbeszéltük. Először némi hagyma kíséretében megpároltam, majd megsütöttem a sütőben, ám, mivel a párolás során felére zsugorodott, mellé szórtam 4 csónakokra vágott burgonyát is.
Aztán egyszer csak pittyegett a sütő - a mű elkészült.
Ká éppen akkor toppant be az ajtón.
- Te jó Ég, Mirza, tőlünk jön ez a mennyei illat? (mert sokszor Erikától, a szomszédunktól jön, aki nagyon jól főz, az ember szinte megrészegedik az illatoktól, ha elsétál a konyha ablaka előtt. :-))
- Nem tudom, én idebent semmit sem érzek, de épp most lett kész az oldalasod, amire úgy vágytál.
Kinyitottam a sütő ajtaját, és szinte letaglózott az illata. Eszméletlen finom volt, ilyet talán még sosem sütöttem - lehet, hogy szárnyashúsból nem is lehet??? :-)
Asztalhoz ültünk, és mindenki izgatottan várta, mi lesz most, milyen lesz életem első sült oldalasa.
- Nnna, milyen lett az oldalas? - kérdeztem, és a többieket fürkésztem.
Halk nyammogás, és széles mosoly követte a kérdésemet.
Így aztán én és az oldalas barátságot kötöttünk. Többé nem nevezem csontnak, és bármikor beugorhat a bevásárló kosarunkba, ha találkozunk. Ebben maradtunk. :-)

Sült oldalas

Hozzávalók: 70 dkg oldalas, 2 vöröshagyma, kevés olaj, víz, flekken fűszer, só, 4-5 burgonya, bio sült krumpli fűszer
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, és picit megsózzuk, majd jó alaposan bedörzsöljük flekken fűszerrel. Kicsit kiolajozunk egy jénait, ráfektetjük a húsdarabokat, mellé rakjuk a négybe vágott vöröshagymákat, és felöntjük egy nagyobb pohár vízzel. Ezüst papírral lefedjük, és 200-210 fokon 1 órán át sütjük.
2.) Eztán levesszük a fóliát, és a húsok mellé szórjuk a burgonyafűszerrel és sóval megszórt burgonyahasábokat, és további 1 órán át sütjük az egész tálat 200 fokon. 15 percenként megfordítjuk a húsokat, hogy minden oldaluk egyenletesen megpiruljon. Ha a szaft nagyon elpárologna, még egy kis vizet önthetünk alá - de azért ne ússzon! :-)
Ha ügyesek voltunk, a végén pirosra sülnek a húsok és ropogós-szaftosra a burgonyák, az egész borzasztó finom. Mindenféle savanyúság, de friss paradicsom saláta is remekül illik hozzá.


A másik finomság, amit a héten készítettem, a következő:

Juharszirupos sült alma

Hozzávalók: 1 citrom leve, 3 alma, 2 banán, 2 kivi, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál barna cukor, néhány szem dió a díszítéshez, juharszirup, Elkészítés:
1.) Az almákat lehéjazzuk, közepüket kivájjuk, és egy jénaiba helyezzük őket. A citromot félbevágjuk, és az egyik felét rácsurgatjuk az almákra.
2.) A kiviket megpucoljuk, az egyikből 3 szeletet félreteszünk, a többit felkockázzuk és az almákba töltjük. A 3 szelet kivivel lefedjük az almákat, ezek lesznek a kalapok. :-) A banánt felkarikázzuk, és az almák mellé szórjuk.
3.) A másik fél citrommal meglocsoljuk a banánokat, majd gyorsan a gyümölcsökre csurgatjuk a mézet, és megszórjuk az egészet barna cukorral, aztán betesszük a tálat a sütőbe, kb. 200 fokra, és 15 perc alatt megsütjük. Forrón, juharsziruppal leöntve, dióval díszítve tálaljuk.





Ezek is érdekelhetnek

Friss