Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. nov. 15. Libanapon jártunk

A hétvégén Pátyon jártunk, hogy megnézzük a Márton napi programokat és a kirakodóvásárt. Szerencsére szép, napos idő volt, így mindössze mellényt kellett húznunk, hogy a 18 fokos napsütésben végigjárjuk a Liba-nap legfőbb látványosságait.

Egész napos mulatság volt, énekesekkel, néptáncosokkal, bábszínházzal. Rengetegen voltak, és a kirakodóvásárban nagyon szép kézműves dolgokat árultak. 

Az egyik kertes ház udvarán létrehoztak egy "liba-simogatót", ahol persze em simogatni, hanem etetni lehetett a libákat, és a gyerekek boldogan szórták a kukoricát a ludaknak.

Bár a kertesház udvarán többféle bográcsos ételt is kínáltak, mi csak a helyben sütött liba alakú kalácsot kóstoltuk meg. Nem csupán mutatós, de nagyon finom is volt. Briós-ízű liba kalács. :-)

Libamájat és libacombokat szerettem volna sütni ebédre, de reggel vettem észre, hogy elfelejtettem kivenni a húst a fagyasztóból, így gyorsan átvariáltam a menüt - végül is, Márton nap valamikor hét közben volt, a libákat pedig kisüthetem bármikor. 

Avokádókrémet még sosem készítettem, de már kóstoltam, és nagyon ízlett, ráadásul vendéget vártunk, így épp itt volt az ideje kipróbálni. Azt hiszem, S.O.S. szendvicskrémnek is nevezhetnénk, mert kb. 5 perc alatt készült el, látványos és ízletes lett. Ezt még egész biztosan sokszor el fogom készíteni.

Avokádókrém

Hozzávalók: 3 avokádó, 1 paradicsom, 1 csomag újhagyma, 4 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, pár csepp citromlé, pici koriander
Elkészítés:
1.) Az avokádót ketté vágjuk, a húsát egy tálba kanalazzuk.
2.) A többi hozzávalót is hozzáadjuk, és krémesre mixeljük egy botturmix segítségével. Barna kenyérre kenve tálaljuk. Díszíthetjük zöldségekkel, sajtokkal: én paradicsomot és camambertet tettem rá, majd egy jégsalátákkal betakart tálra tettem őket, aztán meglocsoltam az egészet egy kis olívaolajjal, és megsóztam megborsoztam mindent.


Az orosz húspogácsa sütésére végül is a kényszer vitt. Egyik nap vettem egy grillcsirkét, amelynek a combjai és a szárnyai gyorsan elfogytak, ám a csirke mellet senki nem akarta megenni. Kidobni nem akartam, így gondoltam, egy picit "átalakítom" - és kapóra jött a lakásrendezés során a rumliból előkerült orosz szakácskönyvem, amelyben találtam egy olyan receptet, amiben épp grillezett csirkemell az egyik alapanyag. Így "újrahasznosítottam" a csirke mellet, amit másnap - hiszitek vagy sem - mindenki örömmel elfogyasztott, és eszükbe sem jutott, hogy ez amúgy a tegnapi hús volt, új "köntösben".

Orosz húspogácsa

Hozzávalók: grill csirke mell, 3 zsemle, 10 dkg vaj, só, bors, 3-4 gerezd fokhagyma, petrezselyem, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
Elkészítés:
1.) A húst felkockázzuk, és egy mély tálba tesszük.
2.) A zsemléket tejbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk, és a húshoz adjuk.
3.) A húshoz adunk még 3-4 gerezd áttört fokhagymát, a vajat, felaprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összegyúrjuk. 
4.) A töltelékből kerek pogácsákat gyúrunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalát nem túl erős lángon megsütjük. Papírtörlő kendőre szedjük, és fokhagymás vagy snidlinges tejföllel, rizzsel, savanyúsággal tálaljuk.
(Én erőlevesben főtt, majd vajon megpirított, pizzafűszerrel megszórt sárgarépát is készítettem hozzá.)


Az almatorta receptjét szintén egy véletlenszerűen "felszínre bukkant" szakácskönyvből merítettem. Szeretem a gyorsan összeállítható süteményeket, és ilyenkor télen különösen jó érzés, ha fahéjas-almás süteményillat tölti meg a házat. Hivatalosan nem kókusszal, hanem dióval kellett volna elkészíteni, de nem volt dióm, és Dorka azt mondta, tegyünk bele kókuszt - jó ötlet volt! :-)

Finn (kókuszos) almatorta

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 5 dkg kókusz, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál fahéj
A töltelékhez: 6-7 db alma, 2 tojás, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
0.) Előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ragacsos masszát kapunk, amit egy kivajazott sütőtálba kanállal vagy kézzel belenyomkodunk, úgy, hogy egy kis pereme is legyen.
2.) Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, beterítjük vele a tésztát.
3.) Összekeverjük a tojást a tejjel, és ráöntjük az almaszeletekre, majd megszórjuk az egészet a vaníliás cukorral. Betesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg az alma szépen aranyszínűre sül.



Ezek is érdekelhetnek