Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 könnyű cukkinis étel, amiből kicsit sem hiányzik a hús

default user icon
MME
A cukkini a nyár egyik legnépszerűbb zöldsége. Rántva, töltve, rakott vagy tepsis változatban, tócsniként, fasírtként is imádjuk, de tesszük lecsóba és rizottóba és főzeléket is főzünk belőle. Íme 11 szuper húsmentes cukkinis recept nyárra.

A cukkinit azért szeretjük, mert jó szerkezetű húsa van, s ha jól van elkészítve, szinte elolvad a szájban. A tökkel és a hasonlóan tölteni vágyott zöldségekkel ellentétben, a cukkini esetében a teljes növény ehető, beleérve a héját és a magjait is. Persze bizonyos méret alatt érdemes csak szőröstül-bőröstül enni a cukkinit, mert a nyáron kapható, tölteni való hatalmas példányoknak túl kemény a héja és a magja is. A mediterrán országokban inkább a sárgás, zsengébb típusú cukkini gyakori.

Aztán persze azért is szeretjük a cukkinit, mert kifejezetten alacsony a kalóriatartalma (10 dkg cukkiniben 15 kalória található), egyáltalán nincs benne koleszterin, cserében viszont található benne mangán, kálium, foszfor, A- és B-vitamin. A cukkini segít karbantartani a szívünket és hatásosan küzd az érelmeszesedés ellen.

Cukkini vásárlásakor figyeljünk rá, hogy hibátlan héjú, jó kemény húsú példányokat vegyünk. Ha tölteni szeretnénk, abban az esetben érdemes nagyjából egyforma méretűeket venni, ha össze szeretnénk főzni valamivel, akkor kisebb darabokat vadásszunk.

A cukkinit - a tökhöz hasonlóan - nem csak tölthetjük, hanem rengeteg féle ételt készíthetünk belőle. Nagyon jó főzelék, párolva egy kis fokhagymával remek diétás köret, salátában is megállja a helyét, levesnek is elkészíthető, egy botmixerrel összesimítva, némi fűszerrel gazdagítva mártásnak sem utolsó.

A magyar konyhában nyaranta közkedvelt lecsó is jól lazítható, gazdagítható cukkinivel. A karikára vágott példányokat a végefelé kell az ételhez adni, és érdemes csak párolni a karikákat, nem pedig teljesen elfőzni. De készíthető belőle tócsni, cukkinifasírt vagy rántott cukkini. Süthetjük rakottasként vagy tepsis változatban, de süthetünk belőle pitét vagy quiche-t is. Íme néhány szuper cukkinis recept hús nélkül:

CUKKINIFASÍRT >>> 

BORZAS RÁNTOTT CUKKINI TEJFÖLÖS MÁRTOGATÓSSAL >>> 

TEPSIS CUKKINI >>> 

CUKKINIS-GOMBÁS PITE >>> 

SAJTOS-CUKKINIS RIZOTTÓ >>> 

SAJTOS CUKKINIGOLYÓK RÁNTVA >>> 

CUKKINIS LECSÓ >>> 

CUKKINITÓCSNI MENTÁS-JOGHURTOS MÁRTOGATÓSSAL >>> 

CUKKINIS-KECSKESAJTOS QUICHE >>> 

KAPROS TÖKFŐZELÉK CUKKINIFASÍRTTAL >>> 

KÉTSAJTOS RAKOTT CUKKINI >>> 

Még több cukkinis recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss