Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 tipp, hogy a tökéletes legyen a piknik - receptötletekkel!

Segítünk megtölteni az elemózsiás kosarat, ha a strandon vagy a természet lágy ölén falatoznál.
1. Írj listákat!

Külön-külön vedd figyelembe az elemózsia becsomagolásával, szállításával és az ételek elfogyasztásával kapcsolatos összes gyakorlati szempontot, valamint a társaság óhajait az enni- és innivalókkal kapcsolatban. 

2. Mi kellhet a kényelemhez?

A klasszikus kockás plédnél praktikusabb az egyik oldalán vízhatlan bevonattal ellátott takaró, de akár hátizsákra felcsatolható napozó- vagy jógamatracra is letelepedhettek. Az összehajtható asztalok és székek kényelmesek ugyan, viszont sok helyet foglalnak a csomagtartóban és fárasztó a cipelésük. Inkább szerelkezz fel tálcákkal, esetleg könnyű párnákkal. A réten jó szolgálatot tehet egy földbe szúrható napernyő, erdei kiránduláskor pedig ne feledkezz meg a szúnyogűzőről.

3. Mibe pakolj?

A bőrönd formájú piknikkosarak általában 4 személy számára tartalmaznak biztonságosan rögzített tányért, evőeszközt, poharat, sőt akár termoszt is, viszont elég kevés elemózsia fér el bennük.

A füles kosarak kiválóan alkalmasak arra, hogy evőeszközt, étkészletet, szalvétát, italokat, fűszereket, valamint cipókat, kekszeket, nem romlékony ételeket és gyümölcsöt vigyél bennük.

A tartós ételeket könnyebb műanyag dobozokban vagy emeletes ételhordóban szállítani.

A hűtést igénylő falatokhoz szerezz be könnyű szigetelt táskát, amely jégakkuval még hatékonyabb.

A hideg leveseket csavaros tetejű befőttesüvegben tedd a hűtőtáskába. Autós kiránduláson szóba jöhet a csomagtartóban kényelmesen elférő merev falú hűtődoboz, amennyiben nem kell messzire cipelni a parkolótól. (A szivargyújtóra csatlakoztatható mini hűtőszekrényként funkcionál.)

4. Hogyan csomagolj törékenyet?

Az eldobható és a merev műanyag étkészleteket, ivóedényeket nem kell félteni az összetöréstől. Ám ha porcelánnal és üvegpoharakkal akarod fokozni egy pezsgős piknik ünnepi hangulatát, akkor gondoskodnod kell a biztonságos szállításukról. A törékeny holmit konyharuhákba vagy textilszalvétába göngyölve helyezd el egy abrosszal kibélelt csomagolórekeszben vagy kosárban.

5. Céltudatos bevásárlás – kevesebb munka

Egy jó szupermarketből mindent beszerezhetsz készen is a piknikhez. Tervezd meg a menüt és gondosan állítsd össze a bevásárlólistát, hogy otthon csak be kelljen csomagolnod a finom falatokat. A szokásos bagett mellé vásárolhatsz pl. előre csomagolt, felszeletelt kenyérféléket, valamint pitát és tortillát, amelyekre salátát, sült húsokat vagy sajtot lapátolhatsz. Az olasz típusú ropogós kenyerek (pl. ciabatta) mellé vigyél egy kis üvegben extra szűz olívaolajat – ha otthon dióolajad, tökmagolajad van, akkor azt – és a pikniken önts belőle tálkába egy keveset a tunkoláshoz. 

6. Sült húsok, füstölt és pácolt halak

A pástétomokkal és a fasírtokkal egyetemben mindegyik nagyszerű piknikétel. A hideg, egészben sült vagy töltött, kicsontozott csirkét tálalhatod majonézes szósszal vagy valamilyen könnyebb salsával. Esetleg a mellfiléket majonézbe forgathatod. A húsételekhez a vegyes saláták helyett jó minőségű olajbogyót és ecetes savanyúságot is kínálhatsz.

7. Saláták, zöldségfélék és gyümölcsök

Valamennyi megmosva, szárazra törölve, feldarabolva kerüljön fedeles tálba vagy dobozba, hogy evőeszköz nélkül, azonnal fogyasztható legyen. A saláták közül nem fonnyadó fajtákat, pl. jégsalátát, rukkolát, galambbegyet válassz, akár vegyesen is. A nyers zöldségek (pl. koktélparadicsom, zellerszár, hasábokra vágott sárgarépa) nyersen ehetők tejföllel, friss sajttal, lágy kecskesajttal vagy fokhagymás majonézzel. A vákuumozott csomagolású főtt cékla ecet nélkül isteni lágy kecskesajt vagy mascarpone mellé, ha dióolajjal megöntözöd és megszórod őrölt fekete borssal.

8. Szendvicsötletek

* Szalagszendvics: Egy nagy cipót vágj fel szeletekre, és kend meg tetszés szerint. Az egymáshoz illesztett szeleteket nyomd össze, és szorosan tekerd körül folpakkal. Később vágd hosszanti szeletekre.

* Töltött bagett: Vágj fel hosszában egy nagyobb bagettet, és kapard ki az alsó rész belét. Töltsd meg az üreget rétegesen pl. mozzarellával, (sült) hagymával és (sült) zöldpaprikával. Közben az egyes rétegeket csepegtesd meg egy kevés jó minőségű olívaolajjal és hintsd meg apróra vágott bazsalikommal. Illeszd a töltelékre a bagett felső felét, jól nyomd össze, majd folpakba csomagolva tedd a hűtőbe éjszakára. A pikniken széles szeletekre vágva kínáld.

* Réteges tortillaszendvics: Készíts tornyot akár több csomag puha tortillából. Ehhez kenj meg egy lapot ricottával, majd szórd meg pl. apróra kockázott szalámival, sült csirkehússal és hagymával. Helyezd rá a következő lapot és folytasd a rétegezést. Végül a tortillalappal letakart tornyot jól nyomd össze, és csomagold folpakba. Kínáld szeletekre vágva, fűszeres paradicsomsalsával. 

9. Egyszerűen különleges falatok

* Az érett, krémes kecskesajthoz remekül passzol a friss füge. (Most kapható a piacon is, ha nem terem a kertedben.)

* A papírvékonyra szelt, levegőn szárított sonkákhoz (pl. pármai vagy prosciutto) kínálj nagy szemű, lehetőleg magtalan szőlőt. A sonkát egyszerűen tépd falatnyi darabokra, és csipegess hozzá a gyümölcsből.

* Mozzarellaszeleteket szórj meg friss bazsalikommal és korianderrel, majd önts rájuk pár csepp jó minőségű olívaolajat.

10. Dobozolj és batyuzz!

Gyerekek és felnőttek egyaránt díjazni fogják a névre szóló csomagolást. A kinek-kinek gusztusa (vagy diétája) szerinti falatokkal megtöltött, különböző színű műanyag dobozokat filccel feliratozhatod vagy mókás ábrát rajzolhatsz a tetejükre.

A személyre szabott elemózsiát vászonszalvétába is csomagolhatod, majd helyes batyut köthetsz belőle, amely pl. kockasajtot, fóliázott snack kolbászt vagy más nem romlékony hentesárut, érdekes formájú péksüteményeket, fedeles tálkában salátát vagy salsát és fóliába tekert nyers zöldségekhez való mártogatót rejthet. A felnőttekébe egy-egy kis üveg pezsgő vagy bor, a gyerekekébe kis doboz szívószálas gyümölcslé kerülhet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss