Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 intő jel, hogy könnyen megbetegedhetsz!

default user icon
MME
A rossz szokásaid vagy a környezeti ártalmak miatt könnyen felborulhat tested egyensúlya, ilyenkor már a legapróbb figyelmeztető jeleket is komolyan kell venned, ha szeretnéd elkerülni a komolyabb betegségeket!

Testünk apró üzeneteket küld, ha valamilyen tápanyagban, vagy vitaminban hiányt szenved, ám mi sokszor nem veszünk róla tudomást. Íme tíz titkos jel, amire érdemes odafigyelned! 

1. Elszíneződés a körmeiden 

A hosszanti barázdák normálisnak tekinthetők, de a keresztbarázdák intő jelek: fertőzés vagy mérgezés állhat a háttérben. A sárgás elszíneződés kialakulhat a körömlakkoktól és a lakklemosóktól is, de előfordulhat, hogy körömgomba okozza. Ilyenkor azonnal kezelni kell az adott felületet! Ha a körmöd pereme enyhén, kanálszerűen behajlik, vitaminhiányra gyanakodhatsz. A fehér pöttyök vagy vonalak az A-vitamin hiányát jelzik. A töredező köröm hátterében vitaminhiány vagy pajzsmirigyprobléma állhat! Egyél minél több immunerősítő ételt, és felejtsd el a köröm-gondokat!

 

2. Erős hajhullás  

A hajhullás teljesen természetes jelenség: naponta akár 100 hajszálunktól is megválhatunk. Akkor kell intő jelet látni a hajhullásban, ha foltokban hullik, vagy nagyon elvékonyodik a haj. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, mert alapos kivizsgálás után derülhet ki, hogy mi a hajhullás pontos oka. Mindenesetre, ha zavar a hajhullás, szedj A-, B-, C-, E-vitaminokat és vasat. 

Ezt tedd vashiány esetén! >>>

Tudj meg mindent a vashiányról! >>>

3. Bőrtünetek

Akinek problémás a bőre, annak meglehet, hogy valamilyen emésztési problémája van. Bőrünkön ugyanis minden meglátszik: ha fáradtak vagyunk, ha túl sok egészségtelen ételt eszünk, vagy kevés folyadékot iszunk. De ez fordítva is igaz: rengeteget tehetsz bőröd egészségéért és szépségéért, ha odafigyelsz arra, hogy mit eszel, elég folyadékot iszol, és kipihened magad. Ami tilos: dohányzás, és a rendszeres alkoholfogyasztás, ha bababőrt szeretnél.

4. Elváltozások a nyelveden 

Nem véletlen, hogy az orvos a kivizsgálás legelején általában megnézi a nyelvedet: ez a szervünk az, amiről számtalan probléma azonnal leolvasható! Ha a nyelv elszíneződik (barnás-sárgás lepedék vonja be), az valószínűleg gyenge a veseműködésre utal. A fehér lepedékes nyelv emésztési problémát jelezhet, a szürkés lepedék vashiányt, a vöröses nyelv pedig komoly betegségre utalhat.

Az egészségedért sokat tehetsz helyes táplálkozással, amelyről itt olvashatsz >>>

5. Ha gombóc van a torkodban 

Úgy érzed, nehezedre esik nyelni, mintha gombóc lenne a torkodban? A jelenség leggyakrabban lelki okokra vezethető vissza: túlságosan feszült vagy, stresszes az életed, és aggódsz valami miatt, amit nem tudsz megemészteni. Ha nincs szervi elváltozás (ezt egy egyszerű vizsgálattal kideríthetik), akkor relaxációval, meditációval, a kiváltó probléma „elengedésével”, kibeszélésével segíthetsz a bajon. Egyél energiát adó ételeket, amelyek belülről töltenek fel energiával.

6. Túlzott izzadás 

Minden ember izzad, és mindenki másképp. Van, akinek a legcsekélyebb testmozgás vagy izgalom hatására azonnal meglátszik az izzadságfolt a hónalján, más pedig végigtornázhat akár egy órát is, mégis csak minimálisan verejtékezik. A tenyér és a láb túlzott izzadása egyesek szerint lelki tényezőkön múlik: ha valaki eleve idegesebb típus, lehet, hogy jobban izzad a tenyere. Az indokolatlanul sok izzadás hormonális vagy pajzsmirigyproblémákra utal – ilyen esetekben alapos kivizsgálásra van szükség.

7. Állandó fejfájás 

A fejfájás rendszerint nem önálló betegség, hanem valamilyen más betegség jele. Rengeteg féle fejfájás létezik, és mindegyiknek a hátterében más-más okok állnak. Lehet, hogy egyszerűen csak fáradt vagy, nem ittál elég folyadékot, sok stressz ért az utóbbi időszakban, vagy lelkileg magad alatt vagy. De vannak esetek, amikor szemészeti, vagy akár belgyógyászati probléma is állhat a fejfájás háttérben. Egy biztos: ha nagyon gyakran és elviselhetetlenül fáj a fejed, mindenképpen vizsgáltasd ki magad! Első lépés pedig: igyál napi három liter szénsavmentes ásványvizet.

8. Változó anyajegyek

Napjainkban sajnos óriási mértékben növekszik a bőrrákos megbetegedések száma. Biztosan te is hallottál már arról, hogy előfordulhat, hogy egy nagyobb anyajegy elrákosodik, de nem kell megijedni: akinek sok anyajegye van, még nem biztos, hogy veszélyeztetett. De a megelőzés, az önvizsgálat nagyon fontos! Ha a bőrödön bármely anyajegyed külseje megváltozik (hirtelen nagyobb lesz, elmosódnak a határai, felszíne karfiolszerűvé válik, megváltozik a színe, viszket vagy vérzik), azonnal fordulj orvoshoz. Különösen fontos, hogy figyeld magad, ha a családodban előfordult már bőrbetegség. Se a túlzott napozás, se a szolárium nem jó a bőrödnek és az anyajegyeknek! Ám gyógyító ételekkel, és a D-vitamin tartalmú zöldségekkel, magokkal, gyümölcsökkel javíthatod az immunrendszeredet!

9. Sűrűn jelentkező herpesz

Ezt az aprócska sebet a szád szélén, ami napokra megkeseríti az életedet, a herpes simplex nevű vírus okoz. Szakértők szerint az emberek 80%-a hordozza magában a vírust, de nem mindenkinél tör elő ilyen kellemetlen tünettel. Okozhatja az immunrendszer átmeneti legyengülése, stressz, hormonális változások (pl. menstruáció, terhesség). Amit tehetsz ellene: minél hamarabb kezdd kenegetni a fájó-feszülő bőrfelületet megfelelő krémmel. Egyelőre nincs végleges ellenszere, a tünetek enyhítésére kenőcsöt, illetve tablettát rendelnek a bőrgyógyászok. Az ajakherpesz önmagától is elmúlik, de kezeléssel, odafigyeléssel gyorsíthatjuk a gyógyulást. 

10. Szédülés

Ha hirtelen felállsz, és megszédülsz, vagy napközben többször is úgy érzed, hogy forog veled a világ, érdemes végiggondolnod, mi lehet ennek az oka. A leggyakrabban oxigén- és/vagy tápanyaghiány, alacsony vérnyomás vagy cukorbetegség okozza. Vannak, akik a menstruáció előtti napokban gyakrabban szédülnek, fáradtabbak, gyengébbek. Ha sokszor érzed a kellemetlen szédülést, irány az orvosi rendelő! Addig pedig fogyassz minél több energiát adó ételt!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss