Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

15 mézes tipp, amit ki kell próbálnod !

default user icon
MME
Az ősember még véletlenül fellelt csemegeként tekintett a méhek édes aranysárga kincsére, ami az idők folyamán egyre inkább beépült a mindennapi táplálkozásunkba. Kétes eredetű cukorszirupos termékek helyett vásárolj kiváló minőségű magyar termelői mézet, és próbálj ki minél többet a felhasználási lehetőségek közül!

 #1 Vasárnapi reggeli 

Édesszájú vagy? Hétköznap reggel csorgass mézet a vajas kenyeredre, hétvégén dobd fel a pirítósodat, zsemlédet, croissant-odat vagy kalácsodat egy aromás mézes kencével!


Reszeld le egy forró vízzel lemosott bionarancs héját, majd forrald be a kifacsart levét közepes tűzön 4 ek rummal együtt 2 evőkanálnyira. Ezután húzd félre, és hagyd hűlni kb. 20 percig. Közben robotgéppel keverj habosra 25 dkg puha vajat. Adj hozzá 8 dkg mézet, és ízesítsd a narancshéjjal, a rumos folyadékkal, 1 rúd vanília kikapart belsejével, 1 tk őrölt fahéjjal, 1,5 tk őrölt szerecsendióval, valamint 1 csipet sóval. Csavaros befőttesüvegben 1 hónapig eláll a hűtőben.

#2 Pikáns pác

Omlósabbak és ízesebbek lesznek a húsok, ha sütés, grillezés előtt házi pácban pihennek. Nagy tálban keverj össze 2 gerezd finomra vágott fokhagymát 3,75 dl szoba-hőmérsékletű sörrel, 1 dl ketchuppal, 5 ek olívaolajjal, 5 ek Worcester-mártással, 2 ek mézzel és 1 ek dijoni mustárral, majd marinírozz benne 12 db csirkecombot.

#3 Sültek mézes mázzal

A karamellizálódó bevonat szép színt és csodás ízt kölcsönöz az egyben sütött szárnyasoknak vagy az oldalasnak. Keverj össze 3 ek mézet 2 ek szójaszósszal, 1 tk édes-nemes pirospaprikával, 1 csipet sóval és tetszés szerint 2 ek szezámmaggal, majd egyenletesen kend pl. kacsa bőrére. Folyékony és nem túl erőteljes aromájú mézet használj – legjobb az akác.

#4 Köret

30 dkg salottahagymából kockázz apróra 2 db-ot, a maradékot pedig vágd félbe, és pirítsd meg 1 ek felhevített olajon keverés közben 1 perc alatt. Adj hozzá 1 ek mézet és 1 ek világos balzsamecetet, forrald össze, és ízesítsd sóval, borssal. Kiváló kísérő sült húshoz (pl. kacsamellhez) vagy halhoz. 

#5 dresszing

Ázsiai ételekhez, pl. egy 4 adagos marhahúsos-zöldséges-üvegtésztás salátához 2 db lime kifacsart levét keverd össze 2 ek akácmézzel, 6 ek szójaszósszal, 2 ek szezámolajjal és ízlés szerint sóval.

#6 popcorn

Otthoni mozizáshoz 5 személyre hevíts fel 2 ek napraforgóolajat közepes tűzön. Dobj rá 7 dkg pattogatni való kukoricát, takard le fedővel, és rázogasd, amíg kipattog. Olvassz fel 8 dkg vajat gyenge tűzön 8 dkg finom szemcséjű kristálycukorral és 22 dkg mézzel együtt, majd forrald közepes tűzön keverés nélkül 6-8 percig. A tűzről levéve ízesítsd 1 tk tengeri sóval és forgasd bele a kukoricát. Oszlasd el sütőpapíron, hagyd hűlni 1-2 órát, végül tördeld darabokra. Légmentesen lezárt dobozban 3 napig eltarthatod.

#7 Jeges desszert

Dobozos vaníliafagyi helyett  készíts házi parfét! Főzz fel 3 marék kakukkfűágat 7,5 dkg mézzel, majd hagyd lehűlni. Közben verj kemény habot 2,5 dl tejszínből. A szűrőn át fémtálba passzírozott kakukkfüves mézet gőz fölött keverd sűrűre 2 db tojássárgájával és 1 db tojással, majd vedd le a gőzről, és verd tovább lehűlésig. Végül óvatosan forgasd hozzá a tejszínhabot, és töltsd a masszát négy 2,5 dl-es tálkába. Takard le folpakkal, és fagyaszd legalább 4 órát. Tálalás előtt 15 perccel tedd át a normál hűtőbe, hogy kissé felengedjen.

#8 sütemény

A mézes krémestől a németektől átvett darázscsípés süteményen át a mézeskalácsig számtalan édes receptet találhatsz nálunk.

#9 desszert

Pár csepp mézzel felturbózhatod a panna cottát, a vaníliapudingot vagy a legegyszerűbb pohárkrémet.

#10 sajttál

A méz sajtokhoz is passzol! Natúr vagy ízesített változatban egyaránt kínálhatod. Langyosíts meg 50 dkg akácmézet, majd add hozzá 1 db bionarancs csíkokban lehámozott héját 2 ág rozmaringgal és 1 ág kakukkfűvel együtt. Töltsd át csavaros befőttesüvegbe, és hagyd lehűlni. Légmentesen lezárva, száraz, hűvös helyen 3 hónapig tárolhatod. Kínáld kis tálkában sajtok mellé, vagy használd hal és húsok sütés előtti megkenésére.

#11 Köhögés elleni cukorka

Keverj össze 1 bögre cukrot, 1/2 bögre vizet, 1 ek citromlét, 1 ek mézet és 1/2 tk reszelt gyömbért, majd forrald a cukor karamellizálódásáig. Vedd le a tűzről, és a sűrűn folyós masszát rövid hűtés után kanalazd kis halmokban egy sütőpapírral leterített tálcára. A megszilárdult cukorkákat forgasd porcukorba, hogy ne ragadjanak össze.

#12 Megfázás elleni forró ital

Vágd le csíkokban 1 db bionarancs héját és facsard ki a levét, továbbá kapard ki 1 db vaníliarúd belsejét. Közepes tűzön hevíts 20 dkg mézet 2-3 percig, amíg karamellizálódik. Óvatosan keverd hozzá a narancslét (vigyázat: spriccel!), és engedd fel 8 dl tejjel. Add hozzá a vaníliarudat és a kikapart velőt, ízesítsd a narancshéjjal, valamint 1 tk őrölt fahéjjal és 1/2 tk szerecsendióval, majd gyenge tűzön forrald 6-7 percig. Végül a vaníliarúd és a narancshéj kiemelése után habosítsd fel az italt botmixerrel. Töltsd poharakba, és szórd meg 1 csipet csiliporral.

#13 Arcpakolás

Száraz bőr hidratálásához keverj össze 2 ek mézet 2 ek joghurttal. Vidd fel az arcodra, hagyd hatni 20 percig, majd öblítsd le langyos vízzel.

#14 Ajakbalzsam

Bársonyosan puha lesz az ajkad egy 2 tk mézből, 2 tk olívaolajból és 1 tk barna cukorból kevert peelingtől. Vidd fel, masszírozd az ujjaddal 3-5 percig, majd öblítsd le langyos vízzel.

# 15 Hajszőkítő

Világosabb szőke fürtöket szeretnél? Keverj össze 4 ek mézet 1 ek desztillált vízzel, és oszlasd el a hajadon. Húzz a fejedre fürdősapkát, tekerj rá turbánt törülközőből, és hagyd magadon legalább 2, de inkább 4 órát. Végül mosd ki kímélő samponnal. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss