Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 étel, amit szinte biztos, hogy rosszul tároltál!

Kamra, hűtő, fagyasztó, fűszeres polc... Örül az ember, ha végre mindennek megvan a helye a konyhában. Ám korán sem biztos, hogy ami nekünk kézenfekvő megoldás, az jó az ételeknek is. Ezek a leggyakoribb hibák a tárolás során!

1. Alma

Friss és ropogós marad, ha a konyhapult helyett a hűtőben tartjuk. Viszont figyeljük arra, hogy külön műanyagtasakba tegyük el, és véletlenül se a salátával közös rekeszbe! Az almából érése közben etilén gáz szabadul fel, ami miatt hamarabb megromlanak körülötte a zöldségek.

A legjobb piknikfalatok a desszertől a főételig >>> 

2. Barna cukor

Sokan a hűtőben tárolják, abban a hitben, hogy ettől majd megőrzi a minőségét. Az igazi ellenség azonban a nedvesség: egy légmentesen zárt üvegben szobahőmérsékleten is hagyhatjuk.

3. Kávébab

A hűtés sajnos a nedvesség miatt tönkreteszi a kedvenc pörkölésünkkel készített kávészemeket. Szobahőmérsékleten, nyílt vagy lémentesen zárt tárolóban viszont akár egy hétig is elállnak.Fagyasszuk le a babokat, ha ennél több időre van szükség az elfogyasztásukhoz.

Szuper konyhai trükkök, amiket te is kipróbálnál >>> 

4. Szárított fűszerek és gyógynövények

A meleg, a fény és a pára is tönkreteheti ezeket a hozzávalókat, ezért meglehetősen rossz helyen vannak a hűtő vagy a tűzhely mellett. Megérdemelnek egy külön polcot vagy fiókot! Néhány kivétel: a szezámmag, a mák és az Urfa paprika a hűtőbe való.

5. Őrölt lenmag

Akármennyire kényelmesnek tűnik a reggeli gabonapehely közelében tartani, igazából lefagyasztva őrizhetjük meg leginkább az egészséges hatásait. Egy hónap után azonban is így csökken a minősége, ezért nem érdemes túl sokat raktározni belőle.

Mire jó a mikróhullámú sütő a melegítésen túl? Itt találod a tippeket >>> 

6. Csípős szósz

Végre felszabadul egy kis hely a hűtőben: kedvenc szószaink remekül bírják a szobahőmérsékletet, akár 3 éven keresztül is!

7. Juharszirup

A tiszta változatot érdemes azonnal hűtőbe tenni, ott azonban 6 hónapig eláll. A palacsintaöntetnek szánt változatokat nyugodtan tárolhatjuk a szekrényben.

Konyhai trükkök, amik megkönnyítik az életed >>> 

8. Olajos magvak

A bennünk található olajnak köszönhetően csak két hétig lehetnek szobahőmérsékleten. Hűtőben azonban 9 hónapig, a fagyasztóban pedig 2 évig is tarthatjuk kedvenc rágcsálnivalóinkat!

9. Hagyma és fokhagyma

Páran lehűtik, ám olyan helyre van szükségük, ami száraz, nem éri a nap, és kifejezetten levegős – az éléskamra vagy egy hálós tároló erre a legjobb megoldás.

Hétköznapi praktikák: így hasznosítsd a maradékot! >>> 

10. Mogyoróvaj

A rengeteg adalékanyaggal és tartósítőszerrel készült változat maradhat szobahőmérsékleten, de az organikust tegyük be a hűtőbe.

11. Szezámolaj

Ahogy a szezámmag, a belőle készült olaj is a hűtőben van a legjobb helyen, normál hőmérsékleten hamar megavasodik.

3 olcsó alapanyag, amiből isteni fogást készíthetsz >>> 

12. Paradicsom

Az almával ellentétben a paradicsom jobb helyen van a konyhapulton, a hűtőben puha és kásás lesz.

13. Teljes kiőrlésű liszt

A benne található egészséges olajok miatt nem bírja sokáig szobahőmérsékleten – ezt a szagából és az elsötétült színéből is könnyen észrevehetjük. A hűtőben 8 hónapot, a fagyasztóban két évet bír ki.

Olvass további praktikákról itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss