Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. jan. 18. Üzen a gyomor

Évek óta próbálom megfejteni, hogy az egyes betegségek mögött milyen lelki tényezők állnak, és hogyan lehet a leghatéknyabban, testi és lelki szinten egyaránt meggyógyulni. Kutatómunkámban nagy segítséget nyújtanak Kurt Tepperwein, Hammer doktor és Ruediger Dahlke írásai, amelyek nagyon alaposan rávilágítanak az orrunk előtt heverő - ám legtöbbször sajnos ködbe vesző - válaszokra.

Persze az ember mindig nehezebben lát, amikor a saját panaszaival kell szembenéznie. Amikor régebben (úgy kb. 5 évvel ezelőtt) migrénes voltam, ingerülten olvastam el újra és újra ugyanazokat a sorokat: "a migrén belső feszültséget, elfojtott indulatokat jelez...", és még ingerültebb lettem. Türelmetlenül próbáltam megszabadulni a kínzó fejgörcstől, de minél dühösebb és elkeseredettebb voltam, annál rosszabb lett a helyzet. Aztán egyszer, valami női magazint lapozgatva hirtelen belémhasított a válasz: "Méregtelenítés és vitaminok". 
Attól a naptól kezdve megváltozott az életem. Ká-val felkutattunk és kipróbáltunk minden lehetséges méregtelenítési módszert (ezekről is mesélhetek, ha érdekel titeket), és szépen feltöltöttük magunkat vitaminokkal és nyomelemekkel, életmódot váltottunk. Az eredmény nem is nagyon váratott magára: a migrén elmúlt (és azóta sem jött vissza), és mindketten érezhetően egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak lettünk.

Persze az egészséges életmód nem jelenti azt, hogy ettől kezdve "csalánba nem csap ménkű", és minket elkerülnek a betegségek, de jobb eséllyel indulunk, mint amikor még nem éltünk ennyire tudatosan. A kutatómunka persze folytatódik, hiszen könnyebben gyógyul az ember, ha a tünetekkel együtt a lelkét is próbálja pátyolgatni, de ez azért sokszor nem is olyan egyszerű. Amit már megoldottunk (pl. influenza, migrén, hasmenés, mandulagyulladás, stb.), ott ismerjük a kérdéseket és a válaszokat, így ha újra belefutunk, könnyebben kikeveredünk belőle, mint mások. De amikor új nyavaja tör ránk, már sokkal nehezebb a helyzet. Mert a könyvek ugyan utat mutatnak, de a konkrét választ mindig nekünk kell megtalálnunk.

Múlt héten végigment rajtam valami hasmenős vírus, amitől úgy felborult a gyomrom egyensúlya, hogy azóta szabályosan habzik a szám, és annyi savam van, mintha állna a pezsgő a nyelőcsövemben. (A kellemes spicc-érzés hiányzik. :-))) Szóval, ezt csak azért mesélem el, mert sokaktól hallottam már, hogy ilyen problémával küzdenek, és arra gondoltam, együtt csak kihámozunk valamit?
Persze, orvosnál is jártam, hogy megkérdezzem, mi ez a szörnyű nyomás a mellkasomon, és miért érzek gombócot a torkomban, de megnyugtattak, hogy nincs infarktusom és megfulladni sem fogok - csupán az a dolgom, hogy rendbetegyem a gyomromat és ne stresszeljek.
A fent említett írók szerint minden gyomorra húzódó betegség azt jelképezi, hogy "valamit nem vesz be a gyomrunk". Tehát olyan lelki bánatot, feszültséget, szorongást hordozunk magunkban, amit nem tudunk megoldani, vagy amin nem tudunk túllépni, ezért "megfekszi" a gyomrunkat. Lejjebb kúszik a probléma, hogy onnan hívja fel a megoldandó feladatra a figyelmet. 
Így a megoldás a következő:
1.) Feszültségmentessé tenni az életünket, kibeszélni, kisírni a bánatunkat, megszabadulni minden nyomasztó érzéstől (mondani lényegesen könnyebb, mint megtenni..., de azért hajrá! :-))
2.) Sav-ellenes diéta
Ennek az a lényege, hogy sokszor keveset kell enni, és lehetőleg friss gyümölcsöt, zöldséget, könnyű húst, tejterméket, sok vizet.
Mintaétrend:
reggeli: frissen facsart gyümölcslé
tízórai: natúr joghurt zabpehellyel, lenmaggal
ebéd: erőleves, főzelék párolt hússal
Tízórai: kifli kefírrel
Vacsora: könnyű gyümölcs (és 6 után bezár a bazár, ne együnk többet lefekvés előtt!)
Kerülni kell a csokoládét, kávét, alkoholt, szénsavas italokat, mézet.
Segíthet mindenféle lúgosító ital, gyógytea, búzafűlé, noni juice, lúgosító víz

Elkezdtem gyógyítani magam, de azért még nem állok fényesen. Hiába, nem csak beszélni, de írni is könnyebb róla, mint megoldani. :D
De mindig az első lépés a legnehezebb, az pedig már megvolt. Az étkezéseink a héten ehhez mérten diétásak voltak. Legnagyobb sikert - Dorkánál - a leveles spenótommal arattam, amit egyikünk sem tud megunni. Ez könnyű is, egyszerű is, és a gyomrot is gyógyítja. (Mindössze egy könnyű kis habarék van benne, fokhagyma és egy kis só.)

Mivel gyomorilag jelenleg nem állok a helyzet magaslatán, és a családom is velem diétázik, a hét gasztronómiai élményét Éva prezentálta, fogadjátok szeretettel!

Karalábé krémleves vajgaluskával

Hozzávalók: 1 nagy fej karalábé, 1 szál sárga és 1 szál fehérrépa, hagyma, paprika, só, bors petrezselyem, 1 evőkanál vaj, tojás, liszt, krémsajt, zöldségleveskocka
Elkészítés:
1.) A zöldféléket puhára fözzük, összeturmixoljuk és besűrítjük a krémsajttal.
2.) Az olvasztott vajból, tojásból annyi liszttel, amennyit felvesz, lágy,apró nokedlit készítünk és belefőzzük a levesbe. Legvégén megszórjuk friss petrezselyemmel.

Lasagne

Hozzávalók: 1 csomag lasagne tészta/lehet lebbencstészta is/, 75 dkg darált pulykahús, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 35 dkg szeletelt sárgarépa, 35 dkg szeletelt fehérrépa, 1 kisebb fej zeller, 1/2 fej karalábé összeaprítva, paprika, olasz fűszerkeverék, friss bazsalikom levél, bors, só, kakukkfűvel, borssal ízesített besamel, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) Kevés olajon félig megpároljuk a zöldségeket, a hagymán félig megdinszteljük a megfűszerezett húst, végül összefőzözük őket.
2.) A tepsi aljára tesszük a a húst, majd arra a tésztát és leöntjük a forró, ízesített besamellel. A besamelhez 3 evőkanál lisztet pirítunk meg 5 dkg vajon, majd apránkén hozzáöntjük állandó keverés mellett a kb.6-7 dl tejet.
3.) A tepsiben addig rétegezzük a tésztát a töltelékkel, amíg az alapanyagok kitartanak, majd 200 fokra melegített sütőbe helyezzük, alufóliával szorosan lefedve 50 percre. Az alufólia  levétele után szórjuk meg alaposan reszelt sajttal. Friss zöldsalátával kínáljuk.


Sonkás pogácsa

Hozzávalók: 26dkg liszt, 15 dkg zsír, 12 dkg főtt, áttört krumpli,1 tojás,  1 csomag sütőpor, késhegynyi bors és só
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat deszkán összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk és meleg füstöltszalonna zsírral megfröcsköljuk és 12 dkg durvára vágott, puhára főtt, erősen füstölt sonka vagy tarja negyedrészével megszórjuk.Ezt a kinyújtást és hajtogatást még négyszer ismételjük. Legvégén ujjnyi vastagra nyújtjuk, és formával kiszaggatjuk, tojással megkenjük és bezsírozott tepsiben pirosra sütjük

Ezek is érdekelhetnek

Friss