Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. október 3. Gesztenye, te édes!

A szüleim háza előtt áll egy csodaszép gesztenyefa, fényes, hatalmas levelei mindig szelíden susognak a szélben, és ha elsétálok alatta, úgy érzem, örül nekem, hogy hazajöttem...

A fáról lehulló gesztenyéket minden évben összegyűjtöm: egyszerűen szeretem megfogni a selymes gesztenye-gyerekeket, és zsebre vágni őket... amúgy, állítom, szerencsét hoznak. :-))

Persze, a szelíd gesztenye más tészta. Azt is szeretem: sütve, ahogy az utcán árulják, miközben sűrű pelyhekben hull a hó, levesként (ami saját fejlesztésem), püreként (ahogy megszoktuk), piteként (ahogy anyukám süti), ééééés... új fajta desszertként, ahogy a hét végén készítettem el. A receptet Nigella egyik régebbi szakácskönyvében találtam, amit még Brigitől kaptam, néhány éve, karácsonyra. Ez volt a nagymamája egyik kedvenc receptje, hát gondoltam, ha a nagyi szerette, biztos szuper jó lehet... és nem tévedtem. Külön előnye, hogy percek alatt elkészül, nagyon különleges íze van, és szépen tálalható. Noha ezúttal nem tettem extra erőfeszítéseket, hogy felcicomázzam a desszertet, a lehetőség megvolt, legközelebb, ha több időm lesz, élni is fogok vele.

Csokoládés gesztenyerúd

Hozzávalók: 500 g gesztenyemassza, 175 g vaj, 300 g étcsokoládé
A tálaláshoz: tejszínhab
Elkészítés:
1.) A gesztenyemasszát és a vajat konyhai robotgéppel habosra keverjük.
2.) A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, picit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a gesztenyés masszához.
3.) Frissentartó fóliával kibélelünk egy őzgerinc formát (vagy amink van), és belesimítjuk a gesztemasszát, majd 4 órára a hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt felvert tejszínhabbal díszítjük, majd tortaként szeleteljük.



Juhsajtos spárgatorta

Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 2 lilahagyma, 20 dkg juhsajt, 10 dkg brindza, 1 csomag spárga, 2 tojás, 4 evőkanál tejszín, 25 dkg fehér spárga (konzerv), só, bors, grillfűszer, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A leveles tésztát felengedjük, és egy kerek sütőforma aljára rakjuk a lapokat úgy, hogy egymást teljesen lefedjék, és a sütőforma pereméig felérjenek.
2.) A lilahagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és kevés olívaolajon megpirítjuk, majd a tésztán szétterítjük.
3.) A spárgát lecsepegtetjük, feldaraboljuk, és szépen elrendezzük a tésztán.
4.) A tojást összekeverjük a tejszínnel, az áttört juhsajttal és a brindzával. Sózzuk, borsozzuk, grillfűszert keverünk a masszába, majd szépen eloszlatjuk a tésztán. Előmelegített sütőben, 200 fokon aranybarnára sütjük. Sok idő, nekem kb. 1 óra volt, mire elkészült.

Sajtos póréhagyma krémleves

Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 1 csokor újhagyma, 1 liter erőleves, 4 kocka tejszínes krémsajt, 2 evőkanál liszt
A tálaláshoz: reszelt sajt, barna kenyér
Elkészítés:
1.) A póréhagymát és az újhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk, majd feltesszük főni az erőlevesben.
2.) Ha megfőtt a póréhagyma, lehúzzuk a fazekat a tűzről, hozzáadjuk a krémsajtot és a lisztet, majd botturmix segítségével krémesre mixeljük az egészet. Visszatesszük a tűzre, és rottyantunk egyet a levesen, hogy besűrűsödjön. Reszelt sajttal és barna kenyérrel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss