Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. aug. 22. Maszecgombóc, a különleges

Sosem ettem még maceszgombócot, egészen a mai napig, ám be kell látnom, hogy sokról maradtam le, ugyanis mind a leves, mind a gombóc igazi különlegesség, amit érdemes a mindennapjaink részévé tenni.

Ismét Évánál potyáztunk a hétvégén, így az ő receptjeiből tudtok ezennel is mazsolázni. Macesz gombócos levest, rántott húst és nektarinos süteményt készített nekünk, mind egytől-egyig kiválóak voltak.

A pászkát mindig is szerettem, és ha lehet kapni, mindig veszek a boltban, mert mindenki szereti a családban és mert rém egészséges. Ha minden igaz, csak víz és liszt van benne, és semmi E, semmi ízfokozó, színező, meg térfogatnövelő. Finom magában is, szendvicsként, vagy leveshez, főzelékhez kínálva, s amint az alábbiakban is látható, gombóc alapanyagként is. Azt hiszem, többféle alaprecept létezik, most ezek egyikét teszem közzé, amit Éva készített el nekünk.(De ha tudtok ti is alapreceptet, légyszi, írjátok meg!)

Maceszgombóc

Hozzávalók: 2 db pászka, 3 db tojás, 5 evőkanál maceszliszt, petrezselyem, só, bors, őrölt szerecsendió, gyömbér, 1 evőkanál baromfi zsír
Elkészítés:
1.) Felhasználás előtti estén kell elkészíteni, hűtőben tárolni.
2.) A maceszt vízben megáztatjuk, majd mixerrel simára keverjük.
3.) A tojásokat 1 evőkanál olvasztott baromfizsírral, ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval és a gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadunk 5 evőkanál vizet és a maceszliszttel simára keverjük.
4.) Másnap reggel, ha túl lágy lenne, adunk hozzá még 1-2 evőkanál maceszlisztet.
5.) Étkezés előtt 1/2 órával, alig gyöngyöző húslevesben vizes kézzel formált kisebb gombócokat 15 percig főzzük. /megduzzad/ Javasolom, hogy mielőtt leszűrnénk, egy gombócot vágjunk félbe és győződjünk meg arról, hogy megfőtt-e. Ne hagyjuk a levesben, mert magába szívja!


A második fogás mandulás bundában sült rántott hús volt (ez anyukám kedvence, és neki ünnepeltük a 67. születésnapját), pirított krumpli és fetás idény saláta. A recept azt hiszem, nem igényel különösebb leírást, hiszen ezek mind alapvető "hazai ízek", de nagyon finom mind, érdemes ebben a párosításban kipróbálni.

A nektarinos pite igazi nyári finomság, könnyű, édes, ízletes, és talán nem is bonyolult az elkészítése - persze, könnyen beszélek én, akinek csak asztalhoz kellett ülnie...:-)

Nektarinos pite

Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg liszt,  1/2 csomag sütőpor, 2 db nektarin, mandulaforgács, pici só
Elkészítés:  
1.) A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával. Beleszórjuk a sütőport és a lisztet. A legvégén beleforgatjuk a tojások felvert habját, és a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
2.) A tepsiben rászeleteljük a nektarint, majd megszórjuk mandulával.
200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss