Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

20 zseniális fogyitrükk - apró tippek a látványos sikerért!

default user icon
MME
Tudatos táplálkozással, rendszeres mozgással és némi odafigyeléssel rengeteg kalóriát megspórolhatsz, és könnyedén leadhatod a felesleges kilókat!

Az életmódváltás nem a koplalásról szól, sokkal inkább arról, hogy stresszmentesen, éhezés nélkül érd el a célodat. Ha komoly súlyfelesleggel küzdesz, mindenképpen menj el orvoshoz vagy dietetikushoz, akik segítenek a személyre szabott testsúlycsökkentő étrend összeállításában. Ha csak néhány kilótól szeretnél megszabadulni, akkor építsd be trükkjeinket a mindennapjaidba, és meglátod: rövidesen eltűnnek rólad a zsírpárnácskák!

1. Gondold át!

Ha a három főétkezés, illetve a tízórai és az uzsonna között rádtörne a farkaséhség, várj legalább negyedórát, és közben próbáld végiggondolni, hogy mi válthatta ki. Lehet, hogy csak szomjas vagy, és egy nagy pohár víz megoldaná a dolgot, esetleg valami stressz ért, és a feszültséget szeretnéd levezetni egy kis nassolással.

2. Édesen savanyú

Ha bírja a gyomrod, akkor a csemegeuborka kiváló nasi lehet! A kalóriatartalma alacsony (11 kcal/100 g), a víztartalma magas, rost és probiotikum is van benne, utóbbi az erjedésnek köszönhetően. Alakkímélő ropogtatnivaló tízóraira!

3. Könnyű

Nagyon vágysz egy kis desszertre? Készíts könnyű gyümölcszselét – cukor helyett édesítővel.

4. A paprika ereje

Úgy érzed, nincs erőd a testmozgáshoz? Fogyassz rendszeresen paprikát! Egy kanadai tanulmány szerint, a benne lévő értékes anyagok élénkítenek, és fokozzák a testmozgás közbeni kalóriavesztést.

5. Visszafogott fény

Elsőre talán furcsának tűnhet, de állítólag az erős fény növeli az étvágyat. Éppen ezért esténként érdemes úgy vacsorázni, hogy kellemes hangulatvilágítást csinálsz, esetleg gyertyákat használsz.

6. Zöld csoda

A zöld tea igazi egészségbomba! A benne lévő antioxidánsok nemcsak a káros szabad gyököktől védik a testet, hanem a zsírlebontásban is segítik a szervezetet. Cseréld le a fekete teát zöldre, és igyál meg belőle napjában többször is egy-egy csészényit, mondjuk egy kevés citrommal, mentával, és egy cseppnyi mézzel édesítve.

7. Először a fontosat!

Édességet ne fogyassz a főétkezések előtt, főételként pedig végképp ne! Amikor megéhezel, mindig a tápláló fogásokkal kezdd (zöldségek, sovány húsok, halak), és csak ezután engedj meg magadnak egy kis édességet.

8. Gyors éhségűző

A rádtörő kínzó nassolási vágyat úgy is enyhítheti, ha 20 másodpercen keresztül nyomást gyakorolsz az orrod és a felső ajkad közötti pontra. A reflexológia szerint ez a hely pont az agy éhségérzetért felelős részével van összeköttetésben, így ezzel a módszerrel átmenetileg csökkenthető az éhségérzet. Érdemes néhányszor kipróbálni, nem igaz?

9. Reklámszünet

Tévénézés közben sem kell tétlenkedned! Amikor a kedvenc műsorod közben reklámszünet jön, áll fel, végezz néhány kitörést, guggolást, zsugorfelülést, női fekvőtámaszt. Mivel a reklámblokkok legalább 5 percesek, egy film közben akár 3 x 5 perc könnyű testmozgásra is van idő!

10. Tojás reggelente

Sok esszenciális zsírsavat tartalmaz, és gazdag fehérjében, ezáltal biztosítja a telítettségérzetet. Reggelileg érdemes főtt tojást fogyasztani, friss zöldségekkel és 1 szelet korpás kenyérrel.

11. Kell a víz!

Sokan a szomjúságot keverik össze az éhségérzettel, és ezért eszik túl magukat. Legalább 2 óránként fogyassz el egy pohár vizet, és érdemes közvetlenül a főétkezések előtt is inni néhány kortyot, így elkerülheted, hogy túledd magad!

12. Édes élvezet

A füge hazánkban is egyre népszerűbb, sokan nevelgetnek már saját fügebokrot. Ez a kiemelkedően magas rosttartamú, édes gyümölcs, főleg, ha az ember napközben megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyaszt, nagyon jó hatással van az emésztésre, illetve a benne lévő kálium miatt enyhe vízhajtó is. Ha fogyókúrázik, szárítva ne, de frissen, nyersen nyugodtan megehet belőle minden nap pár szemet.

13. Váltakozó sebesség

Rendszeresen kocogsz, vagy épp most akarsz elkezdeni futni? Nagyon helyes, hiszen a rendszeres testmozgás a testet és a lelket egyaránt karbantartja! Ha szeretnéd fokozni a futás zsírégető hatását, kocogás közben iktass be gyors résztávokat, például: 3 perc könnyű kocogás után 1 perc tempós futás – ezzel felpörgetheted az anyagcserédet!

14. Só helyett

Sokan hajlamosak túlsózni az ételeiket az erősebb ízhatás kedvéért, ami miatt aztán a szervezetük visszatartja a vizet. Próbáld meg a lehető legkevesebb sót használni főzéskor, és inkább kísérletezz a különböző zöldfűszerekkel, hiszen a petrezselyemnek, a snidlingnek, a bazsalikomnak és társaiknak csodás az aromája, minden fogást finomabbá varázsolnak!

15.Könnyű zöldségleves

Finom és alakkímélő ebéd vagy vacsora lehet a vegyeszöldség-leves, sok sárgarépával, zellerrel, zöldborsóval, kellevéllel, spenóttal, zöldfűszerekkel és némi burgonyával. Beiktathatsz akár zöldséglevesnapot is, a lényeg, hogy tészta ne legyen benne, és semennyi vagy csak egészen kevéske sót használj!

16.Rágcsa

Finom és könnyű rágcsálnivalót keresel? A hasábokra vágott sárgarépa és szárzeller egy kevés zöldfűszeres zsírszegény túróval tökéletes választás. Ha inkább édesebb ízre vágysz, akkor 1-2 ek zsírszegény túrót keverj össze pár csepp mézzel és 1 db apróra vágott körtével.

17. Édes kortyok – kevesebb kalóriával

Ha fogyni szeretnél, a cukros üdítőkről teljesen le kell mondanod! Ha már hozzászoktál az ízesített innivalókhoz, akkor is számos alternatíva áll a rendelkezésére, hogy lecseréld a cukorbombákat. Jó választás lehet a diabetikus szörp, amelyből pillanatok alatt készíthetsz finom innivalót, de ha van néhány perced, érdemes lefőzni egy nagyobb adag teát, és ezt ízesíteni az ízlésednek megfelelően, akár némi friss gyümölccsel. Cukrot hozzáadni természetesen tilos!

18. Zsírszegényen

Akár hús-, akár tejtermékekről van szó, mindig keresd a zsírszegény változatot! Arra viszont ügyeljen, hogy bár ezek valóban kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaznak, mint zsíros társaik, korlátlan mennyiségben ezeket sem szabad fogyasztani, hiszen attól még, hogy valami light, nem jelenti azt, hogy energiamentes. Légy mértéktartó!

19. A kenyér és a tészta…

…a diétázók két fő ellensége – gondolják sokan. Ám, ez egy tévhit! Megfelelő fajtájú kenyeret (pl. korpás, Graham, teljes kiőrlésű) és durumtésztás fogásokat egyaránt ehetsz, csak nem mindegy, mennyit! Mindkettőből bőven elég lesz étkezésenként 50 g, ha megfelelő mennyiségű zöldséggel, sovány fehérjével párosítod!

20. A legfontosabb

Minden fogyókúra a fejben dől el. Tűzd ki maga elé a célodat, változtass a régi szokásaidon – az sem baj, ha kis lépésekben –, és a holtpontoknál se add fel! A „bűnözés” sem tragédia! Nem szabad visszatérned a korábbi rossz beidegződéseidhez: önostorozás helyett másnap folytasd az új étrendedet, és mozogj egy kicsivel többet. 

Még több életmódtanácsot és tippet találsz az ehet Fanny magazinban! Keresd az újságárusoknál! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss