Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2006. március 16. A mi flódnink

A születésnapi menümet évek óta az Anyukám készíti, nekem csupán annyi dolgom van, hogy listát írok azokról az ételekről, amelyeket szívesen látnék az asztalon. Spenótos ételeket ugyan a bátyám miatt nem kérhetek, mert akkor ő szalontüdőt vagy valami szörnyűséget kérne a saját szülinapjára, de minden más megengedett.

Az elmúlt évek slágere a máktorta volt, de idén úgy gondoltam, hogy ránk fér egy kis újítás. Nem tudtam dönteni a Pavlova-torta és a Flódni között, így mindkettőt felírtam, a döntést pedig Anyára bíztam. Ezen kívül erőlevest, Wellington pulykát, valamint speciális zöldköretet választottam. A születésnapomat kiskorom óta sajátosan ünnepelem. Tizenéves koromig ezen a napon sosem mentem iskolába, később pedig minden munkahelyemen szabadságot vettem ki. Hogy miért? Mert ez az én napom, amit a magam kedvére szeretnék minden évben eltölteni. Addig aludni, amíg jól esik, azt enni, amit megkívánok, oda menni és azzal foglalkozni, amihez aznap kedvem van. Ezt a szokásomat már Ká is átvette, így minden évben 2 napunk is van, ami csak a miénk, és amit garantáltan kettesben töltünk úgy, ahogy mi szeretnénk. Kérdés, hogy mi lesz, ha szép sorban megszületnek majd a gyermekeink?

Persze a születésnapok mindig elhúzódnak, mivel soha senki nem ér rá ugyanazon a napon, amit közösen kijelölünk, így olykor még a jeles napot követő második héten is ünnepelünk. Idén két nagyon szép csokrot is kaptam, az egyik liliomokból és rózsákból, íriszekből és jácintokból, a másik sötétlila tulipánokból és mályvaszínű, apró virágokból állt. Arckrémeket, ruhaneműt és egy vörös gyöngysort is kaptam, alig győztem kicsomagolni az ajándékokat.

Az ebédkészítésből persze kivettem a részem, hiszen sok embert vártunk, és minden háziasszonynak nagy strapa egy ilyen mulatság előkészítése. A süteményeket még előző este elkészítettük, így másnapra csak a leves, a hús és a zöldköret maradt. Mire a bátyámék megérkeztek, mindennel elkészültünk. Zsigmond és Árpád azonnal helyet is foglaltak a kisasztaluknál, és szépen, önállóan kanalazni kezdtek. Persze jól összekenték magukat és a partedlijüket, de nekik még szabad! :o)

Nagyon kevés levest ettünk, hiszen mindenki a Wellington-módra készült pulykasültre várt... Hozzávalók: 1,2 kg pulykamell, 1 tojássárga, kb. 30 dkg mirelit leveles tészta, 35 dkg csiperke gomba,  2 közepes fej hagyma, 1 evőkanál tej, fél csokor petrezselyem, zsályalevél, só, bors, szerecsendió, gyömbér, vaj, olaj
Elkészítés:
1.) Előző este a pulykahúst megmossuk, egy mély tálba tesszük, és leöntjük hideg tejjel. A tejben hagyjuk megpuhulni, időnként megforgatjuk.
2.) Másnap lecsorgatjuk, megmossuk a húst, majd sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérrel és olajjal bedörzsöljük, megvajazott fóliába csomagoljuk, és 200 fokon (kb. 1-1,5 óra alatt) megsütjük. (A sütési idő lejárta előtt 5 perccel levesszük róla  fóliát.)
3.) A gombát megmossuk, meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk, és a szintén apróra vágott hagymával egy serpenyőben 2 evőkanál vajon puhára pároljuk (a levét elpárologtatjuk). Megsózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és zsályával. 
4.) A felengedett leveles tésztát kinyújtjuk, rákenjük a gombás tölteléket, a közepébe tesszük a sültet. Bebugyoláljuk a tésztába a húst, majd kevés tejjel felvert tojással megkenjük a tésztát. Kevés tésztát hagyjunk díszítésnek: kinyújtjuk, majd derelyevágóval szalagokat vágunk ki, azzal díszítjük a tésztát. Tejjel felvert tojással ismét megkenjük a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Felszeletelve, az alábbi zöldkörettel tálaljuk.

A húshoz valójában minden köret passzol, de mi minden alkalommal zöldköretet készítünk hozzá. Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 35 dkg csiperke gomba, 50 dkg mirelit (zöldhüvelyű) bab, 2 dl tejszín, kb. 1 liter tej, 2-3 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj, fél csokor petrezselyem, só, bors, szerecsendió, ételízesítő
Elkészítés:
1.) A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, felkarikázzuk, megsózzuk. Kuktába tesszük kb. 1,5 dl vízzel + 1 teáskanál olajjal, és a jelzéstől számított 3 percig főzzük. Elzárjuk a gázt, és a répát a saját levében hagyjuk kihűlni.
2.) A mirelit zöldbabot egy fazék forrásban lévő vízbe tesszük. A vizet megsózzuk, és egy késhegynyi szódabikarbónát teszünk hozzá, majd a babot 3-4 perc alatt megfőzzük. A babot leszűrjük, és kevés hideg vízzel leöblítjük.
3.) A gombát megmossuk, megtiszítjuk, félbe vágjuk. (Ha nagyobb a gomba, akkor szeletekbe). Kevés vajon megpároljuk (a hús sütéséből maradt pecsenyeléből is kanalazhatunk hozzá), megsózzuk, borsozzuk.
4.) A megolvasztott vajon csomómentesen elkeverjük a lisztet, hagyjuk, hogy kicsit felhabozzon, majd kevés tejjel felöntjük, hozzáadjuk a tejszínt, és (a majd 1 liter) tejjel szépen felengedjük.
5.) Habverővel simára keverjük, fűszerezzük (só, bors, szerecsendió, ételízesítő), majd az egészet a gombára öntjük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett sárgarépát és a zöldbabot.
6.) Átmelegítjük (de nem felforraljuk) a zöldségeket, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. A felszeletelt hússal együtt, forrón tálaljuk.

Noha mindannyian jóllaktunk, a Flódnit nem lehetett kihagyni. Ezt a süteményt Anya mester-szinten készíti, és azt hiszem, nem hazudok, ha azt mondom, ennél finomabb süteményt soha, sehol nem ettem. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, fél pohár tejben megfuttatott 5 dkg élesztő egy csipet cukorral, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl. A lapok megkenéséhez: 1-2 üveg baracklekvár
Az almás töltelékhez: 1 kg alma, 4 dkg vaj, fél citrom leve, cukor
A mákos töltelékhez: 1 dl tej, 13 dkg cukor, 25 dkg darált mák
A diós töltelékhez: 1 dl tej, 11 dkg cukor, 25 dkg darált dió
Elkészítés:
1.) A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a szódabikarbónával, a tejben megfuttatott élesztővel, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és a tejfölt is, és alaposan összedolgozzuk a tésztát.
2.) A tésztát fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, és egy éjjelen át (de legalább egy órán át) pihentetjük.
3.) Másnap megmossuk, lehéjazzuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk az almát. Fogunk egy serpenyőt, és 4 dkg vajon fél citrom levével és annyi cukorral, amennyi kellemes, de nem túl édes ízt ad az almának, megpároljuk. (Így az almák szélei kissé pépesek lesznek, de szeletekben maradnak.) Az almát félretesszük, hogy kihűljön.
4.) Elkészítjük a mákos tölteléket: 1 dl tejet felforralunk 13 dkg cukorral, majd összekeverjük a 25 dkg mákkal.
5.) Elkészítjük a diós tölteléket: 1 dl tejet felforralunk 11 dkg cukorral, majd összekeverjük a 25 dkg dióval.
6.) A tésztát 4 részre osztjuk, amelyeket vékony lapokká nyújtunk. A méret legyen akkora, amekkora épp belefér egy közepes vagy kisebb tepsibe.
7.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beletesszük az első tésztalapot. Megkenjük baracklekvárral, és rásimítjuk a kihűlt mákos tölteléket.
8.) A mákos töltelékre ráhelyezzük a második lapot, megkenjük baracklekvárral, és szép sorban rárakosgatjuk az almaszeleteket.
9.) Az almaszeletekre rátesszük a harmadik tésztalapot, megkenjük baracklekvárral, és rákenjük a diótölteléket.
10. A diós töltelékre rátesszük az utolsó tésztalapot, villával megszurkáljuk, és előmelegített, forró sütőben megsütjük. Ha elkészült, megvárjuk, amíg kihűl, vaníliás cukorral megszórjuk, és felszeletelve tálaljuk. (Sokkal finomabb a sütemény, ha egy napig hagyjuk állni!)

A Flódni remekül sikerült, és annak ellenére, hogy mindenki csupán 1-2 kis kockát evett belőle, mozdulni is alig tudtunk a jóllakottságtól. Egy kínai közmondás úgy tartja: evés után tégy ezer lépést, és egészséges leszel. Ha ezret nem is, de jó párat megtettünk, mivel autóba vágtuk magunkat, és meg sem álltunk a Balatonig. Úgy terveztem, hogy óriási sétát teszünk a vízparton, megcsodáljuk a haragosan kavargó zöld vizet, megnézzük a hattyúkat, és az üresen ácsorgó nyaralókat. A séta rövidebbre sikerült, mint gondoltam, mivel orkánerejű jeges szél fújt a víz felől. 

Bár a hideg nagyon kikészítette a társaságot, el kell mondanom, hogy a Balaton így is gyönyörű volt. A víz, a távoli hegyek, az illatok, a kis utcák, a naplemente felejthetetlen élményt nyújtottak annak ellenére, hogy rajtunk kívül nem sokan kószáltak a kihalt strandon. Egyetlen szállodát találtunk csak a parton, ami üzemelt. Betértünk, üdítőt és kávét rendeltünk, hogy átmelegedjünk. Szilvi habos capuccinót, Ká és a bátyám üdítőt, én pedig tejeskávét kértem. Nagyon hangulatos melegedőt választottunk, ráadásul az étterem védett melegéből a hideg sem tűnt olyan cudarnak, mint odakint, a mólón ácsorogva.

Késő délután értünk haza. A szüleim és a gyerekek izgatottan vártak minket, és amint beléptünk az ajtón, énekelni kezdtek. Boldog szüüüliiinaaapoooot! Nagy volt a meglepetés, hiszen korábban már felköszöntöttek, megajándékoztak, megvolt az ünnepi ebéd, a flódnit is megettük... és akkor Anya megjelent egy tortával, amire senki sem számított. Gondoltam, örülni fogsz neki, mondta mosolyogva, és az asztalra tette. A gyerekekkel díszítettük, tette hozzá és a kicsikre nézett, akik fülig tejszínhabosan pislogtak rám. Hmm ... létezik ennél kedvesebb ajándék? :o)
A Pavlova-torta hozzávalói: 4 tojásfehérje, 23 dkg porcukor, 2 teáskanál ecet, ½ kávéskanál porcukor
Töltelék: 4 dl tejszín, friss vagy mirelit gyümölcs tetszőleges mennyiségben
Elkészítés: A tojásfehérjéket egy mély tálba tesszük, és elektromos habverővel kemény habbá verjük. A porcukrot lassan, kis adagokban keverjük a tojáshabhoz, miközben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Óvatosan hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az ecetet is, majd addig verjük a habot, amíg megáll. Előveszünk egy tepsit, kibéleljük sütőpapírral. A papíron kijelölünk egy 20 cm átmérőjű kört (mondjuk egy fedővel), és a kört kissé megolajozzuk. A kör alapra egy kanál segítségével átlapátoljuk a habot. Próbáljunk korona-formát kialakítani, azaz a kör belseje legyen lapos (de viszonylag vastag, mert majd ezt kell kikaparnunk a későbbiekben), az oldalai pedig minél magasabbak, ugyanis a belsejébe kerül majd a töltelék. Takaréklángon 1,5 óra alatt keményre szárítjuk. (Nekünk picit mindig megbarnul a hab, nem tudom, hogy ez mitől van, de ettől még nagyon finom. Persze az a jó, ha a hab hófehér marad!) A sütési idő lejártát követően nem vesszük ki a tortát a sütőből, hanem otthagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, egy késsel kikaparjuk a belsejét, hogy elférjen majd a töltelékünk. A  tejszínt porcukorral felverjük, a mélyedésbe kanalazzuk, majd megszórjuk apró (vagy apróra vágott gyümölcsökkel). Használhatunk bármit: meggyet, málnát, ribizlit, erdei gyümölcsöket, barackot, stb. A rétegezést így folytatjuk, amíg a peremig érünk. A torta tetejére és oldalaira szintén tejszínhabot teszünk, végül gyümölcsökkel díszítjük az egészet.

Nagyon szép napom volt. Jó dolog 32 évesnek lenni és úgy élni, ahogy mindig is szerettem volna. Persze vannak még beteljesületlen álmaim, de ahogy annak idején David Gahan is megénekelte, mindez idő kérdése csupán...

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>    

Ezek is érdekelhetnek

Friss