Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

12 zseniális trükk, amit érdemes eltanulnod a profi séfektől!

Néha elég egy-egy apró fortély ahhoz, hogy megkönnyítsd a mindennapokat a konyhában. Összegyűjtöttük párat a nagy séfek praktikáiból, amit érdemes bevetni az otthoni sütés-főzéskor.

1.

Sózd az ételt magasról, így egyenletesebben eloszlik, mintha közelről rászórnád egy hússzeletre. A sózást ne csak a főzés elejére, vagy a végére hagyd. Szórj egy kicsit a legtöbb lépésnél, így sokkal ízletesebb lesz az egész étel.


2.

Ahhoz, hogy még érdekesebb szerkezetet adj az ételnek, ne csak karikázz, hanem szeleteld az alapanyagokat átlósan, a rostszálak irányától kissé eltérve! Így az egyik széle nagyon jól átsül, míg a másik puha lesz, de kevésbé ropogós. Érdekesebb lesz az étel mind ízhatásban, mind textúrában és kinézetben is!

3.  

A legjobb, ha a rizst főzés előtt alaposan megmosod, majd 1 bögrényi rizshez 1,5-2 bögre vizet öntesz. Főzés közben ne emeld le a fedőt még azután sem, ha a rizs megfőtt. Hagyd tíz percig állni, így a nedvesség és a visszamaradt víz szépen eloszlik az edényben. Így lesz a rizs tökéletes!

4.

Tojásfőzés előtt a tojásokat tartsuk fél óráig szobahőmérsékleten, mert így feltöréskor nem reped meg a héjuk. A főzővízbe tett só is segít a ennek elkerülésében. 


5. 

A tojást mindig egyenes felületen, mondjuk a pulton törd meg, ne a tál szélén! Ha a tálat használod, a tojáshéjból az ételbe is kerülhet. A fertőzésekről nem is beszélve… 

6. 

Ha a serpenyőbe kevés sót szórsz, akkor sütéskor nem spriccel, köpköd ki az olaj.

7. 

Beleesett egy apró tojáshéj a tálba? Mielőtt kanállal elkezdenéd a türelemjátékot, hogy kivedd az apró héjat, inkább vizezd be az ujjbegyedet és gyorsan kapd ki. Vizes ujjal könnyebb hozzád tapad a tojáshéj, mint szárazon!

8. 

Tegyél egy fakanalat a fazék tetejére és nem fut ki a leves, a főzővíz, az étel.

9. 

Könnyen le tudod szedni a fölösleges zsírt a leves vagy a mártás tetejéről, ha egy darab jégkockát dobsz bele. A jég vonzza a zsiradékot, így könnyen le tudod kanalazni a felszínről.

10. 

Fűszernövény aprításakor általában a zöld növény mind ráragad a késre. Ha azonban egy kevés sót teszel a vágódeszkára, akkor nem. Próbáld ki!


11. 

Ha a citromot 20 másodpercre beteszed a mikróba, akkor sokkal több citromlevet tudsz kifacsarni belőle.

12.

Az elsózott étel  fél krumpli hozzáadásával korrigálható, ami amolyan sócsapdaként magába szívja a fölösleges mennyiséget.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss