hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10+1 házi lángos, ami sokkal jobb, mint a strandos

default user icon
MME
Ha nyár, akkor lángos! Maradhatsz a hagyományos, sajtos-tejfölös verziónál, készíthetsz burgonyalángost, de akár sajtkrémmel, sonkával, spenóttal vagy virslivel is megtöltheted! Nálad melyik a kedvenc?

Egy jó lángos ismérve, hogy ropogós a tésztája, kellően vastag és pont jó mennyiségű feltét van rajta. A lángos a strandszezon egyik elengedhetetlen étele, de a kedvenc strandkajádat nem csak a parti büfében eheted, hanem otthon, házilag is elkészítheted. 

A lángosnak több formája is ismert. A klasszikus kenyértésztából készülő változat mellett kedveltek a különféle burgonyás, kefires, joghurtos vagy épp káposztás lángosok is. Ezek a hozzávalók a tészta lágyságát, puhaságát adják, hogy míg a lángos külseje és vékonyra húzott közepe ropogósabbra sül, addig a belseje ne száradjon ki.

A klasszikus lángos esetében egy kicsit lágyabb kenyértésztát készítünk, azaz a fél kilónyi liszt mellé kevés olajat is adunk a tésztához. Ha burgonyás lángos készítünk, akkor azt tehetjük burgonyapehellyel vagy főtt, áttört és hűlni hagyott krumplival.

A kelt tésztákhoz adott krumpli esetében azért fontos, hogy az áttört krumplit hűlni hagyjuk, mert így – gőz formájában - egy csomó felesleges víz távozik belőle. A krumplis lángosnál nagyságrendileg fél kiló liszthez negyed kilónyi főtt krumplival érdemes számolni.

A kefires vagy joghurttal készített lángos esetében a tejtermék mennyisége fél kiló lisztnél nagyjából 4 dl, viszont ennél a tésztánál semmilyen más folyadékot nem kell használni.

A lángost a sütés előtt legalább fél órát érdemes keleszteni, de akár egy-két napig is a hűtőben lehet hagyni. Ha a hűtőben szeretnénk tartani a tésztát, jó megoldást jelenthet, ha olajjal vékonyan kikent fedeles edényben vagy olajjal kikent zacskóban tároljuk.

Ha kész a lángos tésztája és már meg is kelt, akkor következhet a sütés. Ám előtte célszerű a lángost kiporciózni, és a lágy halmokat egy olajjal kikent tálcára tenni. Ezen a tálcán még nyugodtan hagyhatjuk pihenni a tésztát nagyjából 10 percet. Ezután vizes vagy olajos kézzel ügyesen ki kell nyújtani, és már mehetnek is az olajba, illetve a kinyújtott lángost akár meg is tölthetjük - például virslivel vagy tetszés szerinti töltelékkel - mielőtt megsütnénk. Ilyenkor semmi más dolgunk nincs, mint a tésztát meghúzogatni, a tölteléket beletenni, majd a tésztaszéleket összedolgozni.

HŰTŐS KEFIRES LÁNGOS>>> 

PIACOS LÁNGOS>>> 

SAJTOS-TEJFÖLÖS KRUMPLIS LÁNGOS BACONNEL>>> 

KEFIRES LÁNGOS (SAJTOS-TEJFÖLÖS)>>> 

SPENÓTOS-JUHTÚRÓS TÖLTÖTT KRUMPLILÁNGOS >>> 

TÖLTÖTT LÁNGOS (FÜSTÖLT SAJTTAL ÉS SONKÁVAL)>>> 

A LEGFINOMABB SAJTOS-TEJFÖLÖS LÁNGOS>>> 

ZÖLDFŰSZERES SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT MINILÁNGOS>>> 

SAJTTAL TÖLTÖTT SÜTŐPOROS LÁNGOS>>> 

DUPLÁN SAJTOS JOGHURTOS LÁNGOS>>> 

+1 VIRSLIVEL TÖLTÖTT LÁNGOS>>> 

Ide kattintva még több strandkaját találsz! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss