Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

18 szuper tipp, ha van otthon egy doboz tojás

A tojás a természettől kapott legtökéletesebb eledelünk: valóságos energia- és proteinbomba, amely még szépít is. Számos módon felhasználhatod – tedd az ételedbe, keverd az italodba vagy kend a hajadra és az arcodra!

1. Tükörtojás felturbózva

Nagy serpenyőben 3 ek olívaolajon piríts 1 fej felkockázott hagymát és 2 db 2 x 2 cm-es kockákra vágott piros színű paprikát 5 percig, majd adj hozzá 1 gerezd felkockázott fokhagymát és 1/2 db felkarikázott piros csilipaprikát. További 1 perc múlva adj hozzá 1 doboz durvára darabolt hámozott paradicsomot a levével együtt, öntsd fel 1,5 dl vízzel, és forrald közepes tűzön 10-15 percig. Ízesítsd sóval, borssal, végül üss bele egyenként 6 db tojást  úgy, hogy a sárgájuk ne folyjon szét, és közepes tűzön hagyd megszilárdulni. Durvára aprított korianderzölddel megszórva tálald.

2. Buggyantott tojás reggelire

Ráérős reggeleken megkoronázhatod a pirított bagettet  avokádóval, sonkával vagy sült szalonnával és buggyantott tojással . Kínálj hozzá hollandi mártást! Pépesített avokádóval megkent pirítósra is ültetsz buggyantott tojást.

3. Tojásos szendvicskrém

Főzz keményre 2 db tojást 8 perc alatt, majd hámozd meg, vágd félbe, és nyomkodd szét villával egy tálkában. Keverd össze 2 tk mustárral  és 4 tk majonézzel, végül ízesítsd sóval, borssal. Kínálj hozzá retket vagy uborkát. Uzsonnás dobozban könnyen szállítható tízórai.

4. Házi majonéz

Sokkal finomabb és krémesebb , mint a bolti. Nagyon sok ételhez passzol, és egyszerű fogásokat is feldobhatsz vele. Csak a tojások sárgájára lesz szükséged, a fehérjéket tetszőlegesen felhasználhatod vagy lefagyaszthatod.

5. Partiitalok tojással

Kényeztesd a vendégeidet tojásos koktélokkal! A tojássárgája bársonyos textúrát ad a flipeknek és a tojáslikőrnek, a tojásfehérje pedig a sour italok egyik alkotóeleme.

6. Habcsókos sütemények

Tojásfehérjéből nemcsak habcsókot készíthetsz, hanem kívül roppanós, belül lágy macaront és pavlovát is. Cukorral felvert tojásfehérje kell a Rákóczi túrósra  és a női szeszélyre  is.

7. Vaníliapuding házilag

A pudingpor jól jön, ha gyorsan meg akarod örvendeztetni a családot egy krémes desszerttel. Ám ha kicsit több időd van, főzz igazit: tojássárgájával, vaníliarúddal ! Előre szólunk, hogy legközelebb senki nem akar majd zacskósat.

8. Tojás muffinformában

Béleld ki a kikent muffinformát a peremig 1-2 szelet sonkával  vagy baconnel. Minden mélyedésbe üss egy tojást, fűszerezd meg, majd tegyél rá apróra vágott szalonnát, gombát, hagymát, és fedd le egy vékony szelet paradicsommal. Végül szórd meg reszelt sajttal vagy borítsd be egy szelet mozzarellával. Süsd meg 200-220 fokos sütőben 15 perc alatt.

9. Retró töltött tojás

A 20. század nyolcvanas éveiben a töltött tojás volt a házibulik slágere. Idézd fel az emlékeidet vagy ismerd meg az ízeket, ha még nem éltél akkor!

10. Galuska sósan

A magyar konyha egyik legfontosabb és könnyen szaggatható körete a galuska. Nem lehet megunni, de a változatosság kedvéért időnként helyettesítheted olasz rokonával, a gnocchival

11. Galuska édesen

Ettél már salzburgi galuskát? Nem kell érte elutaznod Mozart városába vagy egy hüttébe, hiszen magad is elkészítheted az osztrákok nevezetes desszertjét.

12. Spenótos szendvics

Unalmas vajas kenyér helyett mennyivel színesebb és tartalmasabb egy ilyen gazdagon megrakott pirítós! 4 adaghoz 2 ek olajon párolj üvegesre 1 gerezd felkockázott fokhagymát, adj hozzá egy doboz felengedett spenótot és fedő alatt párold kb. 3 percig. Közben forgasd át. Ízesítsd sóval, borssal, nyomkodd ki egy szűrőben, és oszlasd el vajjal megkent pirítósokon. A spenótba készíts fészket, üss bele egy tojást, szórd meg sóval, borssal, és süsd meg a 180 fokra előmelegített sütő középső részében 8 perc alatt.

13. Ázsiai ízek tojással

A távol-keleti konyhákban a laktató tésztás egytálételek díszítő értéket is képviselő alkotóeleme a főtt tojás.

14. Pakolás száraz hajra

Keverj el egy tálkában 2 db egész tojást 2 ek olívaolajjal és pár csepp citromlével. Vidd fel ecsettel a nedves hajra, majd 20 perc múlva alaposan öblítsd le. Nagyon száraz hajra 1 tojássárgáját keverj el 2-3 ek mézzel. A tojássárgája rengeteg vitamint és hasznos zsírsavat tartalmaz, csodát tesz a fénytelen, töredezett hajszálakkal.

15. Hidratáló arcmaszk

Akár a házimajonéz-készítés után megmaradt 2 db tojásfehérjéből is előállíthatod. Keverd össze ezeket 1 ek mézzel, kend fel a megtisztított arcbőrödre, majd alaposan öblítsd le hideg vízzel 15 perc múlva.

16. Peeling tojássárgájával

Áztass be egy maréknyi zabpelyhet 1/4 l tejbe 1 órára, majd keverj hozzá 1 db tojássárgáját és 1 ek mézet. Vidd fel az arcodra, és kezdd el körkörösen masszírozni. Végül öblítsd le meleg vízzel.

17. Bio tápoldat

Ne dobd ki a tojáshéjat! Törj össze 2-3 darabot, öntsd rá 1 l vizet, és hagyd állni 2 napig. Máris készen van a sok értékes anyagot tartalmazó természetes tápoldat a szobanövényeidnek.

18. Mini biokert

Béleld ki vattával egy kiürült tojásos karton mélyedéseit, és szórj rá könnyen kicsírázó zsázsamagokat. Mérsékelt öntözéssel tartsd állandóan nedvesen a vattát, vagy időről időre permetezz rá vizet. Az enyhén csípős ízű növénykéket ollóval vágd le salátához vagy szendvicsre. Virágfölddel teli tojáshéjakban vagy kiürült tojásos dobozban ugyanígy nevelj zsázsát vagy hajtass pl. napraforgócsírát.


Ezek is érdekelhetnek

Friss