Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 étel, amit nem teszel hűtőbe, pedig kellene

default user icon
MME
Ha csökkenteni szeretnéd a pazarlást és növelnéd az élelmiszerek eltarthatóságát, valamint tovább élveznéd friss, zamatos ízüket, néhány alapanyagot a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban kell tárolnod – különösen akkor, ha egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolsz.

Diófélék

A diófélékben található természetes olajok melegben könnyen avassá válhatnak, ráadásul ha nedvesség éri a magokat, káros baktériumok is könnyen megtelepedhetnek rajtuk. Ezek elkerülése miatt tárold a dióféléket fagyasztóban, légmentesen zárható edényben vagy zacskóban, akár egy évig is.

Szójaszósz

Annak ellenére, hogy a gyártók a hűtést javasolják, szobahőmérsékleten sem romlik meg a magas nátriumtartalmának köszönhetően – az íze azonban megváltozik.

Mustár

A mustárban nincsenek olyan összetevők, amelyek megromolnának, de a dijoni és a tormás mustár szobahőmérsékleten elveszíti jellegzetes ízét.

Kenyér

Eleged van abból, hogy rendszeresen megpenészesedik a kenyér? Tartsd a fagyasztóban! Csomagold be az egész vagy szeletelt kenyeret (zsemlét, bagettet, bagelt, kiflit stb.) sütőpapírba majd fóliába, és tedd a fagyasztóba. A kenyér gyorsan felolvad szobahőmérsékleten, de pirítóba is teheted közvetlenül a hűtőből. 

Kevert sütemények, kekszek

Megkönnyítheted az életed, ha egyszerre nagyobb mennyiségben készítesz sütitésztát: a felesleget fagyaszd le és később, amikor szükséges, csak előveszed és megsütöd. Sőt, a már megsült finomságokat is lefagyaszthatod. Gyorsan felolvad szobahőmérsékleten és ugyanolyan ízű, állagú lesz, mint frissen.

Avokádó

Sokszor előfordul, hogy az avokádó vásárláskor kemény, éretlen. Hagyd a pulton megérni, de ha utána nem használd fel, pakold a hűtőbe, hogy megakadályozod a túlérést.

Főtt kukorica

A friss kukorica semmihez sem hasonlítható édes íze hűtőszekrényben, hosszabb távon mélyhűtőben megőrizhető – hogy a nyár sokáig tartson! (Hűtőszekrényben csomagolás nélkül, öt-hét napig áll el.)

Maglisztek és teljes kiőrlésű búzaliszt

A teljes kiőrlésű lisztet felnyitás után a hűtőszekrényben kell tárolni, mert a búzacsíra sokkal gyorsabban romlik és avasodik. Ugyanez vonatkozik a maglisztekre, például a gyakran használt mandulalisztre. 

Aszalt gyümölcsök

A hagyományos gyümölcsnél jóval alacsonyabb víztartalommal bíró aszalt gyümölcs több hónapig is eláll a kamrában. Ha azonban ennél tovább szeretnéd tárolni a szárított gyümölcsöt, tedd a hűtőszekrénybe, hogy sokáig friss maradjon.

Lekvárok, dzsemek

Vannak, akik egyáltalán nem hűtik le a gyümölcsös finomságokat, bontatlanul el is áll elég sokáig. De a legtöbb gyártó azt ajánlja, hogy felbontás után hűtve tárold a lekvárt és jó, ha a házi dzsemekkel is így teszel.

Gyógynövények

Egyes gyógynövények, mint például a bazsalikom, hűtés nélkül is eltartható, de a rozmaring vagy a kakukkfű nem. Utóbbiakat mosd meg, tedd nedves papírtörlőre, csavard bele, tedd műanyag zacskóba –  ezután mehet a hűtőbe. A kaprot, a koriandert vagy a petrezselymet mosd meg, tegyél pici vizet befőttesüvegbe, állítsd bele a zöldeket, zárd le az üveget és tedd a hűtőbe. Így lesz sokáig friss és jó ízű a zöld fűszer.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss