hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 kipróbált bejgli recept a klasszikus diós-mákostól a diétás gesztenyés tekercsig

Bejgli nélkül nincs karácsony - ez tény. Következő válogatásunkban a diós és mákos bejgli alaprecepteken kívül találtok különféle izgalmas tészta és töltelék kombókat, az aszaltszilvás-forralt borostól, a kókuszos-nutelláson át a vörösáfonyás gesztenyésig!

Bátran kijelenthetjük, hogy a diós és a mákos bejgli olyan alapeleme a karácsonyi menünek, hogy enélkül nem is nevezhető "ünnepi"-nek a legkáprázatosabb traktát sem. Következzen néhány alaprecept, a kelesztés nélkülitől a krumplis(!) tésztájúig, a klasszikus diós és mákos tölteléktől, a diétás gesztenyésig!

Az élesztőt elég feloldani, nem kell felfuttatni, mert akkor kalács jellegűre dagad a bejgli. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrd össze közepes keménységű tésztává, majd formázz belőle cipókat. Folpackba csomagolva pihentesd a hűtőben legalább 20 percig vagy akár másnap reggelig.

Bejgli készítési Tippek, trükkök, praktikák:

  1. A jó bejglinél legalább annyit nyom a töltelék, mint a tészta. Egy átlagos rúd 20 dkg nyers tésztából jön ki, ehhez nyugodtan számolhatsz 25 dkg tölteléket.
  2. A mákos töltelék tej nélkül is készülhet, a híg massza ugyanis kifolyhat a bejgliből. Tej nélkül sem érződik száraznak, ha lekvárt vagy kinyomkodott reszelt almát teszel bele. A diót nem szükséges finomra darálni, elég késes aprítógépben durvára őrölni. Ne ijedj meg, ha a megadott mennyiségből készített diótöltelék a tésztára kenve kevésnek tűnik, sütés közben megduzzad, főleg akkor, ha (rumba áztatott) mazsola is van benne.
  3. A téglalap alakúra kinyújtott, kb. 3 mm vastag tészta széleit kézzel nyomkodd kissé vékonyabbra, hogy feltekeréskor az illesztések ne legyenek túl vastagok.
  4. Várd meg, hogy a főzött töltelék teljesen kihűljön, és egyenletesen oszd el a tésztalapon úgy, hogy körben szabadon maradjon egy sáv. A két rövidebb és az egyik hosszanti oldalon kend meg elkevert tojással vagy tojássárgájával a tésztát, majd a megkent oldalakat hajtsd rá a töltelékre.
  5. A kenetlen oldaltól kezdve úgy tekerd fel a bejglit, hogy levegő ne maradjon a rétegek között, de a tekercs ne legyen túl szoros!
  6. Kend le a rudakat ecset segítségével egyenletesen tojássárgájával vagy elkevert egész tojással, majd hagyd teljesen megszáradni a hűtőben, vagy ha ott nincs helyed, akkor egy hűvös helyiségben. Ezután ismét kend le a tetejüket, ám ezúttal csak tojásfehérjével, és ismét tedd őket hidegre.
  7. Várd meg, hogy a tojásfehérje is megszáradjon, majd szurkáld meg a rudakat, esetleg habzsák vékony csövével vagy szívószállal szúrj néhány lyukat a tetejükre. Ha ezt elmulasztod, a sütéskor keletkező gőzök nem tudnak eltávozni, és a bejgli szétrepedhet.
  8. A bejglit 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Túl forró sütőben a külseje megéghet, a belseje viszont nyers marad.
  9. A sütés végeztével még forrón fordítsd fel a rudakat a tepsiben, és hagyd így állni 10-15 percig. Ennek köszönhetően a bejgli tészta- és töltelékrétegek később nem válnak el egymástól.

Íme a legjobb bejgli receptek egyben

1. GESZTENYÉS BEJGLI >>> 

2. FORRALT BOROS, ASZALT SZILVÁS BEJGLI >>>

3. GESZTENYÉS BEJGLI - DIÉTÁS RECEPT >>>

4. MÁKOS-KESUDIÓS CSAVART BEJGLI >>> 

5. MINI RUMOS-DIÓS BEJGLI >>> 

6. DIÓS ÉS MÁKOS BEJGLI (KRUMPLIS TÉSZTÁBÓL) >>> 

7. KÓKUSZOS-NUTELLÁS BEJGLI VÖRÖSÁFONYÁVAL >>> 

8. DIÓS BEJGLI (ALAPRECEPT) >>> 

9. MÁKOS BEJGLI (ALAPRECEPT) >>> 

10. PIRÍTOTT MOGYORÓS BEJGLI >>> 

11. BEJGLI ALAPRECEPT (KELESZTÉS NÉLKÜL) >>> 


MÁKOS ÉS DIÓS: SOKFÉLE BEJGLI KARÁCSONYRA - receptVÁLOGATÁS >> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss