Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 kipróbált bejgli recept a klasszikus diós-mákostól a diétás gesztenyés tekercsig

Bejgli nélkül nincs karácsony - ez tény. Következő válogatásunkban a klasszikus diós és mákos bejgli alaprecepteken kívül különféle izgalmas tészta és töltelék variációkat osztunk meg veletek a gesztenyéstől kezdve a kelesztés nélkül készíthető bejglin át a pirított mogyorósig. Próbáljátok ki akár mindet!

Bátran kijelenthetjük, a bejgli olyan alapeleme a karácsonyi menünek, amely nélkül nem is nevezhető "ünnepi"-nek a legkáprázatosabb menüsor sem. Következzen éppen ezért néhány bejgli alaprecept, a kelesztés nélkülitől a klasszikus diós és mákos tölteléken át a legfinomabb gesztenyésig!

Mindenképpen érdemes tudni, hogy a kelesztéshez használt élesztőt elegendő feloldani pici cukorral vagy tejjel, nem kell felfuttatni, mert ez esetben kalács jellegűre dagad a sütemény. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze közepes keménységű tésztává, majd formázzunk belőle cipókat. Folpackba csomagolva pihentetjük a hűtőben legalább 20 percig vagy akár másnap reggelig.

Bejgli készítési Tippek, trükkök, praktikák

  1. Az igazán jó bejglinél legalább annyira fontos a töltelék, mint maga a tészta. Egy átlagos rúd 20 dkg nyers tésztából készül, ehhez nyugodtan számolhatunk 25 dkg tölteléket.
  2. Mákos töltelék tej nélkül is készülhet, ugyanis, ha túl híg a massza, könnyen kifolyhat a bejgliből. Tej nélkül sem érződik száraznak, ha lekvárt vagy kinyomkodott reszelt almát teszünk bele. A diót nem szükséges finomra darálni, elég késes aprítógépben durvára őrölni. Az sem probléma, ha a receptben megadott mennyiségből készített diótöltelék a tésztára kenve kevésnek tűnik, sütés közben megduzzad, főleg akkor, ha (rumba áztatott) mazsola is van benne.
  3. A téglalap alakúra nyújtott, kb. 3 mm vastag bejgli tészta széleit kézzel nyomkodjuk kissé vékonyabbra, hogy feltekeréskor az illesztések ne legyenek túl vastagok.
  4. Várjuk meg, hogy a főzött töltelék teljesen kihűljön, és csak eztt követően terítsük szép a tésztalapon úgy, hogy a szélein maradjon nagyjából 1 ujjnyi sáv. A két rövidebb és az egyik hosszanti oldalon kenjük le a tésztaszélt tojással vagy tojássárgájával, majd a megkent oldalakat tekerjük rá a töltelékre.
  5. A kenetlen oldaltól kezdve úgy tekerhetjük fel a bejglit, hogy levegő ne maradjon a rétegek között, de a tekercs ne legyen túl szoros!
  6. A rudakat ecsettel, kenőtollal egyenletesen kenjük át tojássárgájával vagy felvert tojással, majd hagyjuk teljesen megszáradni a hűtőben. Ha szűkös a hely a hűtőben, hűvös, száraz helyre is kitehetjük. A pihentetést követően ismét kenjük át a tésztarudakat, ám ezúttal csak tojásfehérjével, majd pihentessük ismét.
  7. Várjuk meg, hogy a tojásfehérje is megszáradjon, majd szurkáljuk meg több helyen villával meg a rudakat. Erre azért van szükség, hogy a sütéskor keletkező gőzök távozni tudjnak, és ne repedjen meg a bejgli.
  8. A bejglit 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 25-30 percig. Túl forró sütőben a külseje megéghet, a belseje viszont nyers marad.
  9. A sütés végeztével még forrón fordítsuk fel a rudakat a tepsiben, és hagyjuk így állni 10-15 percig. Ennek köszönhetően a bejgli tészta és töltelékrétegek később nem válnak el egymástól.

íme a legjobb bejgli receptek egyben:

1. Gesztenyés bejgli >>>

2. Repedésmentes diós és mákos bejgli >>> 

3. Karácsonyi diós mákos bejgli >>> 

4. Diós-aszus bejgli recept >>> 

5. Mini rumos-diós bejgli >>> 

6. Diós és mákos bejgli krumplis tésztából >>> 

7. Rakott bejgli maradékból >>> 

8. Diós bejgli alaprecept >>> 

9. Mákos bejgli alaprecept >>> 

10. Pirított mogyorós bejgli >>>

 

11. Kelesztés nélküli bejgli tészta recept >>> 

MÁKOS ÉS DIÓS: SOKFÉLE BEJGLI KARÁCSONYRA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss