Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. máj. 9. Gőzgombóc, a bajor csoda

Gyermekkorom egyik legkedvesebb desszertje a gőzgombóc volt, amit akkoriban anyukám igen gyakran főzött nekünk - a család nagy örömére.

Akkoriban természetes volt, hogy nálunk mindig ilyen finom ételek kerülnek az asztalra, hiszen Anya nagyon jól sütött és főzött, most azonban, hogy magam is előszeretettel mozgok a konyhában, látom, milyen nagy munka elkészíteni ezt az egyszerűnek tűnő édeséget.

A gőzgombóc eredetéről úgy tartják, hogy egy "csendes háború" emlékét dícsérik. Történt ugyanis, hogy a harmincéves háborúban egy svéd hadsereg előszeretettel fosztogatta a környék városait (Freckenfeld, Kandel), és lakóit kardélre hányta. A város vezetése azonban meggyőzte a hadsereg vezetőjét, fogadja el az emberek ajándékait, és hagyja őket békében élni. A különös ajánlatra a katona rábólintott, mire a lakosság nekiállt gőzgombócot főzni a seregnek. Ezernél is több gombóc készült el az éjszaka során, amit borral összekevert lekvárral kínáltak a katonák legnagyobb örömére. Összesen 1286 gőzgombóc fogyott el eme "békés csata" alkalmával, és láss csodát, másnap az ellenséges katonák tele hassal odébbálltak, és soha többé nem zaklatták a település lakóit. A boldog helybéliek a dicsőséges esemény emlékére gőzgombóc alakú köveket hordtak a falu határába, és a több ezer kőből kaput emeltek, amely messziről hirdette a különös győzelmet.

És most jöjjön a recept, amely a sokszor emlegetett Maria Hajková salátává gyűrt, 1978-as, Édeskönyv című szakácskönyvéből származik. Gőzön főtt lekváros bukta a címe, de ez ne tévesszen meg senkit, mert ez az eredeti barjor gőzgombóc. :-)

Gőzön főtt lekváros bukta

Hozzávalók: 600 g darás liszt, késhegynyi só, 30 g porcukor, 1,5 dl tej, 2 tojássárgája, 20 g olvasztott vaj, szilvalekvár, 30 g élesztő, fél dl tej, 10 g porcukor
A szóráshoz: 150 g olvasztott vaj, 120 g darált mák vagy dió, 120 g porcukor
Elkészítés:
1.) Fél dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, és megkelesztjük. A megmelegített lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, beleöntjük a langyos tejben elkevert tojássárgát, az olvasztott vajat és a megkelt élesztőt.
2.) A tésztát fakanállal jól kidolgozzuk, és meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán vastagabbra kisodorjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A korongok felére kemény lekvárt teszünk, az üresen hagyottakkal befedjük. A lekvár körül a tésztát lenyomkodjuk, és újból kiszúrjuk. A megtöltött gombócokat a gyúródeszkán kelesztjük.
3.) Egy nagyobb lábast kb. félig megtöltünk vízzel, tiszta gézlappal lekötjük, lefedjük, és amikor a víz már forr, a buktákat a gézre rakjuk. Egy lábassal fedjük le úgy, hogy a gőz lehetőleg el ne illanjon. A gombócokat kb. 10 percig főzzük, spéktűvel ellenőrizzük, és ha nem ragad, akkor jó. Olvasztott vajjal, vanília sodóval, porcukorral, darált dióval, mákkal, lekvárral tálaljuk - ízlés szerint.

Bár a recept egyszerűnek tűnik, nagy munka jól elkészíteni ezt az édességet, de megéri a fáradtságot, érdemes kipróbálni. Egyébként, ha a környező országokban járunk, érdemes megkóstolni mindenütt a gőzgombócot, mert mindenki másképp csinálja: a lengyelek vajjal leöntve és kristálycukorral megszórva tálalják, a szlovákok gyümölcslekvárral, a bajorok vajjal és mákkal, mi magyarok pedig pudinggal és szilvalekvárral. Megannyi variáció, csupa-csupa íz, mindenkinek melegen ajánljuk! :-)

Ezek is érdekelhetnek

Friss