Nem is olyan régen, egy táplálkozással foglalkozó brit szakértői csoport azt állította, hogy a zsír nem hogy egészséges, de kifejezetten jót is tesz szervezetünknek. A szakemberek kutatásaik eredményére támaszkodva úgy gondolják, hogy nagy hiba volt korábban olyan étkezési tanácsokat adni, melyek szerint a napi tápanyag legfeljebb csak 30%-át szabad zsírokból fedezni. Meggyőződésük, hogy ezt az irányelvet nem felülbírálni, hanem eleve be sem kellett volna vezetni. (USA 1977, Nagy-Britannia 1983) - írja a Guardian.
1. A brit egészségbiztosító is egyetért azzal, hogy a (szaturált) zsírokra igen túlzó volt a figyelemfelkeltés, ami aztán szépen el is terelte a fókuszt a keringésre egyébként jóval veszélyesebb szénhidrátokról.
2. A kutatási eredmények szerint a zsírfogyasztás csökkentése egyáltalán nem bizonyítja, hogy redukálódna a koronaér-betegségek kockázata.
3. Az érelmeszesedéshez vezető lerakódások kialakulását gátolják az egyszeresen telített zsírsavak. Mindezt teszik úgy, hogy megakadályozzák a betegség létrejöttében szerepet játszó adhezív molekulákat.
4. A különböző zsiradékok szervezetünk alapvető energiaforrásai.
5. Arra sem találtak egyértelmű bizonyítékot, hogy a zsírfogyasztásnak bármilyen köze lenne a halálozáshoz.
6. Köztudott, hogy vannak olyan vitaminok, amelyek csak zsírban képesek oldódni, ráadásul a testhőmérséklet szinten tartásában, a sejthártya felépítésében, egyes hormonok működésében is fontos szerepet játszik, arról nem beszélve, hogy a D-vitamin képződéséhez is köze van a zsírnak.
7. A telített zsírsavak, főleg a palmitin- és a sztearinsav aránya sokkal magasabb az állati eredetű zsírokban.
8. A telítetlen zsírsavak túlnyomórészt a növényi eredetű zsírokban fordulnak elő. Ilyen például az omega-3, vagy éppen az arachidonsav, az omega-6.
9. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának kockázatát az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok kiegyensúlyozott fogyasztása. Ez persze nem egyelő a telített zsírok teljes száműzésével. Ha tartósan fogyasztjuk, normalizálható, de még csökkenthető is a magas koleszterinszint.
10. Kevesen tudják, de a telített és telítetlen zsírsavak ideális fogyasztásának aránya 1:3 arány lenne, ám ez manapság inkább 20:1-hez. Ez annyit jelent, hogy a zsír nem ördögtől való, csupán csak rosszul fogyasztjuk.
Fő a mértékletesség!
Egy kicsit a témában kutatva kiderült, hogy a táplálkozási szakértők úgy gondolják, hogy a sok zsírfogyasztás elhízáshoz, az elhízás pedig koronaria betegségekhez vezethet. Ezzel persze nem mondtunk újdonságot. A túlzott szénhidrát és az egyszerű cukrok fogyasztása sokkal veszélyesebb, mint a zsírok. A dietetikusok a kutatás eredménye ellenére azt javasolják, hogy szervezetünk összenergiájának kb. 30%-át kéne zsírból fedeznünk. A legfontosabb a mértékletesség, az észszerű, nem túlzott fogyasztása, továbbá a megfelelő egyensúly beállítása napi étkezésünkben.