Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a tökéletes pezsgőlimonádé - A 140 éves Törley Pezsgőpincészetben jártunk

default user icon
MME
Több mint 1 milliárd palack pezsgő! Ennyi ünnepi italt készített alapítása óta Magyarország legrégebbi pezsgőgyára. A kerek szülinap alkalmából pedig mi is körbejárhattuk a pincészetet, megkóstolhattuk a legkülönlegesebb pezsgőket, valamint egy könnyed pezsgőlimonádé-workshopon is részt vehettünk.

A Törley Pezsgőpincészet Kft. és jogelődjei az 1882-es alapítás óta mintegy 825 millió liter pezsgőt palackozott. Ennyi pezsgő elég lenne ahhoz, hogy a Föld jelenlegi lakosságának közel háromnegyede, 5,5 milliárd ember egyszerre koccintson. Igaz, jóval szerényebb körben, de mi is pezsgővel koccintottunk, miközben körbejártuk a Törley pezsgőgyárat a 140. születésnapja alkalmából.

Először a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont múzeumi szakaszát nézhettük meg, melynek designját már az első pillanattól fogva imádtuk: a kiállítótérbe lépve egy pezsgős dugó belsejében találtuk magunkat, majd áthaladtunk a pezsgős palackon, végül pedig egy pezsgős pohárban landoltunk. Eközben korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthettünk be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe. 

A következő megálló a háromemeletnyi mély pincerendszer volt, amit Törley József 1890-es években hozott létre. A mai napig legismertebb pezsgőkészítő műhelyben pedig amellett, hogy mindent megtudtunk a pezsgők gyártásáról és a buborékkészítés technikájáról, a Törley díjnyertes tételeit is végigkóstolhattuk. Azt hiszem, ekkor értettük meg igazán, mit érezhetett Dom Perignon, amikor életében először belekortyolt a pezsgőbe és azt mondta: „A csillagokat iszom!”

Végül pedig elindult a pezsgőlimonádé-workshop, ahol egy uborkás és egy erdei gyümölcsös Törley Limózát is elkészíthettünk, majd a harmadik körben a kreativitásunkra bízták a pezsgőkoktél ízesítését: mi például egy popcornszirupos, csillámló Limózával rukkoltunk elő. 

A pezsgőlimonádéban pedig az a legjobb, hogy pofonegyszerűen elkészíthetjük otthon is, hiszen különleges alapanyagokra sincs szükségünk hozzá. Bármilyen szörppel vagy gyümölccsel felturbózva isteni finom lesz a végeredmény. Íme, az alaprecept - egészségetekre!

Frissítő pezsgőlimonádé

Hozzávalók (1 pohárhoz):

  • 3-4 db jégkocka
  • 1/2 dl szörp (ízlés szerint)
  • 1 dl szóda
  • friss gyümölcsök ( például eper, málna, ribizli, citrom) és/vagy friss fűszernövények (például menta, bazsalikom, rozmaring)
  • 1 dl pezsgő

Elkészítése:

1. Egy öblös pohárba (5-6 dl űrtartalmú) jeget teszünk, hozzáadjuk a szörpöt, majd felöntjük a szódával.

2. Beletesszük a gyümölcsöket, összekeverjük, majd felöntjük a pezsgővel. Szívószállal kínáljuk, fűszernövényekkel és/vagy gyümölcsökkel díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek